Κ. Μητσοτάκης: Η αξιολόγηση θα ξεκινήσει από τη σχολική μονάδα και τους διευθυντές

Υπέρ της αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα τάχθηκε από το Βόλο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Απολύσεις δεν υπάρχουν στο πρόγραμμα μας. Το ξεκαθαρίζω εμφατικά. Υπάρχει, όμως, μια άλλη λέξη που ξεκινάει από άλφα και είναι η λέξη αξιολόγηση για όλους» ανέφερε ο Πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας πως η αξιολόγηση θα ξεκινήσει από τη σχολική μονάδα και τους διευθυντές των
σχολείων, και όχι από την αξιολόγηση του διδακτικού έργου του μεμονωμένου καθηγητή.
«Καταλαβαίνω απόλυτα γιατί στο παρελθόν υπήρχε αυτός ο φόβος της αξιολόγησης, ότι αν δεν είμαι καλός θα απολυθώ. Από την στιγμή που δεν υπάρχουν απολύσεις, η αξιολόγηση γίνεται πρωτίστως για να επιβραβεύσεις τον καλό δημόσιο υπάλληλο» προσέθεσε. Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του Κ. Μητσοτάκη σε ερώτηση που του απήυθυνε καθηγητής από το Βόλο:
ΓΙΩΡΓΟΣ: Καλησπέρα, κύριε πρόεδρε. Γιώργος. Καθηγητής Δημοσίου. Θα ήθελα μια τοποθέτηση σας για δυο λέξεις. Απολύσεις, κινητικότητα. Ευχαριστώ.
Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Απολύσεις δεν υπάρχουν στο πρόγραμμα μας. Το ξεκαθαρίζω εμφατικά. Υπάρχει, όμως, μια άλλη λέξη που ξεκινάει από άλφα και είναι η λέξη αξιολόγηση για όλους. Σε πρώτη φάση στους καθηγητές, θα ξεκινήσουμε από την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας. Όχι από την αξιολόγηση του διδακτικού έργου του μεμονωμένου καθηγητή. Από την αξιολόγηση των διευθυντών, στους οποίους πιστεύω πάρα πολύ. Και η κινητικότητα συνολικά, είναι ένα θεσμός τον οποίον εφάρμοσα εγώ στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Και από την στιγμή που γίνεται με την συναίνεση του εργαζόμενου, του φορέα προέλευσης και του φορέα στον οποίον θα καταλήξει ο εργαζόμενος, είναι ένας καλός θεσμός.Έχουμε πολλές στρεβλώσεις ακόμη στο Δημόσιο. Μπορεί να έχουμε πλεονάζον προσωπικό κάπου και ελλείψεις αλλού. Πρέπει να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό στο Δημόσιο καλύτερα. Και από την στιγμή που αυτό γίνεται με την σύμφωνη γνώμη όλων, δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μην προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Επιμένω πάρα πολύ στην αξιολόγηση, συνολικά στο Δημόσιο.
Είναι μια διαδικασία η οποία έχει γίνει πια κτήμα των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι δεν την βλέπουν με φόβο από τη στιγμή που δεν υπάρχουν απολύσεις. Καταλαβαίνω απόλυτα γιατί στο παρελθόν υπήρχε αυτός ο φόβος της αξιολόγησης, ότι αν δεν είμαι καλός θα απολυθώ. Από την στιγμή που δεν υπάρχουν απολύσεις, η αξιολόγηση γίνεται πρωτίστως για να επιβραβεύσεις τον καλό δημόσιο υπάλληλο. Έχω συναντήσει πάρα πολλά διαμάντια στη Δημόσια Διοίκηση.
Ανθρώπους οι οποίοι, όχι μόνο στο δικό σας τον κλάδο, είναι  εξαιρετικοί υπάλληλοι. Στον κλάδο της υγείας, σε διοικητικούς υπαλλήλους, στους δήμους, οι οποίοι κάνουν μια καταπληκτική δουλειά, δεν τους έχει πει ποτέ κανείς κανένα μπράβο. Δεν τους έχει επιβραβεύσει ποτέ κανείς. Δεν τους έχει πει κανείς ότι, κοίταξε να δεις, αν δυο-τρία χρόνια στην σειρά είσαι άριστος σε αυτό το οποίο κάνεις, μπορείς να έχεις μια πιο γρήγορη πρόοδο. Ενδεχομένως αύριο να μπορείς να πάρεις και μια πρόσθετη οικονομική απολαβή. Κανένα σύστημα οργανωμένης κοινωνίας δεν δουλεύει χωρίς αξιολόγηση.
Ο ιδιώτης, ο ιδιωτικός υπάλληλος αξιολογείται κάθε μέρα. Ο ελεύθερος επαγγελματίας, ο λογιστής, αξιολογείται από τους πελάτες του. Αν δεν κάνει καλά την δουλειά του, θα πάει δίπλα, σε άλλον. Λοιπόν, όλοι αξιολογούμαστε. Εγώ αξιολογούμαι κάθε μέρα. Θα αξιολογηθώ, βέβαια, και στις εκλογές και ελπίζω η αξιολόγηση να είναι πολύ θετική από τον ελληνικό λαό, αλλά όλοι αξιολογούμαστε. Αξιολογούμαι και αξιολογούμαστε διαρκώς.https://www.alfavita.gr/ekpaideysi