Τρίτη, Σεπτεμβρίου 17

Εξαφάνισε τις αντιαισθητικές φλέβες από τα πόδια σου

exafanise-tis-antiaisthitikes-fleves-apo-ta-podia-sou

Φωτογραφία: piernassinvenas.com
Αυτό το καλοκαίρι θα σε βρει με άψεγάδιαστα πόδια!
Νιώθεις συχνά τα πόδια σου πρησμένα, κουρασμένα και “βαριά” ή μήπως έχεις εμφανίσει μικρές μπλε και κόκκινες φλεβίτσες, που απλώνονται σαν τον ιστό της αράχνης; Κάποιο από τα γνωστά φλεβικά προβλήματα των κάτω άκρων είναι η αιτία, που όμως υπάρχει τρόπος να τα εξαφανίσεις.

Η πραγματικότητα: πάνω από το 50% των Ελλήνων -κυρίως γυναίκες- υποφέρουν από φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων, αλλά το αγνοούν, καθώς η νόσος στα αρχικά στάδια δεν δημιουργεί ανησυχητικά συμπτώματα. Έτσι, συχνά, το αίσθημα βάρους ή καψίματος στα πόδια, το πρήξιμο ή ακόμα και ο σχηματισμός ευρυαγγειών αποδίδονται στην ορθοστασία και το τρέξιμο της ημέρας.
Όμως, πέρα από την ένταση της καθημερινότητας, τα πρησμένα και βαριά πόδια πολλές φορές μπορεί να υποκρύπτουν φλεβικά προβλήματα, για τα οποία η καλύτερη θεραπεία είναι η σωστή και έγκαιρη αντιμετώπισή τους.

Τα παραπάνω επισημαίνουν:

ο δρ Στάθης Σκληρός, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Κρήτης, ο δρ Ευάγγελος Π. Δημακάκος, παθολόγος-αγγειολόγος και ο κ. Βασίλειος Σμυρνιώτης, καθηγητής Χειρουργικής στο Παν/μιο Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Λεμφολογικής Εταιρείας. Οι τρεις επιστήμονες μας εξηγούν τους λόγους για τους οποίους διαταράσσεται το φλεβικό σύστημα των ποδιών μας και μας συμβουλεύουν πώς θα το διατηρήσουμε υγιές.

Γιατί πρήζονται τα πόδια μας;

Συμβαίνει σχεδόν σε όλους μας, έπειτα από μια κουραστική ημέρα, να αισθανόμαστε τα πόδια μας πρησμένα. Αυτό συμβαίνει γιατί διαταράσσεται η ισορροπία των υγρών, τα οποία “λιμνάζουν” και προκαλούν το πρήξιμο.
Α. H ορθοστασία, η ζέστη, ορισμένα φάρμακα, π.χ. η κορτιζόνη, ή το πολύ αλάτι στο φαγητό είναι συνήθως οι αιτίες.
Κορτιζόνη: Θαύμα ή δηλητήριο; 

Β. Υπεύθυνες ακόμα είναι η παχυσαρκία, η δυσκοιλιότητα και η φλεβική ανεπάρκεια των κάτω άκρων. Οι γυναίκες έχουν να αντιμετωπίσουν πρόσθετους επιβαρυντικούς παράγοντες (όπως ορμονικές διαταραχές, εγκυμοσύνες, χρόνια λήψη αντισυλληπτικού χαπιού, λάθος παπούτσια).

Μα τι σημαίνει φλεβική ανεπάρκεια;

“H φλεβική ανεπάρκεια”, εξηγεί ο δρ Στάθης Σκληρός, “είναι μια κατάσταση κατά την οποία το αίμα λιμνάζει στα πόδια, καθώς δεν ανεβαίνει όπως θα έπρεπε προς την καρδιά. Το αποτέλεσμα είναι, εκτός από τις μικρές ευρυαγγείες, που αρχικά εμφανίζονται στον αστράγαλο, να ακολουθούν και οι κιρσοί (η γνωστή μας φλεβίτιδα)”.
Μπορείτε να δείτε και Φλεβική ανεπάρκεια – Θρόμβωση: Αντιμετωπίστε το κάψιμο των ποδιών 

Αναγνώρισε τους κιρσούς

“Οι κιρσοί, που είναι και η πιο σοβαρή περίπτωση από τις παθήσεις των φλεβών, σε προχωρημένα στάδια διακρίνονται στο δέρμα σαν κορδόνια, ενώ παράλληλα αυτό μελανιάζει σχηματίζοντας ανοιχτά ή κλειστά έλκη.
Οι κιρσοί, οι ευρυαγγείες και γενικά οι φλεβίτιδες, λόγω του δυτικού τρόπου ζωής και κυρίως της πολύωρης ακινησίας σε όρθια στάση ή σε καρέκλα γραφείου, της έλλειψης άσκησης (περπάτημα) και της κακής διατροφής, είναι πλέον ένα από τα πιο συχνά προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας, ενώ, όπως αποδεικνύεται από τις στατιστικές, μόνο ο ένας στους δέκα ενηλίκους έχει απολύτως υγιείς φλέβες”.
Μπορείτε να δείτε Τα βότανα και πως βοηθούν στους κιρσούς και στις ευρυαγγείες
και Αντιμετώπιση κιρσών – φλεβίτιδας με φυσικούς τρόπους 

1η κίνηση η φλεβογραφία

“Η επίσκεψη σε ένα ειδικό κέντρο για να προσδιοριστούν τα αίτια και η σοβαρότητα του προβλήματος από τον αγγειοχειρουργό είναι απαραίτητη”, σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Βασίλειο Σμυρνιώτη. “Με μια απλή εξέταση (φλεβογραφία) ο αγγειολόγος μπορεί να διαγνώσει ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα και να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία”.

Λύσεις που σου λύνουν τα… πόδια

Όπως τονίζει ο δρ Ευάγγελος Δημακάκος, “η ολοκληρωμένη θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας, εκτός από τα τοπικής χρήσης σκευάσματα, τα χάπια που δίνονται από το στόμα ή και τη χρήση ελαστικών καλτσών, πρέπει να περιλαμβάνει και κινησιοθεραπεία (περπάτημα), που βοηθά τις φλέβες να λειτουργήσουν σωστά.

Προσοχή χρειάζεται επίσης και στην ηλιοθεραπεία το καλοκαίρι και τα spa ή τα θερμά λουτρά, καθώς η υψηλή θερμοκρασία προκαλεί αγγειοδιαστολή, με αποτέλεσμα να κατεβαίνει περισσότερο αίμα στα πόδια και μετά να δυσκολεύεται η ανοδική του πορεία”.

Νέος σύμμαχος

Στη φαρέτρα των επιστημόνων προστέθηκε πρόσφατα και μια νέα ολοκληρωμένη θεραπεία για την πρόληψη και αντιμετώπιση των φλεβικών προβλημάτων στα κάτω άκρα. Πρόκειται για θεραπεία που στηρίζεται σε φυσικά φλαβονοειδή, τα οποία προέρχονται από το εκχύλισμα (AS 195) των φύλλων της κόκκινης αμπέλου και διατίθεται σε μορφή τζελ και δισκίων.
Ο συνδυασμός λήψης ενός μόνο δισκίου την ημέρα με τη χρήση του δροσιστικού τζελ, όποτε θέλουμε, προσφέρει ανακούφιση από το πρήξιμο και τον πόνο. Το εκχύλισμα AS 195 έχει δοκιμαστεί ευρέως στο εξωτερικό με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του φλεβικού συστήματος.
Φλαβονοειδή: Ποια είναι, θεραπευτικές ιδιότητες και πηγές 

Τι πρέπει να κάνεις για ν’ αποφύγεις τα φλεβικά προβλήματα;

1. Περιόρισε το πολύ αλάτι:

όταν τρως περισσότερο από αυτό που έχεις ανάγκη, το σώμα στην προσπάθεια να το διαλύσει, κατακρατά υγρά, με επακόλουθο το πρήξιμο στα πόδια.
Πολεμήστε την κατακράτηση υγρών με τις κατάλληλες τροφές 

2. Αν κάνεις καθιστική εργασία, βάλε την άσκηση στη ζωή σου.

Το καλύτερο για τα πόδια είναι ένας συνδυασμός συστηματικών ασκήσεων (περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι, τρέξιμο) που διεγείρουν το κυκλοφορικό σύστημα. Επιπλέον, 10-15 λεπτά καθημερινής άσκησης (πρωί ή βράδυ) σε ένα ποδήλατο γυμναστικής, στις εύκολες ταχύτητες, αρκούν για να τονώσεις τη μικροκυκλοφορία στην προβληματική περιοχή όλου του σώματος.
Μόλις μισή ώρα καθημερινό, γρήγορο περπάτημα, αλλάζει την ζωή μας 

3. Συνήθισε να κάθεσαι καθημερινά

στην άκρη της μπανιέρας και να ρίχνεις κρύο νερό στα πόδια για ένα λεπτό. Έπειτα. γύρισέ το σε μέτριο ζεστό, για ένα λεπτό πάλι. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε εναλλάξ ζεστό και κρύο νερό για πέντε λεπτά συνολικά, τελειώνοντας με κρύο. Η άσκηση αυτή ξεκουράζει τα πόδια και είναι ιδιαίτερα ευεργετική για το φλεβικό σύστημα.

4. Eμπλούτισε το διαιτολόγιό σου με τροφές πλούσιες σε νερό, όπως

τα φρούτα και τα λαχανικά. Tρόφιμα που μπορούν να σε βοηθήσουν είναι το καρπούζι, το αγγούρι, τα πορτοκάλια και τα σταφύλια. Aκόμη, μπορείς να τρως φράουλες, κεράσια, μπρόκολα και παντζάρια. Όλα αυτά τα τρόφιμα, εκτός του ότι είναι αντιοξειδωτικά, εμποδίζουν τα οιδήματα και την κατακράτηση υγρών.

Να θυμάσαι:

Α. Σε ελάχιστες περιπτώσεις, πίσω από τους πρησμένους αστραγάλους μπορεί να κρύβεται και κάτι σοβαρό, όπως παθήσεις της καρδιάς, των νεφρών ή του ήπατος. Γι’ αυτό, αν το πρήξιμο επιμένει ή εμφανιστεί στο ένα πόδι και συνοδεύεται από πόνο και δυσκολία στην αναπνοή, πρέπει να απευθυνθείς στο γιατρό.
Β. Οι γενετικοί παράγοντες (π.χ. αριθμός βαλβίδων στα φλεβικά αγγεία) είναι από τους πιο σημαντικούς στη δημιουργία των φλεβικών παθήσεων και κυρίως στη δημιουργία κιρσών (σοβαρή φλεβική ανεπάρκεια). Όμως και η παρατεταμένη ορθοστασία, η εγκυμοσύνη, η έλλειψη άσκησης, η χρήση αντισυλληπτικών και οιστρογόνων είναι επίσης μερικοί από τους παράγοντες που προδιαθέτουν για ευρυαγγείες.
Γ. Πολύ συχνά οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες πρωτοεμφανίζονται κατά τη διάρκεια του 1ου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, το 60-70% των φλεβικών προβλημάτων που παρουσιάζονται λόγω εγκυμοσύνης, συνήθως υποχωρούν μέσα στους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό.
Από τη Ρίτα Βελώνη
www.womenonly.gr 
«Τροφή»: Μπορείτε να ενισχύσετε όλα τα παραπάνω και εκ των έσω με τα φυσικά συμπληρώματα διατροφής (και τα 3 ή μέρος αυτών) που έχω να σας προτείνω για την περίπτωση!

Πρόκειται για:

1) Μία φόρμουλα υγιείας του κυκλοφορικού,

αλλά και του αναπνευστικού συστήματος, που δημιουργήθηκε μετά από μελέτες του πανεπιστήμιου Αθηνών και που βοηθάει να διατηρήσετε τις αρτηρίες και τα αγγεία σας καθαρά και το κυκλοφορικό σας σε άψογη κατάσταση.
Το προϊόν αποτελείται από 3 συστατικά…
 Πυκνογενόλη: (Εμφανίζει θετικό αποτέλεσμα στην κυκλοφορία του αίματος (ενεργεί αντιερεθιστικά, ενισχύει τα τριχοειδή αγγεία, τις φλέβες και τις αρτηρίες και τις κάνει πιο ανθεκτικές στα τραύματα. Ανακουφίζει το ανεύρισμα των φλεβών, το πρήξιμο των ποδιών και χρονική φλεβική ανεπάρκεια, μειώνει τον κίνδυνο φλεβίτιδας, πρηξίματα και ερεθισμοί),
– τζίνγκο μπιλόμπα (κυκλοφορικό, διευρύνει μέχρι και τα τριχοειδή αγγεία και πλούσιο σε φλαβονοειδή, που όπως είδαμε συστήνονται και από την συμβατική ιατρική) και
– εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού (σούπερ αντιοξειδωτικό και ωφέλιμο για την καρδιά) σε συνδυασμό όλα μαζί ώστε να εξασφαλίσετε την υγιεία των αγγείων, της καρδιάς, του εγκεφάλου και πολλών ακόμη ζωτικών οργάνων.

2) Το Συνένζυμο Q10:

συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς καρδιαγγειακού συστήματος. Οι μύες της καρδιάς λειτουργούν καλύτερα εάν παρέχεται συμπληρωματικό CoQ10 (και έτσι μπορεί να αντιμετωπίσει την βαρύτητα που αναφέρθηκε παραπάνω). Το CoQ10, επίσης ανοίγει τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει την αντίσταση στη ροή του αίματος.

3) και τέλος για τα ωμέγα 3:

Πραγματική «βόμβα» υγείας φαίνεται να είναι τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία, σύμφωνα με μελέτες, μειώνουν τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων και οδηγούν στη δημιουργία θρόμβων. μειώνουν το ιξώδες του αίματος και αυξάνουν την παροχή οξυγόνου στους ιστούς. Και φυσικά μιλάμε για το καλλίτερο ωμέγα 3 που είναι το EPA λόγω της διπλής του απόσταξης (μοριακή εν κενώ) απαλλαγμένο από βαρέα μέταλλα}! 
Για περισσότερα και αγορά επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com
https://www.proionta-tis-fisis.com