Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 27

Γκρελίνη: Ρυθμίστε την ορμόνη που αυξάνει το βάρος

Γκρελίνη: Ρυθμίστε την ορμόνη που αυξάνει το βάρος
: Ρυθμίστε την ορμόνη που αυξάνει το βάρος
Οι ειδικοί του dietzone.gr μας δίνουν πολύτιμες συμβουλές για την ορμόνη της… πείνας, που μας οδηγεί σε κακή σχέση με τη ζυγαριά.
Υπάρχουν διαστήματα στη ζωή σας που ενδίδετε χωρίς δεύτερη σκέψη σε ατασθαλίες και πειρασμούς που υπό άλλες συνθήκες θα προσπερνούσατε εύκολα για να μη χαλάσετε τη διατροφή σας; Αν ναι, ξέρετε τι σας οδήγησε εκεί; Η ορμόνη της πείνας, η γκρελίνη!

Η ορμόνη αυτή παράγεται στο στομάχι και εκκρίνεται μετά τη διαδικασία της πέψης. Μετά την έκκρισή της, εισέρχεται στην ροή του αίματος και επηρεάζει τον υποθάλαμο του εγκεφάλου μας που είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο των ορμονών αλλά και της όρεξής μας.
Πιο συγκεκριμένα, είναι η ένοχη εσωτερική φωνή που μας παρακινεί να αναζητήσουμε περισσότερο φαγητό, φέρνοντας εις πέρας την αποστολή της να πάρουμε περισσότερες θερμίδες από όσες πραγματικά χρειαζόμαστε βάσει των βιολογικών μας αναγκών και οι οποίες εντέλει μετατρέπονται σε λίπος.
Ακόμη, η γκρελίνη επηρεάζει έντονα την ψυχολογία μας, καθώς αυξάνει σημαντικά την συναισθηματικότητα, ενώ μεταβάλλει την ροή και την ποιότητα του βιολογικού κύκλου αλλά και του ύπνου μας.
Επιπρόσθετα, η αυξημένη γκρελίνη δυσκολεύει τον μεταβολισμό υδατανθράκων και επηρεάζει την αίσθηση της γεύσης. Η ισορροπία στον οργανισμό μας έρχεται όταν τελικά η γκρελίνη είναι σε χαμηλά ποσοστά στον οργανισμό μας.
Πώς όμως θα ρυθμίσετε την γκρελίνη;
Η γκρελίνη διαδραματίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην διατήρηση του σωστού ποσοστού λίπους στο σώμα μας, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί σε μια υγιή σιλουέτα. Μπορεί να ρυθμιστεί με την ακολουθία μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, η οποία θα αποτρέψει τις απότομες αυξομοιώσεις που επηρεάζουν με αρνητικό τρόπο τις ορμόνες μας, αλλά και με χορήγηση κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.
Τι μπορείτε επομένως να κάνετε;
Αυξήστε την μυϊκή μάζα: Όσο μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά μυϊκής μάζας στο σώμα μας, τόσο χαμηλότερα είναι τα ποσοστά γκρελίνης που παράγονται. Πώς επιτυγχάνεται αυτό; Με την αύξηση αλλά και την ενδυνάμωση των μυών του σώματος μας, η οποία επιτυγχάνεται με την παραπάνω κατανάλωση πρωτεΐνης, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί σε μείωση του λίπους του σώματός μας, αποκαθιστώντας την αρμονία και την ισορροπία του οργανισμού.
Αποφύγετε τις ακραίες και στερητικές δίαιτες, αλλά και τις υπερβολές όσον αφορά την πρόσληψη τροφής. Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους μέσω της ακολουθίας ενός υγιεινού και ισορροπημένου πλάνου διατροφής, παίζει βασικό ρόλο στη βελτίωση της λειτουργίας του οργανισμού μας. Στον αντίποδα, οι διατροφικές ακρότητες, όπως είναι για παράδειγμα η ανορεξία και η βουλιμία, το μόνο που καταφέρνουν είναι ότι τρελαίνουν τις ορμόνες μας επηρεάζοντας τη σωστή τους λειτουργία.
Ξεκουραστείτε. Καλό είναι να κοιμόμαστε σίγουρα 6-8 ώρες καθημερινά, έτσι ώστε να ρυθμιστεί σωστά το βιολογικό μας ρολόι και να ξεκουράζεται ικανοποιητικά σε βιολογικό επίπεδο ο οργανισμός μας. Ο ποιοτικός και μη διακεκομμένος ύπνος θα μειώσει το αίσθημα της πείνας, επομένως και του τσιμπολογήματος, πράγμα που θα συμβάλλει στην απώλεια κιλών και μάλιστα κιλών λίπους κατά βάση.
 .proionta-tis-fisis.com