Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 5

Η αρωματική βανίλια με τις θεραπευτικές ιδιότητες

Η αρωματική βανίλια με τις θεραπευτικές ιδιότητες
Ποιος δεν αγαπά τη βανίλια, αυτό το υπέροχο μπαχαρικό που εμπλουτίζει αρωματικά και γευστικά πολλές από τις μαγειρικές παρασκευές μας;
Τι είναι όμως αυτό που κάνει τη βανίλια τόσο σαγηνευτική και την καθιστά αναντικατάστατη, αρωματική ύλη στις περισσότερες συνταγές;

Ας το ανακαλύψουμε..
Η ιστορία ξεκινά πριν από εκατοντάδες χρόνια, όταν οι κάτοικοι του ανατολικού Μεξικού εκτίμησαν τις πολλαπλές χρήσεις στην γαστρονομία και τις θεραπευτικές ιδιότητες του εκχυλίσματος των λοβών του λουλουδιού (Vanilla Planifolia) και ξεκίνησαν να την καλλιεργούν συστηματικά.
Μέχρι τον 16ο αιώνα, οι Ατζέκοι, ήταν ο μόνος λαός που επωφελούνταν από τα οφέλη της. Το 1520 αυτό άλλαξε, καθώς ο Ισπανός εξερευνητής Ερνάν Κορτές θέλησε να προωθήσει την καλλιέργεια και τη φήμη της, κάνοντας εξαγωγή της βανίλιας και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Το γεγονός πως το φυτό απαιτούσε επικονίαση για να αποκτήσει τη γνώριμη γεύση, κατέστησε άκαρπη την προσπάθεια καλλιέργειας εκτός Μεξικού και Κεντρικής Αμερικής. Έτσι, το Μεξικό παρέμεινε για πολλά χρόνια ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας βανίλιας.
Ωστόσο, το 1841, ένας σκλάβος του νησιού Ρεϋνιόν στον Ινδικό ωκεανό, ανακάλυψε πως το φυτό θα μπορούσε να γονιμοποιηθεί και με ανθρώπινη παρέμβαση. Αυτή η ανακάλυψη διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για να επεκταθεί παγκόσμια η καλλιέργεια της.
Σήμερα, η βανίλια ως ένα εξαιρετικό υλικό της γαστρονομίας και ένα ισχυρό φάρμακο της εναλλακτικής ιατρικής καλλιεργείται σχεδόν σε όλες της χώρες και συνιστά μαζί με το σαρφάν και το κάρδαμο, ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά.

Οφέλη
Τα οφέλη της βανίλιας δεν περιορίζονται μόνο στην αρωματισμό των αγαπημένων μας επιδορπίων. Αν την εντάξουμε στις διατροφικές μας επιλογές φαίνεται να επιδρά ευεργετικά και στη συνολική υγεία του οργανισμού.
Βελτιώνει τη διαδικασία της πέψης. Το τσάι με βανίλια και άλλα βότανα, έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά ως φάρμακο για την αντιμετώπιση των πεπτικών διαταραχών και τη θεραπείας του στομαχικού άλγους, της ναυτίας, του εμετού και της διάρροιας.
Ανακουφίζει τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Έχει την ικανότητα να διεγείρει την έκκριση οιστρογόνων, η οποία βοηθά στη ρύθμιση της έμμηνου ρύσεως και στην ανακούφιση των δυσάρεστων συμπτωμάτων που σχετίζονται με το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο όπως το κοιλιακό άλγος, οι κράμπες, το φούσκωμα, η κούραση και οι μεταβολές στη διάθεση.
Ενισχύει την προσπάθεια απώλειας βάρους. Ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν πως το εκχύλισμα βανίλιας όταν συμπεριληφθεί ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής, η οποία συνδυάζεται και με τακτική άσκηση, μπορεί να ενισχύσει την προσπάθεια απώλειας των περιττών κιλών.