Τρίτη, Αυγούστου 20

ΠΡΟΒΛΕΨΗ – «ΦΩΤΙΑ»: Οι επιστήμονες εκπέμπουν SOS για την Παρασκευή και 13

Ο «θεός του χάους» απειλεί να σπείρει τον τρόμο στην ανθρωπότητα! Και όλα αυτά δεν είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας ή η πλοκή χολιγουντιανής ταινίας καταστροφής! Σύμφωνα με τη NASA, την ημέρα που θεωρείται πιο γρουσούζικη από οποιαδήποτε άλλη ένας γιγάντιος αστεροειδής, γνωστός ως «θεός του χάους», θα περάσει τόσο κοντά στη Γη, που θα κινηθεί σε μικρότερη απόσταση από τον πλανήτη μας απ’ ό,τι οι δορυφόροι επικοινωνιών!

Όπως αναφέρει σε επίσημη ανακοίνωσή της, ο 99942 Apophis, που ανήκει στην κατηγορία των Δυνητικά Επικίνδυνων Αστεροειδών, θα περάσει με ιλιγγιώδη ταχύτητα σε απόσταση αναπνοής από τη Γη, θέτοντας σε συναγερμό τους επιστήμονες, οι οποίοι τρέμουν στην ιδέα ότι μπορεί «κάτι να πάει στραβά».
Την αποκάλυψη κάνουν οι βρετανικές εφημερίδες «Express» και «Daily Star», σημειώνοντας ότι ο αστεροειδής πήρε το όνομά του από τον θεό του χάους της Αρχαίας Αιγύπτου Αποφις, ο οποίος προσπαθούσε να βυθίσει τον κόσμο στο σκοτάδι καταστρέφοντας τον Ηλιο. Εχει μήκος 340 μέτρων και κινείται με ταχύτητα 40.233,6 χιλιομέτρων την ώρα, ενώ την Παρασκευή 13 Απριλίου 2029 θα περάσει σε απόσταση 31.000 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης.

«Αυτή το μέγεθος είναι μικρότερο από την απόσταση στην οποία κινούνται σε τροχιά γύρω από τη Γη κάποια από τα διαστημικά σκάφη μας» αναφέρει η NASA, με τις βρετανικές εφημερίδες να εξηγούν ότι οι δορυφόροι επικοινωνιών και οι μετεωρολογικοί δορυφόροι βρίσκονται σε τροχιά 36.000 χλμ. από τη Γη. Αυτό σημαίνει ότι ο «θεός του χάους» θα περάσει κυριολεκτικά από κάτω τους.
Καταστροφική
Ο 99942 Apophis είναι ένας από τους μεγαλύτερους αστεροειδείς που θα περάσουν σε τόσο κοντινή απόσταση από τον πλανήτη μας, αναφέρει η «Express», σημειώνοντας ότι «πιθανή σύγκρουση θα είναι δυνητικά καταστροφική για όλες τις μορφές ζωής στη Γη». Οι πιθανότητες σύγκρουσης το 2029 υπολογίζονται σε 1 στις 100.000, και είναι πολύ αυξημένες σε σχέση με τις πιθανότητες που είχε να χτυπήσει τη Γη το 2009, όταν ήταν μόλις 4 στο 1.000.000.
Αυτό όμως που τρέμουν περισσότερο οι αστρονόμοι είναι ότι οποιαδήποτε μεταβολή στην ελλειπτική τροχιά του αστεροειδούς θα έχει καταστροφικές συνέπειες λόγω της μεγάλης ταχύτητάς του. Μάλιστα η NASA υπολόγισε ότι αρκεί μια απόκλιση μόλις 600 μέτρων, εξαιτίας της γήινης βαρύτητας, για να πέσει στη Γη. Ο «θεός του χάους» θα κινείται τόσο γρήγορα, που θα χρειαστεί μόλις ένα λεπτό για φτάσει από τη Σελήνη στην τροχιά δίπλα στη Γη. Αρχικά θα εμφανιστεί στον ουρανό της Αυστραλίας στο Νότιο Ημισφαίριο, θα κινηθεί δυτικά και, αφού περάσει πάνω από τον Ινδικό και τον Ατλαντικό Ωκεανό, θα βρεθεί πάνω από τις ΗΠΑ.
Η NASA εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανό ο αστεροειδής να υποστεί μεταβολές στην επιφάνειά του και την τροχιά του, περνώντας μέσα από το πεδίο βαρύτητας και την ατμόσφαιρα της Γης. Οι επιστήμονες φοβούνται επίσης για πιθανές συνέπειες που μπορεί να έχει στη λειτουργία των δορυφόρων επικοινωνίας το πέρασμα του αστεροειδούς, αλλά και η πιθανή επίδραση που θα έχει η δική του βαρύτητα στο νερό των θαλασσών.
Πηγή ESPRESSO
https://www.newsbreak.gr/viral/provlepsi-fotiaoi-epistimones-ekpempoyn-sos-gia-tin-paraskeyi-kai-13/?utm_source=notification&utm_medium=signal