Κυριακή, Σεπτεμβρίου 8

Παραλίες: Αλλάζουν όλα με τις ρυθμίσεις στις ομπρέλες και τον ελεύθερο χώρο

Παραλίες: Αλλάζουν όλα με τις ρυθμίσεις στις ομπρέλες και τον ελεύθερο χώρο
Παραλίες: Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης αναμένεται να ανατρέψει όλα όσα ίσχυαν μέχρι σήμερα.
Παραλίες: Η καλοκαιρινή σεζόν ολοκληρώνεται και από του χρόνου θα ισχύουν εντελώς διαφορετικά δεδομένα, όσον αφορά τις παραλίες της χώρας. Η κυβέρνηση προωθεί το αναπτυξιακό σχέδιο νόμου, το οποίο εντός ολίγων ημερών θα μπει σε δημόσια διαβούλευση
και θα περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- ρυθμίσεις για τις παραλίες. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα της «Καθημερινής», θα καταργηθεί ο περιορισμός στην έκταση που καταλαμβάνουν οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες. Παράλληλα, έχει προβλεφθεί και ρύθμιση για την παραχώρηση δημοσίου αιγιαλού σε ιδιώτες.  Μπορεί το καλοκαίρι να έρχεται στο τέλος του, αλλά η κυβέρνηση φαίνεται πως φέρνει μεγάλες ανατροπές στις παραλίες όλης της χώρας με ρυθμίσεις στις ομπρέλες και τον ελεύθερο χώρο.

Πάντως, οι επίμαχες ρυθμίσεις δεν είναι σίγουρο ότι θα συμπεριληφθούν στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο, καθώς συνεκτιμώνται πολιτικά και οι αντιδράσεις που πιθανότατα θα συναντήσουν.

Οι ρυθμίσεις για τις παραλίες
  • Καταργείται η ρύθμιση με την οποία το ελάχιστο πλάτος μιας παραλίας (πλην εξαιρέσεων) οριζόταν στα 30 μέτρα από τη γραμμή του αιγιαλού.
  • Καταργείται ρύθμιση που περιόριζε στο 60% ενός αιγιαλού (μη συνυπολογιζόμενου τυχόν δυσπρόσιτου τμήματός του) τον χώρο που παραχωρείται σε ομπρελοκαθίσματα.
  • Επανέρχεται αντ’ αυτού η ελάχιστη απόσταση των 100 μέτρων ανάμεσα στις διαδοχικές παραχωρήσεις, που μπορούν να καλύψουν την υπόλοιπη παραλία.
  • Ο εξ ορισμού δημόσιος, εκτός αν υπάρχουν ιδιωτικά δικαιώματα παλαιός αιγιαλός παύει να θεωρείται ανεπίδεκτος χρήσης ιδιωτικών δικαιωμάτων και υποχρεωτικά κοινόχρηστος. Αντιθέτως, χαρακτηρίζεται ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και δύναται να παραχωρείται και να οικοδομείται.
  • Ως προς το μίσθωμα για την απλή χρήση ενός αιγιαλού, προτείνεται να υπολογίζεται όχι η αντικειμενική και μισθωτική αξία του πλησιέστερου ακινήτου, αλλά του πλησιέστερου εκτός σχεδίου ακινήτου. Η ρύθμιση αυτή είναι δεδομένο ότι θα μειώσει τα μισθώματα, άρα τα έσοδα του Δημοσίου.
  • Στις περιπτώσεις στρατηγικών επενδύσεων, δίνεται η δυνατότητα απευθείας παραχώρησης στον επενδυτή του αιγιαλού και της παραλίας που βρίσκεται όχι μόνο σε επαφή με το ακίνητο, αλλά και σε παρακείμενο χώρο.
  • Δίνεται η δυνατότητα απευθείας παραχώρησης της χρήσης του αιγιαλού σε επιχειρηματικά πάρκα με μέτωπο στη θάλασσα.

.pagenews.gr