Στις τράπεζες καταλήγει το 85% των ακινήτων από τους πλειστηριασμούς

Στις τράπεζες καταλήγει το 85% των ακινήτων από τους πλειστηριασμούς
Της Νένας Μαλλιάρα
Στις τράπεζες κατέληξε το 85% των ακινήτων που έβγαλαν σε πλειστηριασμό οι τράπεζες το α' τρίμηνο του έτους, καταδεικνύοντας το μέγεθος της πρόκλησης διαχείρισης των ακινήτων αυτών, δεδομένων των στόχων που έχουν υποβάλει οι τράπεζες στον SSM και θα ελέγχονται ανά τρίμηνο.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, μεγάλο ποσοστό των πλειστηριασμών που διενεργούνται αποβαίνουν άγονοι και στο 70%-75% των περιπτώσεων αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι οφειλέτες αρνούνται την αποτίμηση του ακινήτου για την εκκίνηση του πλειστηριασμού. Ειδικότερα, παρουσιάζουν εκτίμηση του ακινήτου η οποία παρουσιάζει μεγάλη απόκλιση σε σχέση με αυτήν της τράπεζας και ο δικαστής ζητά νέες εκτιμήσεις για τη διενέργεια του πλειστηριασμού. Το υπόλοιπο ποσοστό των άγονων πλειστηριασμών οφείλεται στην τελευταίας στιγμής κατάθεση μικροποσού προκειμένου να φανεί ότι το δάνειο εξυπηρετείται και να σταματήσει ο πλειστηριασμός.
Οι πλειστηριασμοί στους οποίους προχώρησαν οι τράπεζες το α' τρίμηνο του 2019 ήταν πολύ λιγότεροι των αρχικών σχεδιασμών και σε αυτό βάρυνε τόσο το υπό διαμόρφωση πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, όσο και η προεκλογική περίοδος. Υπενθυμίζεται ότι ενόψει των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου είχε ανακοινωθεί ότι δεν θα διενεργηθούν πλειστηριασμοί από 22 Μαΐου μέχρι και 5 Ιουνίου, ενώ είναι δεδομένο ότι και μετά μέχρι τις εθνικές εκλογές οι πλειστηριασμοί θα μπουν στον "πάγο".
Την εικόνα για την πορεία των πλειστηριασμών δίνουν τα αποτελέσματα α' τριμήνου που έχουν ανακοινώσει οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει αποτελέσματα την ερχόμενη Δευτέρα 3 Ιουνίου). Ειδικότερα:
Το α' τρίμηνο 2019 η Εθνική Τράπεζα διενήργησε 737 πλειστηριασμούς εκ των οποίων το 22% ήταν επιτυχείς, το 44% άγονοι και το 34% αναβλήθηκαν. Το α' τρίμηνο 2018 η Τράπεζα είχε διενεργήσει μόλις 33 πλειστηριασμούς, το β' τρίμηνο 272, το γ' τρίμηνο 479, ενώ στο τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους οι πλειστηριασμοί που διενήργησε εξακοντίστηκαν στους 1.483 προκειμένου να αναπληρωθεί ο χαμηλός βηματισμός του α' τριμήνου.
Σαφέστερη εικόνα για την εξέλιξη των πλειστηριασμών και περισσότερα στοιχεία για το πώς κινούνται στο μέτωπο της διαχείρισης του στοκ των ακινήτων τους δίνουν οι παρουσιάσεις αποτελεσμάτων α' τριμήνου 2019 της Eurobank και της Alpha Bank.
Tο α' τρίμηνο 2019 η Eurobank διενήργησε 755 πλειστηριασμούς εκ των οποίων το 48% ήταν επιτυχείς, το 48% απέβησαν άκαρποι και το 24% αναβλήθηκαν ή ματαιώθηκαν. Συνολικά, το 2018 η Τράπεζα είχε διενεργήσει 3.601 πλειστηριασμούς, από τους οποίους το 41% γόνιμοι, το 34% άγονοι και το 25% ή ματαιώθηκαν ή αναβλήθηκαν.
Από τους πλειστηριασμούς που διενήργησε και ήταν γόνιμοι κατά το α' τρίμηνο του 2019, η Τράπεζα απέκτησε το 85% των ακινήτων, ενώ το 15% κατέληξε σε τρίτους. Με τις αγορές ακινήτων από τους πλειστηριασμούς που πραγματοποίησε, το χαρτοφυλάκιο REO της Eurobank επιβαρύνθηκε με επιπλέον 186 ακίνητα, αξίας 28 εκατ. ευρώ.
Το χαρτοφυλάκιο ιδιόκτητων ακινήτων της Eurobank αριθμεί 4.800 ακίνητα, αξίας 600 εκατ. ευρώ. Η Τράπεζα έχει διαμορφώσει τρία χαρτοφυλάκια ακινήτων προς πώληση, με 1.056 ακίνητα συνολικά. Πρόκειται για: α) το χαρτοφυλάκιο Opus με 237 εμπορικά ακίνητα, για το οποίο η Τράπεζα αναμένει δεσμευτικές προσφορές τον Ιούλιο προκειμένου η πώληση να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους, β) το χαρτοφυλάκιο Star με 676 μικτά ακίνητα, για το οποίο έχουν υποβληθεί δεσμευτικές προσφορές και το deal θα ολοκληρωθεί επίσης στα τέλη του έτους, και γ) το χαρτοφυλάκιο Residential in Athens με 143 οικιστικά ακίνητα, για το οποίο έχουν υποβληθεί δεσμευτικές προσφορές και η ολοκλήρωση της πώλησης αναμένεται στο α΄ τρίμηνο 2020.
Η Alpha Bank διεξήγαγε 789 πλειστηριασμούς το α' τρίμηνο 2019, εκ των οποίων το 38% ήταν επιτυχείς. Από τα ακίνητα που αγοράστηκαν στους επιτυχείς πλειστηριασμούς το 83% κατέληξαν στην Τράπεζα και το 17% σε τρίτους αγοραστές.
Σημειώνεται ότι στο τελευταίο τρίμηνο του 2018 η Τράπεζα είχε διενεργήσει 807 πλειστηριασμούς με το 54% αυτών επιτυχείς, το γ' τρίμηνο 328 πλειστηριασμούς με επιτυχείς το 38%, το β' τρίμηνο 422 πλειστηριασμούς εκ των οποίων το 29% επιτυχείς, ενώ το α' τρίμηνο 2018 οι πλειστηριασμοί ήταν μόλις 131 με το 17% αυτών επιτυχείς.
Το χαρτοφυλάκιο ιδιόκτητων ακινήτων της Alpha Bank περιλαμβάνει 3.100 ακίνητα, αξίας 800 εκατ. ευρώ.
Όπως είχε γράψει το Capital.gr, η Τράπεζα, μέσω της AREMI (Asset Real Estate Management and Investment), της μονάδας διαχείρισης ακίνητης περιουσίας που έχει συστήσει εσωτερικά, προχωρεί στην πρώτη μαζική ανάθεση διαχείρισης ακινήτων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για περισσότερα από 1.000 ακίνητα που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο ιδιόκτητων ακινήτων της Τράπεζας, τα οποία θα διαχειριστούν τρεις κορυφαίοι asset managers.
Τον Μάρτιο του 2019 η Alpha Bank έλαβε δεσμευτικές προσφορές για την πώληση του 100% της θυγατρικής ακινήτων Alpha Investment Properties (Project Altion). Η Τράπεζα αποτιμά την εταιρεία στα 95,3 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή πρόκειται να κλείσει εντός του β' τριμήνου 2019..capital.gr