Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 16

Οκτώ τρόποι που νικούν τη φλεγμονή και τη γήρανση

Η αντιμετώπιση της φλεγμονής είναι επιτακτική για τους ανθρώπους που πάσχουν από χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος. Είναι πιθανό, όμως, κάποιος να εκτεθεί σε επιβλαβή φλεγμονή χωρίς να πάσχει από κάποια συγκεκριμένη νόσο.

Η φλεγμονή αποτρέπει το σώμα από το να αντιδράσει στους στρεσογόνους παράγοντες και επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια στην Ιταλία, μάλιστα, συνδύασαν τις δύο καταστάσεις (φλεγμονή και γήρανση) δημιουργώντας τoν όρο «φλεγμονογήρανση» για να περιγράψουν τις εκτεταμένες αρνητικές συνέπειες της φλεγμονής. Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι οι επιλογές για ένα τρόπο ζωής χωρίς φλεγμονή είναι σημαντικές για όλους.
Πώς να αποφύγετε τη «φλεγμονογήρανση»
– Ακολουθήστε μια διατροφή ωφέλιμη για την καρδιακή υγεία, επικεντρώνοντας το μενού σε τρόφιμα όπως τα λιπαρά ψάρια, τα φρούτα και τα λαχανικά. Να θυμάστε ότι η ζάχαρη έχει αυξημένη φλεγμονώδη δράση.
– Δραστηριοποιηθείτε κάνοντας καρδιοαναπνευστικές ασκήσεις. Να θυμάστε ότι οι οδηγίες για μια καλή υγεία συνιστούν 30 λεπτά ημερήσιας άσκησης τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα.
– Μειώστε το περιττό βάρος, ειδικά αν έχετε αρκετό κοιλιακό λίπος.
– Αποφύγετε την έκθεση σε κάθε μορφή παθητικού καπνίσματος και φυσικά διακόψτε το κάπνισμα, αν είστε ο ίδιος καπνιστής.
– Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ σε ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες.
– Προγραμματίστε να κοιμάστε 7-8 ώρες κάθε βράδυ. Κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται λιγότερο ύπνο και κάποιοι περισσότερο, αλλά υπάρχει η μέση λύση μεταξύ του υπερβολικού ύπνου και της αϋπνίας.
– Διαχειριστείτε το άγχος σας. Το άγχος είναι συχνά αναπόφευκτο, αλλά μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε την επίδρασή του χρησιμοποιώντας τεχνικές όπως οι βαθιές ανάσες και ο διαλογισμός.
– Κρατήστε ισχυρούς τους κοινωνικούς σας δεσμούς με οικογένεια και φίλους.
– Ρωτήστε τον γιατρό σας για τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας και άλλα βήματα που ανταποκρίνονται στην ανάγκη σας για αντιμετώπιση της φλεγμονής./ygeiamou.gr