Σάββατο, Σεπτεμβρίου 7

ΔΕΘ 2019: Οι μεγάλες αλλαγές στη φορολογία και οι παροχές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός

«Eίμαστε μια κυβέρνηση που ό,τι λέει το κάνει», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του, από το βήμα της 84ης ΔΕΘ, για να προσθέσει ότι «έτσι σκοπεύουμε να πορευτούμε».
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τις αλλαγές στη φορολογία και τις κοινωνικές παροχές που σκοπεύει να προχωρήσει η κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9% από 22% σήμερα. Επιπλέον, προανήγγειλε ότι ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%, ενώ άμεσα έρχεται στη Βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24%, και στα μερίσματα από 10% σε 5%.  Επιπλέον αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων. Ενώ αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.
Επιπλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι μέσα στο 2020 θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.
«Το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον επόμενο μήνα, θα δημιουργήσει συνθήκες ώστε η Ελλάδα να γίνει έδρα μεγάλων πολυεθνικών που καλύπτουν την περιοχή μας. Θα αποσαφηνίζει & την έννοια της φορολογικής κατοικίας» υπογράμμισε.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα μέτρα που ήδη έχει πάρει η κυβέρνηση: «ψηφίσαμε, νωρίτερα από ό,τι είχα εξαγγείλει πέρυσι από αυτό εδώ το βήμα, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ώστε τα εκκαθαριστικά όλων να είναι από εφέτος -και όχι από το 2020, κατά μέσο όρο 22% χαμηλότερα.  Εντοπίστηκαν και "πάγωσαν" οι προκλητικές συντάξεις για λίγους. Και με το νέο βελτιωμένο σύστημα των 120 δόσεων για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές, ανακουφίζονται εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με μικρότερο επιτόκιο, ελάχιστη καταβολή και χωρίς την απειλή κατασχέσεων».
Στο μέτωπο της Ανάπτυξης, ξεμπλοκάρονται επενδύσεις που βάλτωναν για καιρό στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και της πολιτικής αδιαφορίας, ανέφερε ο πρωθυπουργός από το βήμα της 84ης ΔΕΘ και εξήγησε: «Προωθούνται άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις σε ΔΕΠΑ, Ελληνικά Πετρέλαια και Αεροδρόμιο Αθηνών. Για το τελευταίο, είναι ζήτημα ημερών να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης του 30% που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο. Μπήκε μπροστά το σχέδιο ανάταξης της ΔΕΗ. Και μην ξεχνάμε πως,ύστερα από τέσσερα ολόκληρα χρόνια, τελειώσαμε οριστικά με τα capital controls».