Τετάρτη, Αυγούστου 7

Καταρρέει με πάταγο ο ελληνικός τουρισμός!

Την ίδια στιγμή τα κόκκινα δάνεια αποτελούν μία ακόμη πυρηνική βόμβα στα σαθρά θεμέλια της Οικονομίας
Η Ελλάδα έχει ψηλά βουνά που θα σας φέρουν τουρίστες, αλλά χρειάζεστε υψηλή τεχνολογία που θα σας φέρει επενδύσεις
Σιμόν Πέρες
Ο αποθανών πρώην πρόεδρος του Ισραήλ και μία εξέχουσα προσωπικότητα της χώρας του είχε μέσα σε μερικές λέξεις περιγράψει και προτείνει λύσεις για την εγχώρια ανάπτυξη.
Aπό τον Βασίλη Μπόνιο
Τον θυμηθήκαμε καθώς τα αποκαρδιωτικά μηνύματα για την ραγδαία πτώση του ελληνικού
τουρισμού διαδέχονται το ένα το άλλο. Οι ξένοι δεν αγοράζουν πλέον την πανάκριβη-μεταξύ άλλων προβλημάτων Ελλάδα. Οι ξενοδόχοι αγωνιούν και αναζητούν τον “εχθρό” ακόμη και στις πλατφόρμες κρατήσεων όπως το Booking.
Δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που αναρωτιούνται πως καταφέραμε πέρυσι και μαζέψαμε 30 εκατ. τουρίστες. Αυτό έχει την εξήγησή του που δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι πολλοί από δαύτους κατέφθαναν στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της προβολής που είχαν οι οξυδερκείς χρεοκοπημένοι Ελληνες και οι κατσιαπλιάδες κυβερνώντες μας.
Μην έχετε αμφιβολία γι΄αυτό. Οταν παίρνει φωτιά μια πολυκατοικία και σωριάζεται μαζεύεται κόσμος για να χαζέψει τ΄αποκαίδια. Ετσι συνέβη και με την Ελλάδα. Ολοι ήθελαν να γνωρίσουν από κοντά τον αχαμνοξύστη Ελληνα που είχε επιλέξει πρωθυπουργό τον Τσίπρα, υπ. Οικονομικών τον ταγαροΤσακαλώτο, Εργασίας την ταγαροΑχτσιόγλου και πάει λέγοντας. Επίσης ήθελαν να γνωρίσουν από κοντά τον οξυδερκή λαό της Ευρώπης που βρίσκεται σε capital controls και δεν αντιδρά!
Αυτό το αστείο κράτος θέλει να συγκεντρώσει και διεθνείς επενδύσεις. Στο μεταξύ παρά την αισιοδοξία που προκάλεσε η ανάληψη της εξουσίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος για την ώρα αποτελεί ευχάριστη έκπληξη τα κόκκινα δάνεια και το υψηλό χρέος της χώρας αποτελούν εκρηκτικό υλικό για την εγχώρια οικονομία.
Στην περίπτωση των κόκκικων δανείων είναι καιρός να αναδειχθούν και οι ευθύνες των ακριβοπληρωμένων στελεχών των ελληνικών τραπεζών οι οποίοι έφτασαν στο σημείο να κολακεύουν τον πρώην πρωθυπουργό Τσίπρα και να κλωτσάνε το τενεκεδάκι πιο κάτω.
Καμμία τράπεζα δεν φρόντισε να λύσει το πρόβλημα με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα. Επρεπε να εξετάσουν με προσοχή αλλά και αποφασιστικότητα τα δεδομένα του κάθε δανειολήπτη και αφού αντιμετώπιζαν με κάποιο βαθμό επιείκειας όσους πραγματικά δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα δάνειά τους στη συνέχεια να έβγαζαν σε πλειστηριασμό τα σπίτια των κακοπληρωτών που είναι κάτι βίλες στο Πανόραμα Βούλας και στα πιο ακριβά προάστια της Ελλάδας.
Προφανώς οι τράπεζες ή δεν διάθεταν το ικανό προσωπικό να φέρει σε πέρας κάτι τέτοιο ή υπήρξαν πιο αργόσυρτες από αργό ριπλέι. Με αυτό το τρόπο χάθηκε χρόνος. Επίσης χρειάστηκε να περάσουν 10 χρόνια για να γίνει μία κίνηση επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών όπως η πρόσφατη πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας.
Θα πρέπει να γνωρίζουν οι διοικήσεις των τραπεζών πως εάν δεν ανακτήσουν την εμπιστοσύνη (ακόμη και την αγάπη και τον σεβασμό) του κόσμου το παιγνίδι είναι χαμένο από χέρι. Κι αυτό γιατί η Ελλάδα είναι ιδιάζουσα περίπτωση. Ως τώρα λοιπόν αυτό που ενδιάφερε τα κορυφαία στελέχη των τραπεζών είναι να απολαμβάνουν τους πλουμιστούς μισθούς τους και να πετυχαίνουν διακανονισμούς στα στεγαστικά δάνεια των εκατομμυρίων ευρώ που είχαν λάβει οι ίδιοι.
Τα κόκκινα δάνεια λοιπόν σε συνδυασμό με την ραγδαία πτώση του Τουρισμού αποτελούν πυρηνική βόμβα στη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πτώση του τουρισμού σημαίνει και χτύπημα στο εγχώριο real estate! Εάν βγει βρώμα ότι οι Κινέζοι και οι Αραβες εγκαταλείπουν την Ελλάδα, άντε γεια.
Γι΄αυτό είναι τώρα η στιγμή η χώρα ν΄αρχίσει να παράγει καινοτόμες υπηρεσίες πέρα από το να υποδύεται την παγκόσμια ξαπλώστρα. Ο τουρισμός και το real estate όπως δείχνουν τα σημάδια θα περάσουν μία δεκαετία άγριας κρίσης.
Μάλιστα ακόμη και η Four Seasons την οποία είχε προειδοποιήσει έγκαιρα το Κουρδιστό Πορτοκάλι κλαίει ήδη τα λεφτά της στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Μόνο η παραλία πηγαίνει καλά. Εάν μάλιστα δεν μειώσει τις τιμές και δεν επαναφέρει τον θεσμό των μελών με λογική συνδρομή θα υποστεί πανωλεθρία.
Ετσι έχουν τα πράγματα και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, μιλώντας στο ΑΠΕ δεν μπορεί να κρύψει την αγωνία του: Mιλώντας στο ΑΠΕ, τόνισε πως η φετινή χρονιά τρέχει ήδη με πτώση 10% έως 15% στις διανυκτερεύσεις ανάλογα με τον προορισμό, και πως παρά τις θετικές ενδείξεις του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου στις πληρότητες, η “παρτίδα” είναι χαμένη στα έσοδα. Συμπλήρωσε δε πως οι προσφερόμενες τιμές και τα συμβόλαια με τους tour operators είναι κατά 20% χαμηλότερα από το 2018.
Πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για τις τουριστικές επιδόσεις της χρονιάς που πέρασε ανά περιφέρεια είχε δείξει πως οι διανυκτερεύσεις διαμορφώθηκαν στις 227 χιλ., παρουσιάζοντας αύξηση 8,2%, ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις σε 15,6 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 10,2%.
Στις τρεις πρώτες θέσεις κατάταξης των χωρών με βάση τον αριθμό των διανυκτερεύσεων το 2018 βρέθηκαν η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία, και στις τρεις πρώτες θέσεις με βάση τις εισπράξεις η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ. Η μέση διάρκεια παραμονής ανά επίσκεψη στις περιφέρειες ήταν 6,5 διανυκτερεύσεις, με μείωση 3,7%.
Την ίδια ώρα, η μέγιστη διάρκεια παραμονής 8,4 διανυκτερεύσεις καταγράφηκε στην περιφέρεια της Κρήτης παραμένοντας στα επίπεδα του 2017. Η ελάχιστη διάρκεια παραμονής το 2018, ήταν 3,4 διανυκτερεύσεις και σημειώθηκε στην Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καταγράφοντας μείωση 16,6%.
Σύμφωνα επίσης με την Έρευνα Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση τον Μάιο διαμορφώθηκε στις 2,38 εκατ. ταξιδιώτες, μειωμένη κατά 2,6% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018. Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά -0,9% και διαμορφώθηκε στις 5,3 εκατ. επισκέπτες, έναντι 5,35 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2018.
Αντίθετα με τις αφίξεις, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 9,3%, ενώ στο πεντάμηνο, τα έσοδα είχαν άνοδο 14,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 και άγγιξαν τα 2,9 δισ. ευρώ.
Παρά το γεγονός όμως πως ακόμη τα έσοδα εξελίσσονται θετικά- αν και φορείς του τουριστικού χώρου εξηγούν πως οι επόμενοι μήνες θα κρίνουν το “καλάθι” του Τουρισμού-, η απόδοση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων φαίνεται ότι είναι μειωμένη σε σχέση με το 2018.
Πρόσφατη μελέτη του ITEΠ έδειξε άλλωστε ότι 45% των μονάδων συνεχούς λειτουργίας παρουσίασε μειωμένη πληρότητα, 1 στα 4 ξενοδοχεία εμφάνισε μείωση στις τιμές του, 46% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας κατέγραψε μείωση στις προκρατήσεις του, ενώ το 23% από αυτά αναγκάστηκαν να μειώσουν τις τιμές που προσφέρουν για τα early bookings.
Λόγω της μειωμένης ζήτησης σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, της πίεσης από τους tour operators για φθηνότερα πακέτα, αλλά και του μεγάλου ανταγωνισμού λόγω της ανόδου της Τουρκίας και της Αιγύπτου, οδηγούν πως αναφέρουν ξενοδόχοι επιχειρηματίες σε εκπτώσεις στις τιμές, που θα επηρεάσουν και τη φετινή κερδοφορία.
Σύμφωνα τέλος με την Ένωση Ξενοδόχων Αττικής και Αργοσαρωνικού, με πτώση της τάξης του 3.8% στην πληρότητα και 2.9% στο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο και με οριακή θετική αλλαγή +1% στη μέση τιμή δωματίου ‘έκλεισε’ το πρώτο εξάμηνο του 2019 για τα ξενοδοχεία της Αθήνας.

ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ VS BOOKING
Με τον «πλάτη στον τοίχο» είναι και οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που βιώνουν τις συνέπειες της βραχυχρόνιας μίσθωσης αλλά και του ανορθολογικού τρόπου λειτουργίας των προμηθειών που καταβάλλουν στην Booking οι ξενοδόχοι. Όπως αναλύει ο κ. Τάσσιος, οι ξενοδόχοι βρίσκονται ουσιαστικά εν μέσω συμπληγάδων. Από τη μια το αρρύθμιστο περιβάλλον της βραχυχρόνιας μίσθωσης και από την άλλη υπάρχει ζήτημα μεγάλο με την προμήθεια στην Βοοking.
«Η Booking βάζει όρους που δεν μπορούν να είναι πια ανεκτοί. Ειδικά στον τρόπο πώλησης τιμολογιακά των ξενοδοχείων. Δεν μπορεί η προμήθεια που παίρνει η Booking από τα ξενοδοχεία να μην είναι επί της καθαρής τιμής», σημειώνει με νόημα ο κ. Τάσσιος. «Στην Αμερική οι μεγάλες πλατφόρμες (Booking) παίρνουν προμήθεια με βάση την καθαρή τιμή και όχι στην τιμή με τους φόρους. Στην Ελλάδα δεν συμβαίνει αυτό, αφού η προμήθεια, όπως εξηγεί ο κ. Τάσσιος είναι στην τιμή με τους φόρους, ροκανίζοντας κι άλλο τα έσοδα από τα ξενοδοχεία».
Mεσοσταθμικά το ροκάνισμα από τη Booking στα κέρδη των ξενοδοχείων όπως εξηγεί ο κ. Τάσσιος κυμαίνεται από 3% έως 5% από το κέρδος της επιχείρησης. «Δεν μπορεί να παίρνει η Booking προμήθεια από το φόρο του κράτους, δηλ. να παίρνει προμήθεια από τον ΦΠΑ που αποδίδει ο κάθε ξενοδόχος στο κράτος ως φόρο» εξηγεί ο κ. Τάσσιος.
Αφού σημειώνει ότι η Booking έχει συμβάλει στην ανάδειξη των ελληνικών περιοχών και έχει βάλει στο χάρτη των κρατήσεων και τα ξενοδοχεία των 50 και κάτω δωματίων, αναφέρει ότι η ΠΟΞ θα διεκδικήσει εξορθολογισμό της υφιστάμενης κατάστασης στο σκέλος της προμήθειας. Όπως αναφέρει, το υπουργείο Τουρισμού αναγνωρίζει το ζήτημα, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να ανοίξει διάλογος για το ζήτημα αυτό. Λόγο και για αυτό το θέμα, σύμφωνα με τον κ. Τάσσιο, έχει και το υπουργείο Ανάπτυξης, όπου θα καταφύγει η ΠΟΞ.
Τέλος, στην ερώτηση αν μπορεί το υφιστάμενο ελληνικό τουριστικό προϊόν να πετύχει μεγαλύτερα έσοδα με λιγότερες αφίξεις, ο κ. Τάσσιος επισημαίνει ότι αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί αυτή τη στιγμή. «Χρειάζεται μια πενταετία τουλάχιστον, ώστε να υπάρξουν τα εχέγγυα μιας ευκολότερης πρόσβασης σε εργαλεία χρηματοδότησης και κινήτρων ώστε να εκσυγχρονιστούν τα ξενοδοχεία αλλά και να οριστικοποιηθεί τι σημαίνει βραχυχρόνια μίσθωση, τι σημαίνει ξενοδοχείο στο σύνολό του», αναφέρει ο κ. Τάσσιος.
Την ίδια στιγμή η επίτευξη αυτού του στόχου, περνάει μέσα από τη βελτίωση των υποδομών εκτός των ορίων του ξενοδοχείου. «Όλες οι υποδομές της χώρας είναι της δεκαετίας του 1970 με προβλήματα γραφειοκρατίας και με σταθερά ζητήματα στη συνεννόηση με την αυτοδιοίκηση. Αν όλα αυτά λυθούν, τότε μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος», σημειώνει ο κ. Τάσσιος.