Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 23

Τέσσερα σε ένα: Ένα χάπι για τους καρδιοπαθείς και τα οφέλη του

5644-pills_hand-1296x728-header

Η καθημερινή λήψη ενός πολυχαπιού συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών νοσημάτων, ειδικά για τους ασθενείς που δεν έχουν πλήρη πρόσβαση σε υπηρεσίες φροντίδας
Η λήψη ενός χαπιού, που συνδυάζει τέσσερα φάρμακα, ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων σε ασθενείς, που δεν μπορούν να έχουν τη φροντίδα που χρειάζονται, πολύ πιο αποτελεσματικά από τη λήψη πολλών διαφορετικών φαρμάκων που περιορίζουν τους παράγοντες κινδύνου, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «New England Journal of Medicine».

Οι ερευνητές τονίζουν ότι είναι πιο πιθανό οι ασθενείς να τηρήσουν τη θεραπεία, όταν έχουν να πάρουν ένα μόνο χάπι παρά πολλά διαφορετικά.
Ο Ντάνιελ Μουνιόθ, αναπληρωτής καθηγητής καρδιολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ εξηγεί ότι υπάρχουν ποικίλοι λόγοι για τους οποίους οι ασθενείς δε λαμβάνουν τη φροντίδα που χρειάζονται.
«Τα εμπόδια αυτά μπορεί να αφορούν το κόστος και της περιπλοκότητα των υπηρεσιών υγείας. Υπάρχει, επομένως, ανάγκη για νέες πρωτοποριακές στρατηγικές που θα παρέχουν φροντίδα πρόληψης, ειδικά σε ασθενείς χαμηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου», τονίζει ο ίδιος.
Στην έρευνα συμμετείχαν 303 άτομα από τα οποία το 15% έβγαζε λιγότερα από 15.000 δολάρια ετησίως και η μέση ηλικία ήταν τα 56 έτη.
Στους μισούς συμμετέχοντες δόθηκε αυτό το χάπι που περιλαμβάνει τέσσερα φάρμακα που είναι γνωστό ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση και την ‘κακή’ χοληστερόλη και οι υπόλοιποι συνέχισαν τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούσαν.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτοί που έπαιρναν το χάπι είχαν χαμηλότερα επίπεδα ‘κακής’ χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης από εκείνους που συνέχιζαν την αγωγή τους. Συγκεκριμένα η συστολική αρτηριακή πίεση στην ομάδα των ατόμων που έπαιρναν το χάπι έπεσε 9 mm Hg ενώ στην άλλη ομάδα παρατηρήθηκε πτώση μόνο 2 mm Hg. Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά την «κακή» χοληστερόλη η ομάδα που λάμβανε το χάπι τη μείωσε κατά 12 μικρογραμμάρια ενώ η άλλη μόνο κατά 4 μικρογραμμάρια.
Το ποσοστό τήρησης της θεραπείας σε όλη την διάρκεια των 12 μηνών που διήρκεσε η έρευνα έφτασε το 86% για τα άτομα που έπαιρναν το συγκεκριμένο συνδυαστικό φάρμακο ενώ στην άλλη ομάδα σχεδόν οι μισοί διέκοψαν τη θεραπεία,
Ο Μουνιόθ εξηγεί ότι ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα αυτού του χαπιού είναι η απλότητά του, καθώς λαμβάνεται μόνο μία φορά την ημέρα, είναι σχετικά απλό να καταλάβει κανείς τι είναι και δεν απαιτεί προσαρμογή.
Οι ερευνητές φιλοδοξούν να μελετήσουν αν τα οφέλη του χαπιού αυτού επιβεβαιώνονται και στον γενικό πληθυσμό.
Η συγκεκριμένη έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (American Heart Association).