Στα εξεταζόμενα μέτρα για τη διάσωση της ΔΕΗ συμπεριλαμβάνεται και η τύχη της έκπτωσης συνέπειας 10% που απολαμβάνουν οι συνεπείς στις πληρωμές των λογαριασμών τους πελάτες της εταιρείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», δεν αποκλείεται το μπόνους της μείωσης που δίνεται σε όσους καταβάλλουν εμπρόθεσμα τα ποσά των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος
να καταργηθεί, ή στην καλύτερη των περιπτώσεων να ψαλιδιστεί κι άλλο. Με την κατάργηση ή τη συρρίκνωση της έκπτωσης, η εταιρεία μπορεί να ενισχύσει τα έσοδά της έως και 180 εκατ. ευρώ ετησίως.
Κεντρικός στόχος της νέας τιμολογιακής πολιτικής της εταιρείας είναι η τελική αξία του λογαριασμού (ανταγωνιστικές και ρυθμιζόμενες χρεώσεις) να μη μεταβληθεί, παρά τις όποιες μεταβολές αποφασιστούν στις τιμές της κιλοβατώρας, αναφέρουν αρμόδιες πηγές, επιβεβαιώνοντας πως στο τραπέζι βρίσκεται και η κατάργηση της έκπτωσης συνέπειας.
Οπως είχε δηλώσει πρόσφατα στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, η κυβέρνηση και η νέα διοίκηση της δημόσιας εταιρείας αναζητούν επειγόντως 750 εκατ. ευρώ προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητά της και να σταθεί όρθια για το άμεσο χρονικό διάστημα.
Ανάμεσα στα μέτρα που δρομολογούνται είναι οι αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματος (ανταγωνιστικό σκέλος του λογαριασμού) προκειμένου η επιχείρηση μετά από πέντε χρόνια να αρχίσει να έχει πάλι έσοδα. Οπως προκύπτει, επίσης, από τα όσα έχει δηλώσει δημόσια ο υπουργός, παράλληλα γίνεται και προσπάθεια να μειωθεί και η χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ (ρυθμιζόμενο σκέλος του λογαριασμού) ώστε σε συνδυασμό και με τη μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ από το 13% στο 6% που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση το τελικό ποσό των νοικοκυριών να μείνει το ίδιο με όσο πλήρωνε και πέρυσι.

Η εξίσωση

Ουσιαστικά, σύμφωνα με όσα εξηγούν αρμόδιοι παράγοντες, το περιθώριο της μείωσης κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες του ΦΠΑ θα εξανεμιστεί από τις αυξήσεις των τιμολογίων και δεν αποκλείεται προκειμένου να αντληθούν και περαιτέρω έσοδα να θυσιαστεί και η έκπτωση συνέπειας. Στον αντίποδα, το υπουργείο και η ΔΕΗ προσπαθούν να λύσουν και την εξίσωση με τα περιθώρια μείωσης της χρέωσης του ΕΤΜΕΑΡ. Τα έσοδα από το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων συγκεντρώνονται στον Ειδικό Λογαριασμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και αυτά συνεισφέρουν στην αποζημίωση των παραγωγών ρεύματος από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα. Ο λογαριασμός αυτός προβλέπεται πως θα είναι πλεονασματικός κατά 200 εκατ. ευρώ στο τέλος του χρόνου, οπότε το υπουργείο και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ αναζητούν την ιδανικότερη λύση για τη μείωση της χρέωσης, προκειμένου να μη διατρέξει κίνδυνο και η πληρωμή των παραγωγών ΑΠΕ. Πάντως, όπως τονίζουν πηγές στα «ΝΕΑ», η μείωση της χρέωσης του ΕΤΜΕΑΡ θα έχει διετή ορίζοντα.
Εξάλλου, πληροφορίες αναφέρουν, σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις στις τιμές της κιλοβατώρας, ότι εξετάζονται και σενάρια για την αλλαγή των κλιμακίων κατανάλωσης και δεν αποκλείεται μάλιστα η έκπτωση συνέπειας για κάποιες κατηγορίες καταναλωτών να διατηρηθεί. Αν και αυτό το σενάριο είναι πολύ δύσκολο.
Οι τιμολογιακές αναπροσαρμογές των πελατών της ΔΕΗ θα καταλήξουν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Το ύψος των αυξήσεων δεν αποκλείεται επίσης να καθοριστεί και με το ενδεχόμενο εξόδου της εταιρείας στις αγορές με την έκδοση ομολόγου. Αν και οι υποψήφιοι επενδυτές θέλουν εκ των προτέρων να γνωρίζουν το εύρος των ανατιμήσεων προκειμένου να λάβουν αποφάσεις ως προς τη χρηματοδότηση ή όχι της δημόσιας εταιρείας. Αυτό βέβαια μπορεί να αντισταθμιστεί με την καθιέρωση του μηχανισμού ρήτρας CO2 (διοξειδίου του άνθρακα) στα τιμολόγια της επιχείρησης, γεγονός που θα δίνει σε σταθερή βάση λειτουργική κερδοφορία. Και αυτό επειδή ο συγκεκριμένος μηχανισμός θα μεταφέρει στους τελικούς καταναλωτές τις όποιες επιπλέον επιβαρύνσεις από την άνοδο των δικαιωμάτων του CO2.

Λιγνιτικές μονάδες

Τέλος, αξίζει να τονιστεί ότι στα μέτρα για τον περιορισμό των δαπανών της δημόσιας εταιρείας συμπεριλαμβάνονται και εκείνο της πρόωρης απόσυρσης ρυπογόνων και κοστοβόρων λιγνιτικών σταθμών.
Ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει δημόσια μιλήσει για τα κόστη που επωμίζεται η ΔΕΗ από τη λειτουργία πανάκριβων μονάδων. Μάλιστα, ο Κωστής Χατζηδάκης έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ότι είναι καλύτερο κάποια από αυτά τα εργοστάσια να είναι κλειστά παρά να λειτουργούν.
Πληροφορίες θέλουν την ηγεσία του υπουργείου να έχει ανοίξει για το συγκεκριμένο θέμα διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να αποσυρθούν νωρίτερα από το 2030 λιγνιτικοί σταθμοί οι οποίοι επρόκειτο τότε να σβήσουν…
Οι διαπραγματεύσεις αυτές είναι σε εξέλιξη, όπως και πιθανό σχέδιο για τη διατήρηση της οικονομικής ζωής με άλλες εναλλακτικές δραστηριότητες σε περιοχές όπου βρίσκονται αυτές οι μονάδες.in.gr