Η φωτιά στην Εύβοια είναι η υπ’ αριθμόν ένα είδηση της ημέρας, καθώς εξακολουθεί να μαίνεται ανεξέλεγκτα και η οικολογική καταστροφή, σε συνδυασμό με την απειλή σπιτιών και περιουσιών, είναι γεγονός.
Ο χρήστης του Facebook, Γιάννης Παπουτσάνης, έχοντας γνώση της περιοχής ανέβασε στο προφίλ του το παρακάτω κείμενο που κοινοποιείται και από άλλους πολίτες:

«Πρέπει να ήμουν από τους τελευταίους που χθες, αργά το απόγευμα, κατά τις 20.00 με 20.15, πέρασα από το πευκοδάσος στην περιοχή της Μακρυμάλλης στην Εύβοια. Τη διαδρομή των λίγων χλμ, από τη Μακρυμάλλη ως το Κοντοδεσπότι από όπου ξεκινά η ανάβαση της Δίρφυς, την επιλέγουν ελάχιστοι: οι κάτοικοι της περιοχής, οι επισκέπτες της μονής, οι μελισσοκόμοι που αποθέτουν (παρανόμως) κατά μήκος του δρόμου τα μελίσσια τους και οι λοτόμοι.
Έτσι και χθες, οι μόνοι που συνάντησα ήταν ένας δρομέας και ένας ποδηλάτης. Τι συνέβη και πώς ξέσπασε η φωτιά λίγες ώρες αργότερα άλλοι – οι αρμόδιοι θα πουν. (Ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων επί του παρόντος εξέφρασε υπόνοιες περί εμπρησμού).
Ωστόσο, όσο πιο ψύχραιμα μπορώ, θέλω να διατυπώσω κάποια ερωτήματα, όχι για να τα απαντήσει κάποιος – δεν έχω τέτοια φιλοδοξία, αλλά για να γίνει σαφές πως και αυτή η πυρκαγιά ήταν – πώς να το πω ευγενικά;- προαναγγελθείσα.
Έχουμε και λέμε, λοιπόν:
1. Από τις χιονοπτώσεις και τους ανέμους του χειμώνα (που κατά γενική ομολογία ήταν βαρύς) πάρα πολλά μικρά μα και μεγαλύτερα πεύκα κατά μήκος της ασφάλτινης διαδρομής είχαν είτε σπάσει είτε ξεριζωθεί. Εάν εξαιρέσουμε ελάχιστα που κόπηκαν ώστε να καθαριστεί ο δρόμος, τα υπόλοιπα έμειναν εκεί που αέρας και χιόνι τα είχαν σωριάσει. Με τον καιρό, κορμοί και κλαριά, ξεράθηκαν σχηματίζοντας μαζί με τις πευκοβελόνες και τα ξερόχορτα “βουνά” καύσιμης ύλης.
2. Τις τελευταίες εβδομάδες είχε γίνει στην περιοχή οργανωμένη κοπή πεύκων. Οι κορμοί, κομμένοι στη μέση, ήταν σωριασμένοι σε ομοιόμορφες και ισομεγέθεις δέκα ή περισσότερες ντάνες αριστερά και δεξιά του δρόμου. Πρέπει να βρίσκονταν εκεί πάνω από μήνα – τους έβλεπα κάθε φορά που περνούσα.
3. Όπως είναι γνωστό (κι αν δεν είναι, υπάρχουν σχετικές προειδοποιητικές επιγραφές) απαγορεύεται η τοποθέτηση μελισσιών στον δρόμο. Υποθέτω για την πρόληψη ατυχημάτων. Στον συγκεκριμένο (κι όχι μόνο σε αυτόν) υπήρχαν μελίσσια.
4. Οι κολώνες της ΔΕΗ περνούσαν μέσα από το δάσος. Τα κλαδιά των πεύκων δεν τις άγγιζαν – με τον αέρα τις χτυπούσαν. Επαναλαμβάνω: κολώνες. Όχι πυλώνες υψηλής τάσης. Εμποτισμένες (με πίσσα;) για να μην σαπίζουν, με πορσελάνινες ασφάλειες οι οποίες, αν θυμάμαι καλά, σε υψηλές θερμοκρασίες ή σε άλλες ειδικές συνθήκες υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν.
5. Έως πριν δύο χρόνια, εκεί που κατέληγε ο δρόμος από τη Μακρυμάλλη, έξω από το Κοντοδεσπότι στη διασταύρωση που οδηγεί στο χωριό Σταυρός (Βέρτουρα) υπήρχε στη διάρκεια του καλοκαιριού σε επιφυλακή πυροφυλακείο με μικρό όχημα της πυροσβεστικής. Εννοείται πως έχει … καταργηθεί.
6. Πέρυσι τον Αύγουστο, με μία εβδομάδα διαφορά, κάηκε – για την ακρίβεια πυρπολήθηκε (ο φερόμενος ως δράστης συνελήφθη και προφυλακίσθηκε) η υπέροχη δασική έκταση μεταξύ Ψαχνών – Κοντοδεσποτίου – Σταυρού. Πριν δύο χρόνια κάηκε – πυρπολήθηκε (μικρός μέρος, ευτυχώς) δασικής έκτασης στην περιοχή Χλόες, μετά τον Σταυρό.
– Επειδή οι επαναλαμβανόμενες συμπτώσεις παύουν να είναι συμπτώσεις και οι τρεις περιοχές που σε τρία χρόνια κάηκαν δεν γειτνιάζουν απλώς μα είναι η μία συνέχεια της άλλης.
– Επειδή η κατάσταση που αφορά στην πυρασφάλεια της περιοχής δεν βελτιώνεται αλλά επιδεινώνεται.
– Επειδή μπορεί να υπάρξει συνέχεια και η συνέχεια αυτή να αφορά ολόκληρη τη δύσβατη Δίρφη από τον Ευβοϊκό ως το Αιγαίο, καλό είναι εδώ και τώρα, εκτός από μπλα μπλα να υπάρξουν και μέτρα. Μέτρα πρόληψης και προστασίας από το κράτος. Μέτρα αυτοπροστασίας από τους πολίτες. Και για να αρχίσουμε από τα απλά:
1. Εγκαταστήστε ΤΩΡΑ πυροφυλακεία στη Δίρφυ.
2. Απομακρύνετε ΤΩΡΑ κορμούς και ξεραμένα δέντρα, αυτά τουλάχιστον που βρίσκονται πάνω στο δρόμο.
3. Συντηρήστε τις κολώνες της ΔΕΗ.
4. Κάνετε (να κάνουμε, δηλαδή) κάτοικοι και παραθεριστές, μόνιμες περιπολίες με συντονισμό της περιφέρειας ή του δήμου.
Γιατί έτσι και πούμε τίποτα για ηλεκτρονικά συστήματα σήμανσης και drones ξέρω: οι …αρμόδιοι θα κρατούν τις κοιλιές τους από τα γέλια.
(Τώρα πληροφορούμαι ότι καίγεται περιοχή Natura – θα πρόκειται για το Κέντρο Άγριας Φύσης και Ζωής ενώ εκκενώθηκε και φέτος το χωριό Κοντοδεσπότι. Το δις και το τρις εξαμαρτείν, ως γνωστόν, δεν είναι βλακεία. Είναι κάτι άλλο…)».
parallaximag

 https://www.aetos-apokalypsis.com