“Ακόμη μεγαλύτερο το πρωθυπουργικοκεντρικό μοντέλο”

«Το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή δεν έχει καμία σχέση με τη συγκρότηση του επιτελικού κράτους», ανέφερε κατά τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Χάρης Καστανίδης και χαρακτήρισε «ψευδώνυμο» τον τίτλο του νομοσχεδίου.
Ο Χάρης Καστανίδης τόνισε πως είναι «μύθος» ότι μειώνεται δραματικά ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων.

«Ο αριθμός των μετακλητών, όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά μπορεί και να αυξάνεται με εισήγηση του υπουργού, ενώ αποσιωπάται ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων που θα συγκροτούν την προεδρία της κυβέρνησης», είπε ο κ. Καστανίδης.
Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής χαρακτήρισε όμως «μύθο» και τη διακήρυξη της κυβέρνησης ότι εμπιστεύεται τη δημόσια ιεραρχία, αφού μεταφέρονται «απαραδέκτως αρμοδιότητες στην προεδρία της κυβέρνησης».
«Όταν μιλάμε για το επιτελικό κράτος αναφερόμαστε στη λειτουργία μικρού κράτους στρατηγείου, που διαμορφώνει τις επιτελικές προγραμματικές, γενικές κατευθύνσεις της κυβερνητικής πολιτικής, αρθρώνεται σε λίγα υπουργεία, με ελάχιστες γενικές διευθύνσεις και με μικρό αριθμό υψηλών προσόντων υπαλλήλων. Στο επιτελικό κράτος, το σύνολο των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων μεταβιβάζονται στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης και στις αποκεντρωμένες υπηρεσίες», ανέφερε ο κ. Καστανίδης και παρατήρησε: «Όπως θα διαγνώσει ένας σχετικά επιμελής πολίτης, διαβάζοντας το νομοσχέδιο, δεν υπάρχει καμία απόπειρα συγκρότησης αυτής της έννοιας του επιτελικού κράτους. Υπάρχουν τάσεις αντίθετες με το επιτελικό κράτος».
Ο κ. Καστανίδης αναφέρθηκε και στις διατάξεις για την προεδρία της κυβέρνησης. «Δημιουργείται μία γιγαντιαία δημόσια υπηρεσία, η Προεδρία της Κυβέρνησης, η οποία υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό, με ισχυρές αρμοδιότητες συντονισμού και εποπτείας των δημόσιων πολιτικών, με εξαιρετικές πρόσθετες αρμοδιότητες, όπως π.χ. ακόμα και η τελική σύνταξη των νομοσχεδίων, με πολυάριθμο προσωπικό αποτελούμενο από τετρακόσιους σαράντα υπαλλήλους (εκατό μετακλητοί και τριακόσιοι σαράντα αποσπασμένοι) και με δυνατότητα αύξησής τους! Η δημιουργία μιας τέτοιας θηριώδους υπηρεσίας ενισχύει ακόμα περισσότερο το πρωθυπουργικοκεντρικό μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας, κάτι με το οποίο είμαστε εντελώς αντίθετοι», είπε ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής..iapopsi.gr