Τετάρτη, Ιουλίου 17

Άγιος Βλαδίμηρος ο βασιλιάς των Ρώσων


Володимир Святославич, 960 - 15 Ιουλίου 1015

Ο άγιος Βλαδίμηρος (Σβιατοσλάβιτς), βαπτιστής της Ρωσίας (958-1015), ήταν ο Μεγάλος Πρίγκιπας του Κιέβου.
Ο άγιος Βλαδίμηρος ήταν ένθερμος ειδωλολάτρης στην πρώιμη ζωή του. Ήταν μεγάλος κατακτητής, που είχε πολλές γυναίκες, και έστησε πολλά ειδωλολατρικά αγάλματα στα εδάφη που κυβερνούσε.
Μόλις ανακάλυψε ότι υπήρχαν και άλλες θρησκείες πέρα από τον δικό του παγανισμό,
αποφάσισε να στείλει τους απεσταλμένους του στον κόσμο για να μάθει ποια ήταν η αληθινή πίστη πάνω στη γη.
Οι απεσταλμένοι συναντήθηκαν με τους μουσουλμάνους, αλλά αισθάνθηκαν ότι δεν υπήρχε χαρά ανάμεσά τους, και ότι η πίστη τους ότι ήταν πολύ μηχανική. Οι απεσταλμένοι συναντήθηκαν επίσης με τους Εβραίους και με τους Παπικούς, αλλά εξακολουθούσαν να μην είναι εντυπωσιασμένοι.
Τα πάντα, όμως, άλλαξαν όταν οι απεσταλμένοι του αγίου Βλαδίμηρου έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη. Έχοντας παρευρεθεί στην Θεία Λειτουργία στην Αγία Σοφία, οι απεσταλμένοι είπαν: «Δεν ξέραμε αν βρισκόμασταν στον ουρανό ή στη γη». Ακούγοντας τον λόγο των απεσταλμένων, ο άγιος Βλαδίμηρος κανόνισε να βαπτιστεί ο ίδιος και το έθνος του ορθόδοξο.
Ο άγιος Βλαδίμηρος άλλαξε εντελώς μετά το βάπτισμα. Κατέστρεψε όλα τα ειδωλολατρικά αγάλματα που ήταν στημένα στη Ρωσία, και τα αντικατέστησε με εκκλησίες. Επίσης προσπάθησε να ζήσει ειρηνικά όσο το δυνατόν περισσότερο με τους γείτονες, και είχε μόνο μία γυναίκα.
http://www.i-diadromi.gr