Παρασκευή, Ιουλίου 12

«Διάσωση» τροφίμων από τις λαϊκές

05s1g_ele_b06

Εδώ τα καλά νέα! Η Ελληνική Πρωτοβουλία Αυστραλίας ανακοίνωσε χθες την επέκταση και για τρίτο χρόνο της οικονομικής ενίσχυσης του προγράμματος «στη Λαϊκή» της ΜΚΟ «Μπορούμε», μιας από τις πιο δραστήριες οργανώσεις που αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης, η οποία έχει στόχο τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων
και την καταπολέμηση του υποσιτισμού σε όλη την Ελλάδα.

Αυτή την εβδομάδα εντάχθηκε στο πρόγραμμα και η λαϊκή αγορά Μοσχάτου, ανεβάζοντας τον αριθμό των λαϊκών που συμμετέχουν στις 21.
Η Ελληνική Πρωτοβουλία Αυστραλίας (THI) ανακοίνωσε δωρεά ύψους 71.000 δολαρίων Αυστραλίας για τη συνέχιση του επιτυχημένου προγράμματος «Μπορούμε στη Λαϊκή», στοχεύοντας στη μείωση της σπατάλης του πρωτογενούς παραγωγικού τομέα μέσω της αξιοποίησης των αδιάθετων προϊόντων από τους πάγκους των παραγωγών και εμπόρων στις λαϊκές αγορές. Τα προϊόντα συλλέγονται από τους εθελοντές του «Μπορούμε» και διατίθενται σε κοινωφελείς φορείς της εκάστοτε περιοχής. Με τη στήριξη του THI Australia, το «Μπορούμε» κατάφερε σχεδόν να διπλασιάσει τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά που «διασώζει» από τις λαϊκές αγορές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από 73.500 κιλά το 2017 σε 128.000 κιλά το 2018. Τον Ιούνιο, περισσότεροι από 140 εθελοντές της οργάνωσης συνέλεξαν 22.000 κιλά φρέσκων προϊόντων, ποσότητα ρεκόρ για έναν μήνα!
«Είμαστε πολύ περήφανοι για τη στήριξή μας στην ανάπτυξη του προγράμματος “Μπορούμε στη Λαϊκή” στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Αυστραλίας, Nίκολας Πάπας. «Είναι ένα δυναμικό, πρωτοποριακό και αποτελεσματικό πρόγραμμα εξοικονόμησης τροφίμων που, με τη συνεργασία παραγωγών, φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και εθελοντών, διασώζει τρόφιμα για χιλιάδες που βρίσκονται σε ανάγκη» πρόσθεσε.

Το 2018, το «Μπορούμε στη Λαϊκή» υποστήριζε συνολικά 32 ιδρύματα και φορείς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προσφέροντας φρέσκα τρόφιμα σε συσσίτια εκκλησιών, προσφυγικούς καταυλισμούς, δομές για ανθρώπους με αναπηρίες. «Είμαστε βαθιά ευγνώμονες για τη συνεργασία μας με την Ελληνική Πρωτοβουλία, η οποία μας τιμά», δήλωσε μετά την ανακοίνωση της νέας δωρεάς το ιδρυτικό μέλος του «Μπορούμε», Αλέξανδρος Θεοδωρίδης. «Η συνεργασία αυτή μας έχει επιτρέψει να αναπτύξουμε ένα πρόγραμμα που δεν έχει προηγούμενο στην Ελλάδα. Ο αντίκτυπός του είναι άμεσος, απτός και είμαστε περήφανοι που δημιουργήσαμε κάτι αξιόλογο με οικονομικούς, κοινωνικούς αλλά και περιβαλλοντικούς όρους. Υπάρχουν ακόμα πάρα πολλοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν επισιτιστική επισφάλεια και το πρόγραμμα της λαϊκής φέρνει τις κοινότητες πιο κοντά, υποστηρίζοντας ο ένας τον άλλον και παράλληλα μειώνοντας τη σπατάλη φαγητού». Μόλις αυτή την εβδομάδα, στο πρόγραμμα εντάχθηκε η λαϊκή αγορά του Μοσχάτου, ανεβάζοντας τον αριθμό των λαϊκών που συμμετέχουν στις 21.
kathimerini.gr/