Πέμπτη, Αυγούστου 22

Ποια Μνημόνια ;; «Πετάει» η αγορά αυτοκίνητου και τον Αύγουστο


Μετά την επίδοση-ρεκόρ του Ιουλίου, οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων συνεχίζουν και τον Αύγουστο να σημειώνουν σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρσι.

Με βάση τις πρώτες έγκυρες πληροφορίες μας, έως και τις 16 του φετινού Αυγούστου έχουν πωληθεί στη χώρα μας 3.900 καινούργια αυτοκίνητα, όντας περισσότερα κατά 1.000 αυτοκίνητα συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του περσινού Αυγούστου (+35%).

Αναμένεται δε η αγορά να κλείσει τον μήνα με μια αντίστοιχα σημαντική αύξηση παρότι σε σχέση με πέρσι, φέτος έχουμε μια λιγότερη εργάσιμη ημέρα, που φυσιολογικά είναι ένας παράγοντας αρνητικός για τις ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων.
Η εκτίμηση μάλιστα της αγοράς για τους υπόλοιπους μήνες του έτους είναι ότι οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων θα ακολουθήσουν την πολύ καλή επίδοση του Ιουλίου –και του Αυγούστου όπως φαίνεται, παρά τις αλλαγές που θα φέρει η καθολική εφαρμογή των κύκλων μέτρησης WLTP/RDE για τους ρύπους των αυτοκινήτων από 1η Σεπτεμβρίου.
Θυμίζουμε ότι η εφαρμογή του WLTP/RDE σε όλα τα καινούργια αυτοκίνητα οδηγεί σε αύξηση των εκπομπών CO2 –μεταξύ άλλων– που ανακοινώνονται από τους κατασκευαστές, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε αύξηση και των τιμών των νέων αυτοκινήτων (το τέλος ταξινόμησης εξαρτάται από τις εκπομπές CO2), αλλά και των τελών κυκλοφορίας (καθορίζονται με βάση τις εκπομπές CO2).
Ωστόσο, όπως απάντησε πρόσφατα ο ίδιος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στο www.newsauto.gr, αναμένεται να υπάρξει σύντομα διόρθωση στα τέλη κυκλοφορίας –και κατ’ επέκταση και στο τέλος ταξίνομησης, από το κυβερνητικό επιτελείο, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι αγοραστές νέων αυτοκινήτων από την αλλαγή αυτή.

 Protothema.gr