Στουρνάρας σε Μητσοτάκη: Το πείραμα ολοκληρώθηκε ΤΕΛΟΣ τα Capital Controls

1
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είχε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Οι αιχμές που άφησε για την προηγούμενη κυβέρνηση. Τι είπε για τα κόκκινα δάνεια.

Ο κ. Στουρνάρας αμέσως μετά την συνάντηση μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε μεταξύ άλλων: «Θα εισηγηθούμε στην κυβέρνηση την πλήρη απάλειψη των capital controls το συντομότερο δυνατόν. Θεωρούμε ότι πλέον δεν έχουν χρησιμότητα. Για τα κόκκινα δάνεια είπε ότι κυρίως έγινε συζήτηση για το θέμα αυτό υπάρχουν δυο λύσεις στο τραπέζι και η κυβέρνηση θα επιλέξει την καλύτερη και την χρονική συνέχεια. Ο κ. Στουρνάρας άφησε αιχμές εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης λέγοντας ότι μετά από 3 χρόνια έρχομαι για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μαξίμου.
Επίσης, είπε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος με βάση τον θεσμικό της ρόλο θα σταθεί αρωγός στο έργο της κυβέρνησης.
«Μιλήσαμε για το τραπεζικό σύστημα και τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα και στην ελληνική οικονομία γενικά», είπε ο κ. Στουρνάρας. Συμφωνήσαμε ότι το τραπεζικό σύστημα πηγαίνει καλά και χρειαζόμαστε συστημικές λύσης και όλα τα όπλα που υπάρχουν στο τραπέζι. Η κυβέρνηση θα διεκδικήσει όλες οι εφικτές λύσεις να εφαρμοστούν», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.
Ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος είπε ακόμα ότι όσον αφορά στην οικονομία συμφωνήσαμε ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις ότι η Ελλάδα χρειάζεται δημοσιονομικό χώρο για να κάνει μεταρρυθμίσεις για να έχουμε υψηλότερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης απ’ ότι είχαμε μέχρι τώρα. Και η Τράπεζα της Ελλάδος θα είναι αρωγός. Άλλωστε από το καταστατικό της είμαστε και σύμβουλοι της κυβέρνησης στο πλαίσιο του ευρωσυστήματος και των κανόνων του και του καταστατικού μας. Είμστε πολύ πρόθυμοι να βοηθήσουμε την κυβέρνηση στις προσπάθειες αυτές. Επιμένουμε, είπε ακόμα ότι αν δεν αλλάξει κάτι και δεν ενταθούν οι προσπάθειες θα υπάρξει ένα δημοσιονομικό κενό φέτος ότι θα είαμστε σε πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ αντί για 3,5%. Είναι όμως θέμα του υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης όχι της Τράπεζας της Ελλάδος.