Τετάρτη, Αυγούστου 7

Όλα για την ανάκαμψη των τραπεζών…

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
Ότι και να ειπωθεί, ότι σχέδια και αν γίνουν, ένα είναι το βέβαιο. Η ανάκαμψη σε οικονομία και αγορά δεν μπορεί παρά να περάσει μέσα από την ανάκαμψη των τραπεζών.
Και εδώ θα παιχτεί το πολύ μεγάλο στοίχημα. Μπορούν οι τράπεζες να ανακάμψουν; Όχι λογιστικά, όχι με τρυκ και τερτίπια, αλλά επί της ουσίας. Να αφήσουν πίσω
την κρίση τόσων ετών που "μασούλησε" αυξήσεις κεφαλαίων και ένα σωρό ανακεφαλαιοποιήσεις και να παίξουν επιτέλους και πάλι τον ρόλο του αρωγού, του χρηματοδότη, του μοχλού ανάπτυξης της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας; Εκεί θα κριθεί εν πολλοίς το παιχνίδι και για την ανάκαμψη της ίδιας της χώρας. Χωρίς τράπεζες, δεν μπορεί να πάει πουθενά το πράγμα. Ούτε στην οικονομία, ούτε στο Χρηματιστήριο…
Στο "Κεφάλαιο" του περασμένου Σαββάτου, υπήρχε ένα σημαντικό και αποκαλυπτικό ρεπορτάζ (το οποίο αναδημοσιεύτηκε στο Capital.gr) για το πώς σχεδιάζουν -και ελπίζουν- κυβέρνηση, τραπεζίτες και Τράπεζα της Ελλάδος να ξεκολλήσουν τον τραπεζικό τομέα από την κινούμενη άμμο στην οποία έχει παγιδευτεί αρκετά χρόνια τώρα… Πάνω από όλα με επιστροφή και εμπέδωση της εμπιστοσύνης. Κάτι που έχει χαθεί σχεδόν από την αρχή της κρίσης και που επιδεινώθηκε με την επιβολή των capital controls το καλοκαίρι του 2015. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που η πρώτη παρέμβαση που σχεδιάζεται είναι η πλήρης άρση των περιορισμών. Τέσσερα χρόνια μετά θα αποτελέσει μία σημαντική ψυχολογική ένεση για την αγορά και θα ενισχύσει το δέσιμο της σχέσης που έχει σπάσει μεταξύ τραπεζών και πελατών.
Βεβαίως, από εκεί και πέρα θα πάρει σειρά το… βαρύ πυροβολικό, η υλοποίηση δηλαδή του σχεδίου που έχει επεξεργασθεί το ΤΧΣ για την διαχείριση των κόκκινων δανείων και την έξοδο των τραπεζών από τον "βάλτο" των NPLs. Ενώ αναμένονται και οι αναβαθμίσεις από τους διεθνείς επενδυτικούς οργανισμούς που θα ενισχύσουν τη δυνατότητα έκδοσης και διάθεσης τραπεζικών ομολογιακών προϊόντων, μεταξύ αυτών και νέων υψηλού ρίσκου προϊόντων που θα ενσωματώνουν το ρίσκο ενός (χτύπα ξύλο) haircut. Σε συνδυασμό με την αύξηση, όπως αναμένεται, των ορίων συμμετοχής των τραπεζών στην αγορά τίτλων του δημοσίου. 
Όλα αυτά, έχουν ως στόχο να αφυπνίσουν έναν τομέα που βρισκόταν τα τελευταία χρόνια σε "κώμα". Επαρκούν; Άγνωστο. Ωστόσο αν πράγματι ευοδωθούν και οι προσδοκίες για βελτίωση του οικονομικού κλίματος και ενίσχυση των επενδύσεων στη χώρα, τότε μπορεί ο τραπεζικός τομέας, απαλλαγμένος από τον βραχνά των κόκκινων δανείων να πάρει μπροστά. Εδώ πάντως μπαίνει και ένα ορόσημο. Τα stress tests της επόμενης άνοιξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα οποία θα δείξουν αν τελικά οι τράπεζες μπορούν. Ή αν θα χρειαστεί εκ νέου κεφαλαιακή ενίσχυση…
Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες θα έχουν μία ευκαιρία. Αξιοποιώντας τη δυνατότητα που τους παρέχεται να απαλλαγούν από το μεγαλύτερο βάρος των προβληματικών δανείων, να επιχειρήσουν μία φυγή προς τα εμπρός. Αξιοποιώντας την αλλαγή σελίδας στην οικονομία αλλά και συμβάλλοντας με την σειρά τους σε αυτό. Και θα είναι η τελευταία ευκαιρία. Τουλάχιστον για να παραμείνουν στο σημερινό status quo… Όσο για τα κόκκινα δάνεια και το τι θα προκύψει μετά την πώληση στα funds ή την εκχώρηση στα ειδικά "οχήματα", το πρόβλημα δεν επιλύεται στην ουσία του. Κοινωνία και επιχειρήσεις θα εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο των συνεπειών των οφειλών τους. Όμως το πρόβλημα πλέον δεν θα είναι τραπεζικό… Θα είναι… πολιτικό!
capital.gr