Τι ζήτησε ο Μητσοτάκης από τον Σταϊκούρα μετά το… «φιρμάνι» του Eurogroup

ΠΑΝΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΤΡΙΒΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΟΛΑ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ!
Τι ζήτησε ο Μητσοτάκης από τον Σταϊκούρα μετά το… «φιρμάνι» του EurogroupΦουλ οι μηχανές στο υπουργείο Οικονομικών μετά το μήνυμα από το Eurogroup. Τι συζήτησαν την έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το οικονομικό επιτελείο. Αποτίμηση άμεσα για να μη κινδυνεύσει το πλεόνασμα και να μη χρειαστούν μέτρα ζήτησε ο πρωθυπουργός. Δύσκολο… καλοκαίρι! Στόχος η επίσπευση του κυβερνητικού έργου.
Ο πρωθυπουργός δεν έμεινε στα λόγια, αλλά προχωρεί σε πράξεις. Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε ότι η Βουλή θα μείνει ανοικτή και τον Αύγουστο και όταν επίσης τόνιζε ότι δεν υπάρχει περίοδος χάριτος, πολλοί ίσως υπέθεσαν ότι προσπαθεί να κερδίσει τις εντυπώσεις παρά εννοεί μέχρι κεραίας αυτά που λέει.
Χθες λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης, κάλεσε το Μέγαρο Μαξίμου το οικονομικό επιτελείο. Ήταν εκεί ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς επίσης και οι υφυπουργοί Απόστολος Βεσυρόπουλος, Θεοδώρος Σκυλακάκης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Αντικείμενο της συνάντησης η επίσπευση του κυβερνητικού έργου. Ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι τα πάντα περνούν από το συγκεκριμένο υπουργείο. Εκεί είναι η καρδιά της κυβέρνησης. Από εκεί μπορεί να σταλεί το μήνυμα στις αγορές και τους δανειστές. Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να επισπευσθεί η κατάρτιση των πρώτων νομοσχεδίων. Παράλληλα λαμβάνοντας το μήνυμα από το Eurogroup τόνισε στους υπουργούς πως θα πρέπει άμεσα να γίνει αποτίμηση της κατάστασης και γίνει ό,τι χρειαστεί ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο το πλεόνασμα του 3,5% του ΑΕΠ, όπως επίσης και να μην χρειαστεί η λήψη μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα.
Στα νομοσχέδια που θα κατατεθούν άμεσα στην Βουλή, αφενός θα γίνει προσπάθεια να διασφαλιστεί το 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα, και αφετέρου να γίνει πράξη μέρος των δεσμεύσεων Μητσοτάκη για ελαφρύνσεις φορολογικού χαρακτήρα.

Το Eurogroup

Στο χθεσινό Eurogroup το μήνυμα που αναμενόταν εστάλη: καμία έκπτωση σε όσα έχουν συμφωνηθεί και σαφείς αιχμές ενάντια στις αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Παράλληλα οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών έστειλα το μήνυμα ότι δε θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα.
click4more
«Το μήνυμά μου σε κάθε κυβέρνηση στην ευρωζώνη, είναι ότι η πολιτική και οικονομική διαδικασία πρέπει να είναι ανθεκτική στους οικονομικούς και τους πολιτικούς κύκλους, αυτός είναι ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί αξιοπιστία» είπε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, υπογραμμίζοντας ότι «οι δεσμεύσεις είναι δεσμεύσεις. Αν κάποιος τις σπάσει, είναι το πρώτο βήμα για να χαθεί η εμπιστοσύνη, κάτι που οδηγεί σε μείωση των επενδύσεων και τελικά της ανάπτυξης», δήλωσε.
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, συνοψίζοντας την τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει μια καλή αρχή μετά το πρόγραμμα, αν και παραμένουν πολλές προκλήσεις». Επιπλέον, ευχαρίστησε τους απερχόμενους υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη, λέγοντας ότι ήταν «πολύτιμοι συνομιλητές για την Επιτροπή και για ολόκληρη την Ευρωομάδα κατά τη διάρκεια της συνεργασίας για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας».
«Δεν ήταν εύκολη δουλειά» είπε, εκφράζοντας την ελπίδα να συνεχιστεί η «εποικοδομητική και αποτελεσματική συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση» που πρόκειται να αντιμετωπίσει τις ίδιες προκλήσεις.
Επιπλέον, σημείωσε ότι το Eurogroup ανυπομονεί να υποδεχτεί το νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, ο οποίος, όπως είπε, είναι «γνωστή προσωπικότητα» από την προηγούμενη κυβέρνηση και δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι πάντα στο πλευρό της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, στην προσπάθεια δημιουργίας θέσεων εργασίας, κυρίως για τη νεολαία.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ αναφέρθηκε με τη σειρά του στο γεγονός, ότι παρ’ όλο που η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με τέσσερα ή οχτώ χρόνια πριν, σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά και τη χρηματοδότηση από τις αγορές, η τρέχουσα έκθεση των θεσμών εκφράζει ανησυχίες για τα μέτρα που λήφθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες και ψηφίστηκαν στο Κοινοβούλιο από όλα τα μεγάλα κόμματα. Όπως είπε, αυτά τα μέτρα δεν είναι φιλικά προς την ανάπτυξη και αποτελούν ανατροπή προηγούμενων μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων στις δημόσιες επενδύσεις και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Ωστόσο, σημείωσε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις πολιτικές της κυβέρνησης στο δεύτερο μισό του έτους και κυρίως σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του 2020. «Θα προχωρήσουμε στην αξιολόγηση όταν θα ξέρουμε περισσότερα για τις αποφάσεις της νέας κυβέρνησης», είπε, ενώ ανακοίνωσε ότι θα βρίσκεται στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα για να συμμετάσχει σε συνέδριο και επομένως θα έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει επαφές με τη νέα κυβέρνηση.
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο της αλλαγής του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά και της μη εφαρμογής του μέτρου μείωσης του αφορολόγητου, ο Κλ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι το πρώτο αποτελεί τον «ακρογωνιαίο λίθο» του προγράμματος και ότι είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πως θα μπορούσε να αλλάξει, με δεδομένο ότι εκεί βασίζεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Για το αφορολόγητο όμως, ανέφερε ότι αποτελεί ζήτημα «προτεραιοτήτων» της νέας κυβέρνησης το πώς θα εκπληρώσει τις συμφωνημένες δεσμεύσεις, λέγοντας ότι θα υπάρξει σχετική συζήτηση.

 newsit.gr