Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 5

Η Θάνου δεν το βάζει κάτω θέλει να κάνει νέα προσφυγή στο ΣτΕ

Η πρ. πρόεδρος της Ε. Ανταγωνισμού είναι έτοιμη να προσφύγει εκ νέου στο Ανώτατο ΔικαστήριοΝέα προσφυγή στο ΣτΕ προαναγγέλλει η πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αυτή τη φορά κατά των νέων μελών που διορίστηκαν από την κυβέρνηση, κλιμακώνοντας τον δικαστικό «ανένδοτο» που έχει κηρύξει κατά της απόφασης με την οποία εξέπεσε του
αξιώματός της.
Όπως αποκαλύπτει ο Παναγιώτης Στάθης στο capital.gr, λίγες ώρες μετά την απόρριψη και της δεύτερης αίτησής της προς τη Δικαιοσύνη με την οποία ζητούσε να ανασταλεί η διαπιστωτική πράξη του υπουργού Ανάπτυξης με την οποία κηρύχθηκε έκπτωτη από το αξίωμά της, η Β. Θάνου φέρεται έτοιμη να προσφύγει εκ νέου στο Ανώτατο Δικαστήριο ενώ περιμένει και την εκδίκαση της κυρίας αίτησης ακύρωσης στις 6 Δεκεμβρίου στην Ολομέλεια του ΣτΕ.
Η –έκπτωτη, όπως αυτοχαρακτηρίζεται- πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής αναμένεται να προσφύγει κατά του διορισμού των νέων μελών για τον οποίο αναφέρει σκωπτικά πως δημοσιεύθηκε στις 23:30 το βράδυ της παραμονής συζήτησης στο Συμβούλιο Επικρατείας, της αίτησης με την οποία ζητούσε την αναστολή απομάκρυνσης της από την Αρχή. Διαπιστώνει μάλιστα, όπως λέει, «ως απροκάλυπτη προσπάθεια της κυβέρνησης να προκαταλάβει και να επηρεάσει την κρίση των Δικαστών».
Η πρόθεση της Β. Θάνου για νέα προσφυγή κατέστη γνωστή, πέραν των δημοσιογραφικών πληροφοριών, και από την απαντητική επιστολή προς τον νέο πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής, καθηγητή Γιάννη Λιανό, με την οποία αρνήθηκε να παραστεί στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων του. Στην επιστολή (στην οποία) απευθύνεται στον νέο πρόεδρο με την προσφώνηση «κ. Καθηγητά» και όχι «κ. Πρόεδρε») αναφέρει πως:
Η επιστολή
«Θεωρώ, ότι θα έχετε λάβει γνώση, επίσης των αρνητικών σχολίων, που γίνονται σε ευρεία κλίμακα, σχετικά με το γεγονός ότι η δημοσίευση του διορισμού σας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως «συνέπεσε» να πραγματοποιηθεί αργά το βράδυ (ώρα 23:00) της προτεραίας της ημερομηνίας δικασίμου (30-8-2019), που είχε προσδιορισθεί για τη συζήτηση, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, της αίτησής μας για την αναστολή της εκτέλεσης της Υπουργικής απόφασης, που επέφερε την παύση της θητείας των εκπτώτων μελών και η «σύμπτωση» αυτή ερμηνεύεται ως απροκάλυπτη προσπάθεια της Κυβέρνησης να προκαταλάβει και να επηρεάσει την κρίση των Δικαστών.
Για όλα τα ανωτέρω, η παρουσία μου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, κατά την εμφάνισή σας σήμερα εκεί, είτε θα εθεωρείτο ως από μέρους μου «υποκριτική επίφαση κοινωνικής ευγένειας», είτε πιθανότατα θα ερμηνευόταν και θα χρησιμοποιείτο, από ορισμένους, ως δήθεν από μέρους μου «αποδοχή και νομιμοποίηση» του διορισμού σας, τον οποίον, όπως είναι ευνόητο, για λόγους νομικούς και ηθικούς, είμαι υποχρεωμένη να προσβάλω, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, αφού η θέση στην οποία διορισθήκατε, κενώθηκε, εξ αιτίας της παράνομης έκπτωσης εμού, του προηγούμενου Προέδρου».
Η πρώτη μάχη
Ήδη  όμως η Β. Θάνου έχασε τις δυο πρώτες μάχες στο ΣτΕ, αφού ο προεδρεύων αντιπρόεδρος Μιχ. Πικραμμένος, απέρριψε την αίτησή της να εκδοθεί προσωρινή διαταγή με την οποία θα επέστρεφε στα καθήκοντά της και η Επιτροπή Αναστολών απέρριψε τις σχετικές αιτήσεις. Στις 6 Δεκεμβρίου έχει προσδιοριστεί η συζήτηση της κύριας αίτησης ακυρώσεως και των 4 μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού που εξέπεσαν του αξιώματος τους.