Δευτέρα, Ιουλίου 15

Καλύτερη όραση χωρίς επέμβαση και... ταλαιπωρία


Με σταγόνες και έκθεση σε φως διορθώνονται μικροί βαθμοί μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού
Πρωτοποριακή μέθοδος, που υλοποιείται και στη χώρα μας, μπορεί να διορθώσει μικρούς βαθμούς μυωπίας, υπερμετρωπίας ή και αστιγματισμού, ακόμα και ανώμαλου αστιγματισμού, χωρίς να απαιτείται επέμβαση με laser!

Η παρέμβαση αυτή πραγματοποιείται με ενστάλαξη σταγόνων (ριβοφλαβίνη: βιταμίνη Β2) για ένα δεκάλεπτο και έπειτα έκθεση σε ειδικό φως για περίπου πέντε λεπτά. Δεν έχει μετεγχειρητική ταλαιπωρία, καθώς δεν προκαλεί πόνο, και δεν απαιτεί σημαντικό χρόνο ανάρρωσης.
Η πρωτοποριακή μέθοδος διασύνδεσης κολλαγόνου (collagen cross-linking) εφαρμόστηκε σε ασθενείς στην Αθήνα από τον καθηγητή Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Αναστάσιο Κανελλόπουλο.
Η τεχνολογία που έφερε στην επικαιρότητα την επαναστατική αυτή διαθλαστική επέμβαση, εξηγεί ο καθηγητής, είναι η χρήση τοπογραφικά κατευθυνόμενης και διαφορικής ισχύος διασύνδεσης ως μιας αμιγώς διαθλαστικής επέμβασης!
«Πρόκειται», σημειώνει ο δρ Κανελλόπουλος, «για μια εξελιγμένη συσκευή διασύνδεσης κολλαγόνου, η οποία έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί τις κινήσεις του ματιού και να επικεντρώνεται αυτόματα σε συγκεκριμένο σημείο του (tracker).
Επίσης, έχει απεριόριστες δυνατότητες εξατομίκευσης, καθώς μπορεί η παρτιτούρα που θα σχεδιαστεί από τον χειρουργό οφθαλμίατρο να εφαρμοστεί για πολλαπλές θεραπείες στον κερατοειδή.
Επιπλέον, μπορεί να γίνει συσχέτιση με τοπογραφίες του κερατοειδούς ή με τη συνταγή γυαλιών ή φακών επαφής που φοράει ο ενδιαφερόμενος».
Η επαναστατική αυτή εφαρμογή έγινε σε συνεργασία με το Cleveland Clinic Foundation των ΗΠΑ και την ερευνητική ομάδα της Avedro στη Βοστόνη. Εχει δε εγκριθεί για ευρεία κλινική εφαρμογή στην Ευρώπη (CE mark). Παρουσιάστηκε από τον δρα Κανελλόπουλο στο Αμερικανικό Συνέδριο Οφθαλμολογίας στη Νέα Ορλεάνη τον Νοέμβριο του 2013.
«Τη συνεισφορά μας με καινοτομίες που αφορούν τη διασύνδεση κολλαγόνου την ονομάζουμε “Το πρωτόκολλο της Αθήνας”.
Και αυτό αφορά τις τεχνικές που γεννήθηκαν στην Αθήνα, όπως η τεχνική της εμπεριστατωμένης εξέλιξης της τεχνικής διασύνδεσης κολλαγόνου, με τοπογραφικά κατευθυνόμενη ομαλοποίηση με Excimer Laser, που αποτελεί συνδυασμό εξομάλυνσης της ανωμαλίας του κερατόκωνου με laser και υψηλής ισχύος διασύνδεση κολλαγόνου» επισημαίνει ο κ. Κανελλόπουλος.

 dimokratianews.gr