Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 26

Μαύρη δηλητηριώδες αράχνη η Ευρώπη έτσι και πιαστείς στον ιστό της δεν γλυτώνεις με τίποτα...

Σε αδιέξοδο ο Μπόρις Τζόνσον

Μετά τη  επίσπευση της επιστροφής του  από την Νέα Υόρκη στη Βρετανία, ο Μπόρις Τζόνσον, έκανε την εμφάνιση του στο Κοινοβούλιο πέντε ώρες μετά το άνοιγμα του, για να συμμετάσχει στην ώρα του Πρωθυπουργού. Τις προηγούμενες ώρες, ο νομικός σύμβουλος της Κυβέρνησης, Τζέφρι Κοξ, που είχε προκρίνει ως απορριπτική την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, παραδέχτηκε μεν ότι έκανε λάθος εκτίμηση, εξαπέλυσε, ωστόσο, επίθεση στο ανώτατο θεσμικό όργανο της
δικαιοσύνης, επικρίνοντας την απόφαση του ως πολιτικά κατευθυνόμενη ενώ απεκάλεσε το Κοινοβούλιο νεκρό.
Επαναλαμβάνοντας το ίδιο επιχείρημα, ο πολιτικός του προϊστάμενος, ο Πρωθυπουργός, χρησιμοποίησε το ίδιο απαξιωτικό επίθετο εναντίον του Κοινοβουλίου, έκρινε την απόφαση των 11 ανωτάτων δικαστικών, λαθεμένη αλλά είπε πως θα την σεβαστεί.
Με έναν χείμαρρο επιχειρημάτων εκτός τόπου και χρόνου, ο Μπόρις Τζόνσον επέμενε πως έχει γίνει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες και ότι οι Ευρωπαίοι αντίθετα με τις δημόσιες δηλώσεις τους, έχουν «ανοίξει» την συμφωνία της Τερίζα Μέι για την αναθεώρηση των σημείων που συνιστούν αγκάθια των διαπραγματεύσεων. Κάτι που είναι αν μη τι άλλο υπερβολή, μετά την πρόσφατη προειδοποίηση του Μισέλ Μπαρνιέ πως δεν υπάρχει ακόμα έδαφος για αισιόδοξες προβλέψεις.
Παραίτηση Τζόνσον ζητά και πάλι ο Κόρμπιν
Γνωστός για τις σοφιστείες του, ο Μπόρις Τζόνσον, προσπάθησε να αλλάξει την ατζέντα, λέγοντας πως η αντιπολίτευση τον εμποδίζει να πραγματοποιήσει τα μεγαλεπήβολα σχέδια του για την Οικονομία, τις Επενδύσεις, το NHS ( Εθνικό Σύστημα Υγείας) και την Εκπαίδευση.
Προκάλεσε την αξιωματική Αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση μομφής σε βάρος του, ενώ παρέμεινε σιωπηλός όταν ο Ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν τον κάλεσε να παραιτηθεί. Σύσσωμη η Αντιπολίτευση, έκανε σαφές πως θα συγκατανεύσει στην διεξαγωγή πρόωρων εκλογών μόνο όταν ο Πρωθυπουργός ζητήσει από τις Βρυξέλλες, τρίμηνη παράταση της ημερομηνίας εξόδου.
Όσα πυροτεχνήματα και να ρίξει η επικοινωνιακή ομάδα της Ντάουνινγκ Στριτ, η πραγματικότητα για τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση είναι εξαιρετικά δυσχερής. Παγιδευμένος από παντού, οι μόνες διέξοδοι γι αυτόν είναι, είτε να φέρει συμφωνία πριν την 31η Οκτωβρίου και να την περάσει από τη Βουλή ή να ζητήσει νέα παράταση από τις Βρυξέλλες.
Πηγή: dw