Τετάρτη, Ιουλίου 17

Βιολογικές Λαϊκές Αγορές στην Αττική: Πού μπορείτε να αγοράσετε φρούτα και λαχανικά χωρίς φυτοφάρμακα

Θέλετε να είστε σίγουροι για τα φρούτα και λαχανικά που φτάνουν στο τραπέζι της οικογένειάς σας; Δεν έχετε παρά να επιλέξετε να κάνετε τις εβδομαδιαίες σας αγορές στις βιολογικές λαϊκές αγορές που φιλοξενούνται σε διάφορα σημεία της Αττικής και στις οποίες θα βρείτε ελληνικά πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα από τους αρμόδιους φορείς από τους οποίους ελέγχονται.
Τι είναι τα Βιολογικά Προϊόντα;

"Με τον όρο «βιολογικά προϊόντα», χαρακτηρίζονται εκείνα τα τρόφιμα που για την παραγωγή τους δεν χρησιμοποιούνται χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα, ούτε διάφορες συνθετικές ή φυτικές ορμόνες προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερος όγκος, καλύτερο χρώμα και ταυτόχρονη ωρίμανση. Στον όρο βιολογικά προϊόντα έρχονται να προστεθούν τώρα και κτηνοτροφικά προϊόντα στα οποία γίνεται έλεγχος όλης της διαδικασίας παραγωγής (ζωοτροφές, εκτροφή, μεταποίηση, πώληση)".

Γιατί να επιλέξετε βιολογικά προϊόντα για τα παιδιά σας

Τα βιολογικά προϊόντα σε σύγκριση με τα συμβατικά είναι πολύ πιο υγιεινά γιατί στην καλλιέργεια τους δεν χρησιμοποιήθηκαν ορμόνες , λιπάσματα βιταμίνες ή αντιβιοτικά, δηλαδή παρεμβάσεις που είναι έξω από τη φυσιολογική τους ζωή.
  • Δεν περιέχουν επιβλαβείς για την υγεία και το περιβάλλον χημικές ουσίες, όπως ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα ή χημικά λιπάσματα.
  • Περιέχουν περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία σε σύγκριση με τα προϊόντα συμβατικής καλλιέργειας. Έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νερό, με αποτέλεσμα τα θρεπτικά στοιχεία να βρίσκονται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στα εδώδιμα μέρη των φυτών.
  • Είναι λιγότερο επεξεργασμένα και συνεπώς πιο αγνά. Η ακτινοβόληση καθώς και άλλες διεργασίες, δεν επιτρέπονται
  • Δεν περιέχουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά. Στη βιολογική γεωργία δεν επιτρέπεται η χρήση συστατικών από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.
  • Έχουν λιγότερα πρόσθετα. Καθώς πολλά πρόσθετα που είναι επικίνδυνα για την υγεία δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στα βιολογικά προϊόντα.
  • Έχουν λιγότερα αντιβιοτικά (τρόφιμα ζωικής προέλευσης). Τα ζώα βιολογικής εκτροφής, αναπτύσσονται σε συνθήκες που έχουν στόχο να μεγιστοποιήσουν την υγεία και την ευημερία των ζώων μέσω της διατήρησης υψηλής ποιότητας και ισορροπημένης διατροφής, καθώς και ένα περιβάλλον που ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους.

Πώς θα ξέρουμε ότι τα προϊόντα που αγοράσαμε είναι Βιολογικά;

Για τον καταναλωτή ο μόνος και απλός τρόπος για να αναγνωρίσει τα βιολογικά προϊόντα είναι το σήμα πιστοποίησης από εγκεκριμένο φορέα στην ετικέτα του προϊόντος ή και η επίδειξη του πιστοποιητικού από τον παραγωγό/ επιχειρηματία.
logo-bio-1logo-bio-2
Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει τις μικρές βιολογικές οάσεις που υπάρχoυν στην Αττική.
Μήπως ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να επιλέγουμε βιολογικά τρόφιμα για την οικογένειά μας;

Δευτέρα

Κηφισιά
Κάθε Δευτέρα, επισκεφθείτε για φρέσκα ελληνικά πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα από τους ίδιους τους παραγωγούς την Αγορά Βιοκαλλιεργητών στην Κηφισιά.Αποτελεί τη μεγαλύτερη Αγορά Βιοκαλλιεργητών στην Ελλάδα και την Ευρώπη.  Φιλοξενεί περίπου 100 βιοκαλλιεργητές από την οδό Κ. Καραμανλή έως το τέλος της οδού Κοκκιναρά μέχρι τη συμβολή της με την οδό Παναγιάς Ελευθερώτριας, στην Πολιτεία.
Ωράριο Λειτουργίας: Θερ:16.00-19.30 Χειμ:14.00-17.30
Κοκκιναρά 25
Ν. Σμύρνη
Κάθε Δευτέρα, επισκεφθείτε για βιολογικά προϊόντα τους παραγωγούς την Αγορά Βιοκαλλιεργητών στη Νέα Σμύρνη.Φιλοξενεί περίπου 30 βιοκαλλιεργητές στον παράδρομο της Λ. Συγγρού 221 έξω από το Ιωσηφόγλειο ίδρυμα.
Ωράριο Λειτουργίας: 14:00-17:30 όλο το χρόνο.
Λ. Συγγρού 227
Περιστέρι
Η Αγορά Βιοκαλλιεργητών στο Περιστέρι φιλοξενεί περίπου 15 βιοκαλλιεργητές στη συμβολή των οδών Πάρου και Δημοσθένους ,δίπλα από την παιδική χαρά.
Ωράριο Λειτουργίας: Θερ:16.30-19.30 Χειμ:14.30-17.30
Πάρου & Δημοσθένους
Χαϊδάρι
Η Αγορά Βιοκαλλιεργητών στο Χαϊδάρι φιλοξενεί περίπου 10 βιοκαλλιεργητές στην οδό Φιλοπάππου, όπισθεν του νέου Δημαρχείου Χαϊδαρίου.
Ωράριο Λειτουργίας: 14:00-18:00 όλο το χρόνο
Λ. Αθηνών,όπισθεν νέου Δημαρχείου
Ελληνικό 
προσωρινά εκτός λειτουργίας
Πάρκο Αφροδίτης (Γούναρη και Κύπρου) Θερ:14.00-17.30 Χειμ:14.30-17.30

 

Τρίτη

Κορυδαλλός
προσωρινά εκτός λειτουργίας
Ν. Ηράκλειο
Κάθε Τρίτη, επισκεφθείτε  την Αγορά Βιοκαλλιεργητών στο Νέο Ηράκλειο. Φιλοξενεί περίπου 65 βιοκαλλιεργητές στη συμβολή των οδών Κουντουριώτου και Ελ. Βενιζέλου, όπισθεν του Κινηματογράφου «Τρία Αστέρια».
Ωράριο Λειτουργίας: Θερ:16.00-19.30 Χειμ:14.30-17.30
Κουντουριώτου & Ελ. Βενιζέλου
Π. Ψυχικό
Κάθε Τρίτη επισκεφθείτε την Αγορά Βιοκαλλιεργητών στο Παλαιό Ψυχικό. Φιλοξενεί περίπου 70 βιοκαλλιεργητές κάτω από σκιερά πεύκα στην άκρη του Άλσους Ψυχικού, δίπλα στο Αρσάκειο στη συμβολή των οδών Πριγκηπίσσης Ελένης του Νικολάου και Στρατηγού Καλλάρη, έξω από το Δημοτικό γήπεδο Αντισφαιρίσεως Ψυχικού.
Ωράριο Λειτουργίας: 14:00 -18:00 όλο το χρόνο
Πριγκιπίσσης Ελένης, Πλ. Αρσακείου

Τετάρτη

Γλυφάδα
προσωρινά εκτός λειτουργίας
Ζέρβα Ναπολέων & Ξενοφώντος Θερ:16.30-19.30 Χειμ:14.30-17.30
Ηλιούπολη
Η αγορά της Ηλιούπολης φιλοξενεί περίπου στους 75 βιοκαλλιεργητές και λαμβάνει χώρα στην οδό Αλεξάνδρου Παπαναστασίου, εκεί που βρίσκονται τα πολυκλαδικά. Η αγορά εκτείνεται σε όλη την οδό, από τον παράδρομο της Λεωφόρου Βουλιαγμένης μέχρι και την οδό Ηρώς Κωνσταντοπούλου.
Ωράριο 16:00 με 19:30.
Αλεξάνδρου Παπαναστασίου
Πειραιάς
Κάθε Τετάρτη, επισκεφθείτε την Αγορά Βιοκαλλιεργητών στον Πειραιά.Φιλοξενεί περίπου 25 βιοκαλλιεργητές στη συμβολή των οδών Κλεισόβης και Χατζηκυριακού, δίπλα στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα.
Ωράριο Λειτουργίας: 14:00 – 17:30 όλο το χρόνο
Κλεισόβης & Χατζηκυριακού, (Χατζηκυριάκειο) Θερ-Χειμ:14.00-17.30
Φιλοθέη
Φιλοξενεί περίπου 35 βιοκαλλιεργητές στη συμβολή των οδών Στρατηγού Βεντήρη και Αγίας Φιλοθέης .
Ωράριο Λειτουργίας: 14:30 – 18:30 όλο το χρόνο.
Στρ. Βεντήρη & Αγίας Φιλοθέης Θερ-Χειμ:14.30-18.30
Χαλάνδρι
Κάθε Τετάρτη, επισκεφθείτε για φρέσκα ελληνικά πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα από τους ίδιους τους παραγωγούς την Αγορά Βιοκαλλιεργητών στο Χαλάνδρι.Φιλοξενεί περίπου 25 βιοκαλλιεργητές στη συμβολή των οδών Τυμφριστού και Ιωαννίνων, πάνω στην Πλατεία.
Ωράριο Λειτουργίας: 14:00 – 18:00 όλο το χρόνο
Ιωαννίνων & Τυμφρηστού Θερ-Χειμ:14.00-18.00

Πέμπτη

Γέρακας
Κάθε Πέμπτη, επισκεφθείτε την Αγορά Βιοκαλλιεργητών στο Γέρακα. Φιλοξενεί περίπου 70 βιοκαλλιεργητές στη συμβολή των οδών Εθνικής Αντιστάσεως και Μαυροβουνιώτου, στο μέσο της οδού Εθνικής Αντιστάσεως.
Ωράριο Λειτουργίας:  Θερ:16.00-19.30 Χειμ:14.30-17.30
Εθν. Αντιστάσεως & Μαυροβουνιώτου
Θρακομακεδόνες
Κάθε Πέμπτη, επισκεφθείτε για φρέσκα ελληνικά πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα από τους ίδιους τους παραγωγούς την Αγορά Βιοκαλλιεργητών στους Θρακομακεδόνες .Φιλοξενεί περίπου 10 βιοκαλλιεργητές στη συμβολή των οδών Ζαφειράκη και Μακεδονομάχων πάνω στην πλατεία Αλμπανέλλα.
Ωράριο Λειτουργίας: 13:30-18:30 όλο το χρόνο
Ζαφειράκη & Μακεδονομάχων Πλ. Αλμπανέλλα
Π. Φάληρο
Η Αγορά Βιοκαλλιεργητών στο Παλαιό Φάληρο φιλοξενεί περίπου 60 βιοκαλλιεργητές ξεκινώντας έξω από το Ρέστειο Κολυμβητήριο έως το ελεύθερο πάρκινγκ του Τάε Κβο Ντο.
Ωράριο Λειτουργίας: 16.00-19.30 Χειμ:14.30-17.30
Ρέστειο Κολυμβητήριο
Πετρούπολη
Η Αγορά Βιοκαλλιεργητών στην Πετρούπολη φιλοξενεί περίπου 10 βιοκαλλιεργητές στη συμβολή των οδών Κρήτης και Δωδεκανήσου στην είσοδο του Βοτανικού Κήπου.
Ωράριο Λειτουργίας: 14:30-17:30 όλο το χρόνο
Κρήτης & Δωδεκανήσου (Βοτανικός Κήπος)

Παρασκευή

Αγ. Βαρβάρα
Κάθε Παρασκευή, επισκεφθείτε για φρέσκα πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα από τους ίδιους τους παραγωγούς την Αγορά Βιοκαλλιεργητών στην Αγία Βαρβάρα.Φιλοξενεί περίπου 15 βιοκαλλιεργητές στη συμβολή των Λεωφ. Ελ. Βενιζέλου και Μεγ.Αλεξάνδρου, στον πεζόδρομο Κουντουριώτου.
Ωράριο Λειτουργίας: 13:30 – 17:30 όλο το χρόνο
Ελ. Βενιζέλου & Κουντουριώτου
Καισαριανή
Κάθε Παρασκευή, επισκεφθείτε την Αγορά Βιοκαλλιεργητών στην Καισαριανή.Φιλοξενεί περίπου 25 βιοκαλλιεργητές στη συμβολή των οδών Σολωμονίδου και Φιλαδελφείας όπισθεν του γηπέδου της Near East.
Ωράριο Λειτουργίας: 16:00-19:30 (θερινό) Χειμ:14.30-17.30
Αλσος, όπισθεν Νηαρ Ηστ
Ν. Ιωνία
Η Αγορά Βιοκαλλιεργητών στη Νέα Ιωνία φιλοξενεί περίπου 25 βιοκαλλιεργητές στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ 4, δίπλα από το ΚΕΠ Νέας Ιωνίας.
Ωράριο Λειτουργίας: 13:30-17:30 όλο το χρόνο
Πατρ. Ιωακείμ 4 (πλησίον ΚΕΠ)
Χολαργός
Κάθε Παρασκευή, επισκεφθείτε  την Αγορά Βιοκαλλιεργητών στο Χολαργό. Φιλοξενεί περίπου 45 βιοκαλλιεργητές στην οδό Σύρου, δίπλα στο Δημαρχείο Παπάγου – Χολαργού.
Ωράριο Λειτουργίας: 16:00-19:30 (θερινό) Χειμ:14.30-17.30
Σύρου (έναντι δημαρχείου)

Σάββατο

Βούλα
Κάθε Σάββατο, ψωνίστε στην Αγορά Βιοκαλλιεργητών στη Βούλα. Φιλοξενεί περίπου 50 βιοκαλλιεργητές στην οδό Νηρέως ( στο ύψος μεταξύ των οδών Ήρας και Διός). Ωράριο Λειτουργίας: 09:00-14:00 όλο το χρόνο
Ηρας & Νηρέως Θερ-Χειμ:09.00-14.00
Ελευσίνα
Κάθε Σάββατο, επισκεφθείτε  την Αγορά Βιοκαλλιεργητών στην Ελευσίνα.Φιλοξενεί περίπου 15 βιοκαλλιεργητές στην συμβολή των οδών Ιωάννου Αγαθού και Δήμητρος, όπισθεν του Δημαρχείου Ελευσίνας.
Ωράριο Λειτουργίας: 09:00-14:00 όλο το χρόνο
Ιωάννου Αγάθου, όπισθεν Δημαρχείου
Ίλιον
Η Αγορά Βιοκαλλιεργητών στο Ίλιον φιλοξενεί περίπου 70 βιοκαλλιεργητές στην Λ. Δημοκρατίας, στην είσοδο του Escape Center στο Πάρκου «Α. Τρίτση».
Ωράριο Λειτουργίας: 09:00-14:00 όλο το χρόνο
Λ. Δημοκρατίας, Παρκο Τρίτση

Κυριακή

Κάθε Κυριακή, την Αγορά Βιοκαλλιεργητών στο Πόρτο Ράφτη που φιλοξενεί περίπου 15 βιοκαλλιεργητές στη συμβολή των οδών Λεωφ. Γ. Γρέγου και Μυρρινούντος.
Ωράριο Λειτουργίας: 09:00-14:00 όλο το χρόνο
Γρέγου & Μυρρινούντος Θερ:09.00-14.00
 infokids.gr