Στο έλεος της πλημμύρας και του Εγκέλαδου η Κωνσταντινούπολη

Στο έλεος της πλημμύρας και του Εγκέλαδου η Κωνσταντινούπολη
H θεομηνία που κόστισε τη ζωή ενός ανθρώπου στην διάβαση του Σαρατσχανέ, δίπλα στο βυζαντινό υδραγωγείο της παλαιάς πόλης, έδειξε πόσο ανυπεράσπιστη είναι η Κωνσταντινούπολη σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Μέσα σε λίγα λεπτά δρόμοι που δεν περίμενε κανείς
μετατράπηκαν σε άγρια ποτάμια και χέιμαρρους. Αλλού κατέρρευσε το οδόστρωμα. Πλημμύρισαν καταστήματα, σπίτια και υπόγειες διαβάσεις. Όλα αυτά σε χρόνο ρεκόρ. Για τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα είναι δύσκολο να είναι σε ετοιμότητα πόλεις που δεν έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα.

Το ερώτημα όμως που γεννάται τώρα είναι πώς θα βγει η Πόλη από έναν μεγάλο σεισμό, ο οποίος, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες καραδοκεί, με πιθανότητα 62% να εκδηλωθεί μέχρι το 2029.
Ο καθηγητής Νατζί Γιορούρ
Ο καθηγητής Νατζί Γιορούρ
Ο καθηγητής Νατζί Γιορούρ της Τουρκικής Ακαδημίας Επιστημών, μετά την τραγική εικόνα που παρουσίασε εχθές η Κωνσταντινούπολη, εφιστά την προσοχή όλων, αποκαλύπτοντας τα ευρήματα μεγάλης μελέτης στο υπέδαφος της Πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Στην 20ή επέτειο του μεγάλου σεισμού που συγκλόνισε την Πόλη στις 17 Αυγούστου 1999, ο καθηγητής σημειώνει πως αν βαθμολογούσε τα μέτρα που ελήφθησαν από τότε μέχρι σήμερα, θα έβαζε επιεικώς ένα 4 στα 10. Ουρανοξύστες χωρίς γεωλογικές μελέτες;
Το 60% των κτισμάτων, που είναι περίπου 1,8 εκατομμύρια, κινδυνεύουν από έναν μεγάλο σεισμό. Αν λοιπόν, συνεχίζει ο καθηγητής, καταρρεύσει μόνο το 1% από αυτά, θα θρηνήσουμε 90.000 νεκρούς. Αν σκοτωθεί μόνο ένα άτομο σε κάθε κτήριο που θα καταρρεύσει, θα σκοτωθούν πάνω από 18.000 άτομα. Ο ίδιος σημειώνει ότι ακόμη και στα νέα κτήρια, ακόμη και στους ουρανοξύστες που τα τελευταία έτη φυτρώνουν σαν μανιτάρια, δεν πραγματοποιούνται επαρκείς γεωλογικές μελέτες.
Καταστηματάρχες προσπαθούν να διασώσουν τα υπάρχοντά τους μετά την πλημμύρα
Καταστηματάρχες προσπαθούν να διασώσουν τα υπάρχοντά τους μετά την πλημμύρα
Κι ενώ οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για νέα ακραία καιρικά φαινόμενα σήμερα και αύριο, όπως επίσης θεωρούν δεδομένο έναν σεισμό πάνω από 7,2 Ρίχτερ, η μητρόπολη που συνεχίζει να επεκτείνεται ανεξέλεγκτα φαντάζει ανήμπορη και περιμένει την τύχη της- έρμαιο των δυνάμεων της φύσης, χωρίς αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισης, όπως τονίζουν οι επιστήμονες και οι τελευταίες εξελίξεις.
Πηγή:dw.com
 zougla.gr