Πέμπτη, Αυγούστου 15

"Let to Buy" - Αγοράστε σπίτι πληρώνοντας ενοίκιο

Η θυγατρική του γερμανικού ομίλου Engel & Voelkers στην Ελλάδα προσφέρει μια νέα υπηρεσία που βασίζεται στο μοντέλο Let to Buy, το οποίο εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στη δυτική Ευρώπη. Πώς λειτουργεί.





Νέα χρηματοδοτικά μοντέλα που έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία στο εξωτερικό αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους και στην Ελλάδα, καθώς οι κτηματομεσίτες και οι εργολάβοι προσπαθούν να αναστήσουν τη βυθιζόμενη αγορά κατοικίας.

Ήδη η θυγατρική του γερμανικού ομίλου Engel & Voelkers στην Ελλάδα προσφέρει μια νέα υπηρεσία ("Αγορά εν… οίκω©"), η οποία βασίζεται στο μοντέλο Let to Buy που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στη δυτική Ευρώπη.

Με βάση αυτό, ο πωλητής ενός διαμερίσματος και ο υποψήφιος αγοραστής υπογράφουν μία σύμβαση η οποία προβλέπει τα εξής: Ο υποψήφιος αγοραστής θα αγοράσει το διαμέρισμα σε προσυμφωνημένο τίμημα, εντός 3 - 5 ετών. Στο μεσοδιάστημα θα πληρώνει ενοίκιο που θα έχει συμφωνηθεί και θα έχει τα πλεονεκτήματα ενός αγοραστή (αλλαγές π.χ. στη διαρρύθμιση και οτιδήποτε προσθέτει αξία στο ακίνητο), χωρίς να χρειαστεί να πάρει στεγαστικό δάνειο. Ειδικά σήμερα όπου δύσκολα δίνουν στεγαστικά δάνεια οι τράπεζες, ενώ πλέον χρηματοδοτούν μόνο το 70% της αγοράς ενός διαμερίσματος.

Με βάση μια συμφωνία Let to Buy, ο υποψήφιος αγοραστής πληρώνει προκαταβολή στον ιδιοκτήτη η οποία ξεκινά από το 2% της αξίας του σπιτιού και φτάνει μέχρι το 10%. Στη συνέχεια, συμφωνείται το ενοίκιο που θα πληρώνει ο μελλοντικός αγοραστής, το οποίο παραμένει σταθερό για το χρονικό διάστημα των τριών, τεσσάρων ή πέντε ετών. Η προκαταβολή και το ποσό του ενοικίου αφαιρούνται από το συνολικό τίμημα που έχει προσυμφωνηθεί.

Έτσι μετά από 3 - 5 χρόνια, ο αγοραστής παίρνει μικρότερο στεγαστικό δάνειο και αγοράζει το ακίνητο. Δεν είναι υποχρεωμένος να το αγοράσει, αλλά η σύμβαση Let to Buy προβλέπει το ποσοστό της προκαταβολής που θα χάσει αν αποφασίσει να αλλάξει σπίτι. Από την άλλη πλευρά, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δεσμεύεται να το πωλήσει στον υποψήφιο που υπέγραψε τη σύμβαση Let to Buy ακόμα και αν στο μεσοδιάστημα του γίνει καλύτερη προσφορά από τρίτο ενδιαφερόμενο.

Αν για παράδειγμα ένα ζευγάρι επιθυμεί να αγοράσει διαμέρισμα αξίας 150.000 ευρώ, σήμερα θα πρέπει να βρει τα 45.000 ευρώ, καθώς η τράπεζα χρηματοδοτεί το 70% της αξίας. Με μία σύμβαση Let to Buy θα μπορούσε να πληρώσει 15.000 ευρώ προκαταβολή (το 10% της αξίας του ακινήτου) και στη συνέχεια να πληρώνει για πέντε χρόνια ενοίκιο 500 ευρώ στον ιδιοκτήτη. Στα πέντε χρόνια θα είχε πληρώσει συνολικά ενοίκια 30.000 ευρώ. Το ποσό που θα απέμενε να εξοφλήσει για το σπίτι θα ήταν πλέον 105.000 (150.000 - 15.000 - 30.000 = 105.000).

Συνεπώς, θα χρειαζόταν μικρότερο στεγαστικό δάνειο και θα επωφελούνταν από τα ενοίκια πέντε ετών, που σήμερα πάνε στον βρόντο.

Οι συμφωνίες Let to Buy στο εξωτερικό περιλαμβάνουν και άλλες ευκολίες όπως π.χ. τη δυνατότητα αύξησης του μηνιαίου ενοικίου, ώστε να περιοριστεί το ποσό που θα καταβληθεί στη λήξη της σύμβασης για την αγορά του σπιτιού.