Τρίτη, Ιουλίου 9

Μια γοητευτική νέα γυναίκα στον άγριο κόσμο του Ποινικού Δικαίου

Η θέληση, η υπομονή και η επιμονή σε συνδυασμό με την σκληρή δουλειά είναι στοιχεία που με χαρακτηρίζουν

Διαθέτει όλα τα προσόντα για να ζήσει σε ένα οργανωμένο δυτικό κράτος στο οποίο μετράνε οι σπουδές, το πάθος για την καριέρα, η αριστεία και ο θεσμός της Δικαιοσύνης είναι σεβαστός απ΄όλους. Πάνω από 450.000 νέοι άνθρωποι βρίσκονται ήδη κάπου στο εξωτερικό (τόσα και τόσα έχουν γραφτεί για την πληγή του brain drain) με αμοιβές οι οποίες μοιάζουν εξωπραγματικές για την Ελλάδα των capital controls και της φτωχοποίησης. Κι όμως η κ. Ελενα Φλώρου επέλεξε
να μείνει στην Ελλάδα και όχι μόνο αυτό: Nα κάνει καριέρα στον άγριο κόσμο του Ποινικού Δικαίου. Είναι η πρώτη συνέντευξη που δίνει αλλά σας λέμε με σιγουριά πως δεν θα είναι η τελευταία της…
Από τον Βασίλη Μπόνιο
Kα Φλώρου γιατί επιλέξατε να μείνετε στην Ελλάδα της κρίσης και όχι την φυγή στο εξωτερικό;
 Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια αρκετοί νέοι εγκαταλείπουν την Ελλάδα ψάχνοντας ένα καλύτερο μέλλον και μια καλύτερη ποιότητα ζωής στο εξωτερικό. Δεν διαφωνώ με την απόφαση τους αυτή απλώς εγώ αποφάσισα να μείνω στο τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα για να κάνω την δική μου προσπάθεια πάνω στην Νομική επιστήμη παρότι γνωρίζω πως την δεδομένη στιγμή κυριαρχεί σε όλους μας ένα κλίμα απαισιοδοξίας  για το μέλλον. Αποφάσισα να μείνω στην Ελλάδα και να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα κόντρα στα εμπόδια.
Οι πιέσεις που ασκούν πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα στην ελληνική Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της καθώς και η διάχυτη αίσθηση ανομίας που πλήττει τη δημοκρατία και αποτρέπει τους σοβαρούς επενδυτές δεν πιστεύετε ότι υπονομεύει το επαγγελματικό ξεκίνημα ενός νέου δικηγόρου ειδικά στο ποινικό δίκαιο;
Αρχικά θέλω να σας πω ότι πιστεύω στην ελληνική δικαιοσύνη. Οσο για τα συμφέροντα παίζουν πρωταρχικό ρόλο σχεδόν σε  όλους τους επαγγελματικούς τομείς. Σαν δικηγόρος λοιπόν μπορώ να εγγυηθώ για την πλήρη αμεροληψία μου αλλά όχι για την αμεροληψία των υπολοίπων. Μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις όπου το σύστημα θα γίνεται διεφθαρμένο και ιεραρχικά υψηλότερα άτομα θα διακυβεύουν καταστάσεις. Θα προσπαθήσω λοιπόν να επιβιώσω επαγγελματικά μέσα από το σύστημα που επικρατεί στην Ελλάδα, αυτό όμως δεν σημαίνει πως ένα διεφθαρμένο σύστημα θα με πάρει με το μέρος του. Εν κατακλείδι δεν θα έλεγα πως υπονομεύει το ξεκίνημα ενός νέου δικηγόρου αλλά ίσως να το δυσκολεύει λίγο.
Η μεγάλη πλειοψηφία των “επώνυμων” και πετυχημένων ποινικολόγων στην Ελλάδα είναι άνδρες. Γιατί πιστεύετε ότι θα καταφέρετε να διεισδύσετε στο ανδροκρατούμενο club των ακριβοπληρωμένων Ελλήνων ποινικολόγων-εδώ που άλλες γυναίκες συνάδελφοί σας απέτυχαν;
Ξεκίνησα να σπουδάζω νομική διότι είναι μια επιστήμη που αγαπώ ιδιαιτέρως. Επίσης η ανάγκη και η επιδίωξη της απονομής δικαίου που μου δημιουργήθηκε σε μικρή ηλικία με ώθησε στην απόφαση μου αυτή παρότι γνωρίζω τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσω. Δεν έχω στόχο να γίνω ένας ακριβοπληρωμένος ποινικολόγος, στόχος μου είναι να κάνω καλά την δουλειά μου, οι άνθρωποι να μου εμπιστεύονται τις υποθέσεις τους και να με θεωρούν επαγγελματία. Πολλούς από τους ακριβοπληρωμένους άνδρες ποινικολόγους τους έχω σε ιδιαίτερη εκτίμηση, παρόλα αυτά έχουμε  και εξαιρετικές γυναίκες ποινικολόγους και στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω πως δεν εμπίπτει λόγος για διαχωρισμό φύλου. Βέβαια στην Ελλάδα τυγχάνει να είναι περισσότεροι οι γνωστοί άνδρες ποινικολόγοι αλλά λόγω αυτού δεν συνεπάγεται πως το σύστημα είναι ανδροκρατούμενο. Η θέληση, η υπομονή και η επιμονή σε συνδυασμό με την σκληρή δουλειά είναι στοιχεία που εγώ θα χρησιμοποιήσω για να μπορέσω να αναδειχθώ ανάμεσα σε τόσους πετυχημένους ποινικολόγους.
Θεωρείτε την εντυπωσιακή σας-πράγματι-εμφάνιση διαβατήριο ή ανασταλτικό παράγοντα στην προσπάθειά σας;
Σήμερα σχεδόν όλες οι γυναίκες προσέχουν την εμφάνισή τους. Πιστεύω λοιπόν πως η εξωτερική μου εμφάνιση δεν θα με βοηθήσει ιδιαίτερα στα πρώτα μου βήματα. Η άποψη αυτή όμως με ωθεί στο να προσπαθήσω ακόμα περισσότερο και εάν υπάρχουν άνθρωποι που αμφισβητούν τις επαγγελματικές μου ικανότητες λόγο της εμφάνισης μου εγώ θα είμαι εδώ και μέσα από την σκληρή δουλεία μου και την αφοσίωση μου θα τους αποδεικνύω πως κάνουν λάθος και πως αυτά είναι μόνο προκαταλήψεις.
Πως βιώνετε σαν νέα δικηγόρος τη καθημερινότητα της Ευελπίδων;
Η επαγγελματική μου καθημερινότητα μοιράζεται ανάμεσα στα δικαστήρια, στο γραφείο και στις εξωτερικές δουλειές που προκύπτουν! Όσο αναφορά τα Δικαστήρια, όπως η Ευελπίδων για παράδειγμα μου αρέσουν αρκετά, είναι το αγαπημένο θα έλεγα κομμάτι της δουλειάς μου, διότι εκεί ξεφεύγεις από τους τοίχους του γραφείου σου και ζεις την πραγματική ζωή ενός δικηγόρου! Καθε δικηγόρος περνάει από την Ευελπίδων, εκεί βρίσκονται και πολλές βασικές υπηρεσίες άλλωστε, θα έλεγα πως είναι ένα κομμάτι δύσκολο αλλά γοητευτικό! Καθημερινά γνωρίζω πολύ κόσμο, έρχομαι σε άμεση επαφή με τους δικαστές, συζητάω με συναδέλφους, περιμένω στην αναμονή για τις προθεσμίες, ακούω για περίεργες υποθέσεις, μαθαίνω πολλά μέσα από αυτά που βλέπω και ακούω! Είναι ένα σχολείο! 
Πόσο έτοιμη είστε να υπερασπιστείτε δολοφόνους, βιαστές, εμπόρους ναρκωτικών, Ελληνες και Βαλκάνιους μαφιόζους κάθε είδους;
 Είναι νωρίς για να πω πως είμαι έτοιμη να υπερασπιστώ όλες τις υποθέσεις που μπορούν να προκύψουν. Πιστεύω πως οι συνθήκες και η τριβή της καθημερινότητας θα με βοηθήσουν να εγκλιματιστώ και να ανταπεξέλθω στις απαιτήσεις της δουλειάς μου δίχως όμως να χάσω τους ηθικούς μου φραγμούς.
Κάθε τόσο γινόμαστε μάρτυρες δολοφονιών και απόπειρας δολοφονιών δικηγόρων και δη ποινικολόγων. Δεν σας φοβίζει αυτό;
Δεν θα έλεγα πως με φοβίζει άλλωστε όλα τα επαγγέλματα κρύβουν κινδύνους, εγώ θα κάνω αυτό που αγαπάω και θα τα κάνω όσο πιο σωστά μπορώ. Η μαχόμενη δικηγορία δεν χωράει φόβους!
Είστε από τα κορίτσια που επιλέγουν την καριέρα από την οικογένεια ή πιστεύετε ότι μπορείτε να πετύχετε τον συνδυασμό;
 Προσωπικά θεωρώ πως μπορώ να συνδυάσω καριέρα και οικογένεια αφού πρώτα επαγγελματικά πετύχω τους στόχους που έχω θέσει και πιστέψτε μου είναι πολλοί άρα ίσως να αργήσω λίγο να κάνω οικογένεια! 
Υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει την απόφασή σας να ασχοληθείτε με την δικηγορία και μάλιστα ως ποινικολόγος;
Αγαπάω αυτό το επάγγελμα τόσο πολύ που δύσκολα θα άλλαζα την απόφαση μου, για να την αλλάξω σημαίνει πως έχω απογοητευτεί πάρα πολύ αλλά νομίζω πως είναι άσκοπο να σκέφτομαι στα πρώτα μου ξεκινήματα κάτι τέτοιο! 
Ποια είναι τα χόμπυ σας-εάν έχετε
Πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος πρέπει  να έχει χόμπι που να τον χαλαρώνουν από την έντονη καθημερινότητα. Εγώ προσωπικά λατρεύω την γυμναστική, είναι ένας τρόπος να αποβάλω το καθημερινό μου στρες. Επίσης στον ελεύθερο μου χρόνο διαβάζω αρκετά μυθιστορήματα και λατρεύω να περνάω χρόνο με τα κατοικίδια μου! 
Εχετε σκεφτεί να αχοληθείτε με την πολιτική;
Η πολιτική είναι αρκετά ενδιαφέρουσα γιατί μας αφορά όλους σαν πολίτες. Την δεδομένη στιγμή όμως θέλω να αφοσιωθώ στην νομική. Δίχως να κάνω μελλοντολογία, δεν αποκλείω το γεγονός να με απασχολήσει αργότερα!