Παρασκευή, Ιουλίου 12

ΟΛΑ ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ!-Οι Τσέχοι διεκδικούν το σύνολο του ΟΠΑΠ

Προαιρετική δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών του ΟΠΑΠ υπέβαλε ο τσεχικός όμιλος SAZKA Group, συμφερόντων του επιχειρηματία και επενδυτή Karel Komarek. Το προσφερόμενο τίμημα για τις μετοχές που δεν κατέχει ο προτείνων ανέρχεται σε 9,12 ευρώ, που αποτελεί το μέσο όρο της τιμής του τελευταίου εξαμήνου.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η σχετική ανακοίνωση που εστάλη στο Χρηματιστήριο Αθηνών χθες αργά το απόγευμα, έπειτα από πολύωρες διαβουλεύσεις που ξεκίνησαν το πρωί και αφότου αποφασίστηκε η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, η SAZKA Group εκκίνησε τη διαδικασία της δημόσιας πρότασης ενημερώνοντας την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΠΑΠ, ενώ ταυτόχρονα υπέβαλε και σχέδιο του πληροφοριακού δελτίου.
Η SAZKA Group ελέγχεται σε ποσοστό 75% από τον όμιλο KKCG, που ανήκει στον Τσέχο επιχειρηματία και επενδυτή Karel Komarek. Παράλληλα, η SAZKA Group κατέχει το 66,7% των δικαιωμάτων ψήφου στην Emma Delta Management Ltd, ενώ το υπόλοιπο 33,3% ελέγχεται (μέσω της Giorgiella Holdings Co. Limited) από τον Γεώργιο Μελισσανίδη. Η Emma Delta Management Ltd. κατέχει το 100% των δικαιωμάτων ψήφου στην Emma Delta Variable Capital Investment Company Ltd., η οποία ελέγχει εμμέσως (μέσω της Emma Delta Hellenic Holdings Limited, της οποίας είναι ο αποκλειστικός μέτοχος) το 33% των δικαιωμάτων ψήφου στην ΟΠΑΠ Α.Ε.
Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, η πρόταση της SAZKA Group αφορά:
α) στο σύνολο των μετοχών (213.730.000) που αντιστοιχούν στο 67% του Οργανισμού, την κυριότητα των οποίων δεν κατέχει ούτε ελέγχει, άμεσα ή έμμεσα, ήτοι στο 67% του μετοχικού κεφαλαίου,
β) στο σύνολο των μετοχών της ΟΠΑΠ που μπορούν να εκδοθούν στο πλαίσιο του προγράμματος επανεπένδυσης του υπολοίπου μερίσματος της χρήσης 2018 (scrip dividend).
Το προσφερόμενο τίμημα είναι 9,12 ευρώ ανά μετοχή, ενώ το τελευταίο κλείσιμο του τίτλου στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν στα 10,05 ευρώ.
Σημειώνεται ότι, όπως αναφέρει το κείμενο της δημόσιας πρότασης, τα πρόσωπα που ενεργούν συντονισμένα με τον προτείνοντα είναι:
i) το Valea Foundation και οι οντότητες που ελέγχονται από αυτό, καθώς και ο κ. Jiri Smejc και οι οντότητες που αυτός ελέγχει, ως ασκούντες από κοινού έλεγχο επί του προτείνοντος,
ii) η Εmma Delta Management Ltd. και οι οντότητες που ελέγχονται από αυτήν.
Σύμβουλος της SAZKA Group στην υποβολή της προαιρετικής δημόσιας πρότασης είναι η Citigroup Global Markets.
 fimotro.gr