Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 12

Μπιλ Γκέϊτς: «Θα έχουμε εκατομμύρια νεκρούς από πανδημία στα επόμενα 10 χρόνια» - Γνωρίζει κάτι;

Ότι σύντομα θα έχουμε μια επιδημία κάποιας μη αντιμετωπίσιμης αρρώστιας που θα προκαλέσει το θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων, υποστήριξε ο Μπιλ Γκέιτς σε μία ομιλία του στα τέλη του προηγούμενου μήνα.
Θεωρεί μάλιστα σίγουρο ότι αυτό θα συμβεί μέσα στα επόμενα 10 χρόνια!


Ειδικότερα, σε μια συζήτηση σχετική με τις επιδημίες, που φιλοξένησαν η Ιατρική Κοινότητα της Μασαχουσέτης και η Εφημερίδα Φαρμάκου της New England, ο Μπιλ Γκέιτς υποστήριξε ότι η διάδοση μια επιδημίας είναι κάτι που θα συμβεί μέσα στην επόμενη δεκαετία και «δεν είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε».

Ο Γκέιτς, σε μια παραδοχή ότι συνήθως εκείνος είναι από τους αισιόδοξους της υπόθεσης, υπενθύμισε στο ακροατήριο ότι έχουμε καταφέρει γλιτώσουμε παιδιά από τη φτώχεια και να περιορίσουμε ασθένειες όπως η πολιομυελίτιδα και η ελονοσία.

Αλλά «υπάρχει ένα πεδίο, στο οποίο δε σημειώνουμε μεγάλη πρόοδο», δήλωσε ο Γκέϊτς, «και αυτό είναι η ετοιμότητα για μια πανδημία».

Η πιθανότητα εμφάνισης μιας τέτοιας ασθένειας αυξάνεται καθώς νέα παθογόνα εμφανίζονται συνεχώς την ώρα που ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται και η ανθρωπότητα αποκτά πρόσβαση σε άγρια περιβάλλοντα.

Ο Γκέιτς παρουσίασε ένα μοντέλο προσομοίωσης σύμφωνα με το οποίο μια νέα γρίπη όπως αυτή που σκότωσε 50 εκατ. ανθρώπους στην πανδημία του 1918 θα μπορούσε τώρα να σκοτώσει 30 εκατ. ανθρώπους μέσα σε έξι μήνες.

Και η ασθένεια αυτή είναι πιθανό να είναι κάτι που βλέπουμε για πρώτη φορά, όπως συνέβη πρόσφατα με τους ιούς SARS και MERS.

Αν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο πληροφορούνταν ότι κατασκευάζονται όπλα που θα μπορούσαν να σκοτώσουν 30 εκατ. ανθρώπους, θα υπήρχε μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης για την προετοιμασία για την απειλή, είπε ο Γκέιτς. «Στην περίπτωση όμως των βιολογικών απειλών, αυτή η αίσθηση του επείγοντος λείπει», προσέθεσε. «Ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για τις πανδημίες με τον ίδιο τρόπο που προετοιμάζεται για έναν πόλεμο».