Τρίτη, Ιουλίου 23

Προγραμματική ή υστερική αντιπολίτευση είπε ο κ. Τσίπρας;

Προγραμματική ή υστερική αντιπολίτευση είπε ο κ. Τσίπρας;
Του Μανόλη Καψή
Ίσως είναι το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της επιστροφής στην κανονικότητα. Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι "στα κάγκελα", πεπεισμένος ότι το κρυφό σχέδιο Μητσοτάκη για την κατάργηση των επικουρικών συντάξεων το "ξεφούρνισε" εν αγνοία του σε κάποιο τηλεοπτικό στούντιο ένα απόγευμα ο Κυρανάκης, την ώρα που η "Αυγή" αποφαίνεται ότι γίναμε Βόρεια Κορέα επειδή η ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων -αυτά τα προκεχωρημένα
φυλάκια της ανεξαρτησίας του Τύπου- θα είναι στο χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού αρμόδιου για την Επικοινωνία και την Ενημέρωση, Στέλιου Πέτσα, και ο Τρύφωνας Αλεξιάδης νομίζει ότι η κυβέρνηση καταργεί τους φορολογικούς ελέγχους επειδή αλλάζει ο τρόπος λειτουργίας του ΣΔΟΕ, η κυβέρνηση σιωπά, δεν απαντά και συνεχίζει κανονικά.
Ενδεχομένως, βέβαια, η σιωπή να οφείλεται εν μέρει και στον πανζουρλισμό των συσκέψεων στον οποίο έχουν επιδοθεί οι επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς προσπαθούν να βάλουν σε μια τάξη και να οργανώσουν το πώς θα λειτουργεί η νέα κυβέρνηση, ακολουθώντας τους ρυθμούς του νέου πρωθυπουργού.
Αλλά, αν προσέξει κανείς και την ομιλία του κ. Μητσοτάκη χθες στην ΚΟ της Νέας Δημοκρατίας, και την ομιλία του στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, όπου ούτε καν ανέφερε τη λέξη "ΣΥΡΙΖΑ", νομίζω ότι προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι είμαστε πλέον σε μια άλλη εποχή.
Μια εποχή που διαφέρει ουσιωδώς από την εποχή της τοξικής αντιπαράθεσης που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια, μια εποχή όπου αντίπαλος είναι τα προβλήματα και όχι η αντιπολίτευση. Σε πείσμα, βέβαια, της ίδιας της αντιπολίτευσης, που ζήτησε αποπομπή υπουργού την τρίτη ημέρα από την ορκωμοσία της κυβέρνησης, επειδή ο κ. Οικονόμου -ο υφυπουργός Χωροταξίας- είχε εργαστεί, πριν αναλάβει υφυπουργός, στον ιδιωτικό τομέα. Τόσο άθλιος.
Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η σιωπή του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις περίφημες εξεταστικές επιτροπές, που τα τελευταία χρόνια χρωμάτιζαν την εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία. Σε πείσμα των ακραίων του κόμματός του, που προεκλογικά απαριθμούσαν τις δεκάδες εξεταστικές που θα ανοίξουν - με το που θα βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση- ο πρωθυπουργός δεν εχει πει κουβέντα για εξεταστικές.
Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι δεν θα γίνει ποτέ καμία εξεταστική, όπως για παράδειγμα για τη σκευωρία της Νοβάρτις, με την οποία κρεμάστηκαν στα μανταλάκια όλοι οι πολιτικοί αντίπαλοι του κ. Τσίπρα. Αλλά αυτό που είναι βέβαιον είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν ποντάρει εκεί. Ή, αν θέλετε, γνωρίζει ότι μια ρεβανσιστική και πολωτική πολιτική ατζέντα είναι το καλύτερο όχημα για την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη γραμμή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ποντάρει στις λύσεις που θέλει να δώσει στα προβλήματα, ποντάρει στην οικονομική ανάπτυξη, στην επιστροφή του αισθήματος ασφαλείας, στην οργανωμένη δουλειά και στην υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος. Ποντάρει στην κανονικότητα. Και για μας τους πολίτες, τους κουρασμένους από την τοξική και ακραία αντιπαράθεση στα χρόνια της ριζοσπαστικής αριστεράς, αυτό είναι μια ανακούφιση.
Αν πάντως οι επιτελείς του κ. Μητσοτάκη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθήσει, θα βάλει γραβάτα και θα σοβαρευτεί, μάλλον αυταπατώνται. Τα πρώτα δείγματα των αντιδράσεων του ΣΥΡΙΖΑ στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για το είδος της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει εντός και εκτός Βουλής. Αν ο κ. Τσίπρας είπε προγραμματική αντιπολίτευση, μην το πάρετε τοις μετρητοίς. Υστερική αντιπολίτευση εννοούσε. Άλλωστε, όπως γράφει το έγκυρο left.gr, "ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε σαν οδοστρωτήρας να ισοπεδώσει κάθε αντίσταση στην ασυδοσία των ισχυρών". Πώς αντιδράς σε έναν οδοστρωτήρα;
Άλλωστε δεν μπορεί να κάνει και αλλιώς. Είναι στο DNA του η πόλωση και η τοξική αντιπαράθεση. Δεν ξέρει διαφορετικά. 
Μένει να δούμε πόσο θα αντέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην άλλου είδους πολιτική αντιπαράθεση.
capital.gr