Πέμπτη, Αυγούστου 1

Αυτές τις τρεις καλοκαιρινές υπερτροφές, δεν πρέπει να τις ξεχάσετε (και) φέτος


Όπως έχουμε ξαναπεί, υπερτροφές δεν είναι μόνο το γκότζι μπέρι και το ιπποφαές. Υπάρχουν πιο καθημερινά φρούτα και λαχανικά, που έχουν παρόμοια οφέλη, υψηλή διατροφική αξία και ταυτόχρονα βρίσκονται στην εποχή τους.
Μην αμελήσετε, λοιπόν, να βάλετε τα παρακάτω στο πιάτο σας σε πληθώρα φέτος
το καλοκαίρι.

Κολοκύθια

Το τέλος του καλοκαιριού είναι η εποχή που ευδοκιμούν τα κολοκύθια, τα οποία έχουν λίγες θερμίδες και έχουν μεγάλη περιεκτικότητα φυτικών ινών, βιταμίνης A, C και K και καλίου.
Καθώς είναι ευέλικτα στον τρόπο που θα τα καταναλώσετε, παραμένουν νόστιμα είτε ψητά, είτε ωμά, ειτε γεμιστά και ακόμη και σε ομελέτες. Αν σας αρέσουν τηγανιτά, δοκιμάστε να τα προτιμήσετε αντί για τηγανιτές πατάτες, χωρίς όμως να το παρακάνετε.

Μελιτζάνα

Η μελιτζάνα αποτελεί καλή πηγή των βιταμινών Β6 και K, ενώ είναι πλούσια και σε φυτικές ίνες που ευεργετούν το έντερο και ταυτόχρονα αποδίδει λίγες θερμίδες (περίπου 25 στα 100 γραμμάρια).
Τα οφέλη της για την καρδιά και τη μνήμη είναι σημαντικά και μπορείτε να τη δοκιμάσετε σοταρισμένη, στη σχάρα, σε φαγητά της κατσαρόλας ή ακόμη και σε μελιτζανοσαλάτα, που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας, ακολουθώντας τις οδηγίες από εδώ.
Προσθέστε την επίσης σε ένα καλοκαιρινό μπριάμ μαζί με κολοκύθι, κρεμμύδι και πατάτες για ακόμη περισσότερα οφέλη.

Σύκο

Τα σύκα που έρχονται σο τέλος του καλοκαιριού, περιέχουν θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες Α, Β1 και Β2 και μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγγάνιο, νάτριο, κάλιο κ.ά.
Συμβάλλουν επίσης στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, εμποδίζουν τη δυσκοιλιότητα και παίζουν βοηθητικό ρόλο στον έλεγχο του βάρους. Εκτός από σκέτα, μπορείτε να δοκιμάσετε να τα προσθέσετε στο επιδόρπιο ή τη σαλάτα σας για να της δώσετε έξτρα γεύση και οφέλη.