Τετάρτη, Ιουλίου 17

Μοίραζαν προεκλογικά ΑΜΚΑ, παράτυπα, σε μετανάστες: Στο φως αποκαλυπτικά έγγραφα

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης ανακάλεσε την εγκύκλιο της προηγούμενης κυβέρνησης με την οποία απλοποιούνταν οι διαδικασίες απόδοσης ΑΜΚΑ σε ξένους υπηκόους χωρών εκτός ΕΕ – μεταξύ άλλων σε μετανάστες, αιτούντες διεθνούς προστασίας και ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον πρώην υφυπουργό Τάσο Πετρόπουλο να δηλώνει ότι «Ξαφνιάστηκα με την είδηση ότι τους καταργούν τη δυνατότητα να έχουν ΑΜΚΑ, να δουλεύουν, και να έχουν περίθαλψη».
Ο ίδιος μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι «η εγκύκλιος έδινε τη δυνατότητα να αντιμετωπίζονται οι μετανάστες ισότιμα με όσους κατοικούν στη χώρα, όπως επιβάλει το Σύνταγμα. Περίμενα τουλάχιστον ότι θα ήταν άλλη η στάση της νέας κυβέρνησης».
Ο υπουργός Εργασίας είχε απαντήσει μέσω ανάρτησής του στο Twitter λέγοντας ότι «Λίγες μέρες πριν τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε εγκύκλιο διάτρητη και αντίθετη στο νόμο που παρείχε ΑΜΚΑ με αυθαίρετο τρόπο στους κατοίκους τρίτων χωρών!
Οι ίδιες οι υπηρεσίες του Υπ. Εργασίας ήταν αντίθετες & διαφωνούσαν! Την κατάργησα αμέσως! Η χώρα μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι!».
Το newpost.gr φέρνει στο φως της δημοσιότητας όλα τα έγγραφα της συγκεκριμένης υπόθεσης, το εσωτερικό σημείωμα που συνέταξαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας στις 11-07-2019 σχετικά με τη χορήγηση ΑΜΚΑ σε ξένους υπηκόους.
Σύμφωνα με το σημείωμα που υπογράφει η Γενική Διευθύντρια Κοινωνικής Ασφάλισης στο οποίο αναφέρονται οι δικαιούχοι, αποτυπώνεται με τρόπο ξεκάθαρο η διαφωνία των υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας στην συγκεκριμένη εγκύκλιο αλλά περιγράφει και τις καθυστερήσεις και τον προβληματικό και αντικανονικό τρόπο χορήγησης του ΑΜΚΑ σε ξένους υπηκόους.
Συγκεκριμένα, αφού προσδιορίζει τις ευάλωτες ομάδες που δικαιούνται παροχές υγείας, διευκρινίζει ότι αυτό θα έπρεπε να γίνεται με την επίδειξη της Κάρτας Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπών(ΚΥΠΑ), όπως προβλέπεται από σχετική ΚΥΑ.
Όμως, εξαιτίας της μη ενεργοποίησης της ΚΥΠΑ με άλλη απόφαση των αρμόδιων Υπουργών δόθηκε στους αιτούντες άσυλο, προκειμένου να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η δυνατότητα για την απονομή ΑΜΚΑ χωρίς όμως να τροποποιηθεί η σχετική διάταξη με την οποία ο ΑΜΚΑ είχε καθιερωθεί αποκλειστικά σαν αριθμός εργασιακής και ασφαλιστικής ταυτοποίησης.


newpost1
newpost2
Ενώ θα έπρεπε οι αιτούντες άσυλο να παίρνουν Κάρτα Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπών με προβλεπόμενες διαδικασίες, όπως αυτές περιγράφονται στο σχετικό σημείωμα, εξαιτίας της αδυναμίας έκδοσης της οι Υπουργοί αποφάσισαν να τους χορηγήσουν ΑΜΚΑ.
Δείτε το σχετικό απόσπασμα:


newpost-apospasma
Η απόφαση αυτή, όμως, σύμφωνα πάντα με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας προκάλεσαν καταστρατήγηση των διατάξεων περί ανασφάλιστων και παρατηρήθηκε αθρόα προσέλευση πολιτών από την Αλβανία και τη Γεωργία που υπέβαλλαν αίτηση για διεθνή προστασία και ως εκ τούτου απέκτησαν δικαίωμα να εκδώσουν ΑΜΚΑ, γεγονός το οποίο υποκρύπτει μαύρη και ανασφάλιστη εργασία.
Παράλληλα γίνεται αναφορά για μεγάλη εισροή πολιτών από τις παραπάνω χώρες, που νοσηλεύονται στην Ελλάδα ως ανασφάλιστοι, φιλοξενούμενοι συγγενικών τους προσώπων, τα οποία διαμένουν στην Ελλάδα καθώς και αθρόα είσοδος γυναικών για πραγματοποίηση τοκετών στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.


newpost-apospasma2
Το σημείωμα που υπογράφει η Γενική Διευθύντρια Κοινωνικής Ασφάλισης προέκυψε από εισήγηση των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Εργασίας στην οποία διατυπώνεται η ξεκάθαρη διαφωνία της υπηρεσίας.


sxetiko1
Τα όσα περιγράφονται στο σημείωμα εφαρμόζονται με απόφαση τω αρμόδιων Υπουργών από το 2018.
Η αρνητική εισήγηση με ημερομηνία 20-06-2019 είναι για την εγκύκλιο πριν τις εκλογές που κάνει ακόμα πιο χαλαρή τη διαδικασία.
Διαβάστε και το απόσπασμα της συγκεκριμένης εγκυκλίου που ανακάλεσε ο Υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης:


apospasma-egkuklios
Και η απόφαση ανάκλησης της σχετικής εγκυκλίου από τον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση:


apofasi-anaklisis
ΠΗΓΗ: NEWPOST.GR
.lykavitos.gr