Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 4

Γιατί βρισκόμαστε μία ανάσα από τον καταποντισμό του ελληνικού τουρισμού

Οποιος ταξίδεψε φέτος στα ελληνικά νησιά διαπίστωσε μία πτώση που μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 50%
Mην αμφιβάλλετε ότι βρισκόμαστε μία ανάσα από τον καταποντισμό του ελληνικού τουρισμού και την αλλαγή τάσης παγκοσμίως για τους ταξιδιωτικούς προορισμούς. Οποιος ταξίδεψε φέτος στα ελληνικά νησιά διαπίστωσε μία πτώση που μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 50%.
Από τον Βασίλη Μπόνιο
Υπάρχουν και συμπτωματικές εξαιρέσεις όπως οι απογοητευμένοι της Μυκόνου που πήγαν στην Πάρο για να απογοητευθούν κι εκεί και να μην ξαναπατήσουν το πόδι τους.

Η πτώση δεν οφείλεται μόνο σε οικονομικούς λόγους και στον εγχώριο τσαρλατανισμό των προκλητικών τιμών-δύσκολα θα βρεις κάτι αξιοπρεπές τον Αυγουστο με λιγότερα από 200 ευρώ τη βραδιά. Ας αρχίσουμε όμως από τις τιμές.

Ετσι από φέτος η Ελλάδα άρχισε να αποχαιρετά τους Ιταλούς, του Γάλλους, τους Αγγλους (που κουβαλάνε τα δικά τους ζόρια στις χώρες τους με φόντο μία υπό διάλυση Ευρώπη), ενώ ο Πούτιν έδωσε οδηγία στους Ρώσους να πάνε Τουρκία.
Τη χώρα του Ερντογάν επισκέφθηκαν 6 Εκατ. Ρώσοι-στην Ελλάδα ήρθαν μόλις 150 χιλιάδες.
Επίσης Αμερικανοί, Αυστραλοί, Καναδοί κλπ επέλεξαν προορισμούς όπως η Τυνησία, η Αίγυπτος κλπ.
Στο μεταξύ ο τουρισμός με σκοπό τη θέα θάλασσα και την ηλιοθεραπεία φθάνει στο τέλος του. Αλλωστε χρόνια τώρα μπορούσες να διαπιστώσεις πόσοι λίγοι από τους παραθεριστές βουτούσαν στη θάλασσα και πόση ώρα καθόντουσαν αραχτοί στις ξαπλώστρες.

Εάν τους παρατηρούσες σκεφτόσουνα τι ήρθαν να κάνουν αυτοί εδώ;
Φέτος η κατάσταση έγινε ακόμη πιο επώδυνη λόγω της εξάπλωσης της εξάρτησης από την οθόνη του κινητού.
Ακόμη και στη διάρκεια των πιο μαγικών ηλιοβασιλεμάτων οι ταξιδιώτες κοιτούσαν αποχαυνωμένοι τα κινητά τους-ούτε καν τη δύση του ήλιου. Αντε να τραβούσαν κάποιες εικόνες για το instagram.
Πολύ σύντομα δεν θα μπαίνουν καν στη διαδικασία του ταξιδιού. Θα κάθονται σπίτια τους και θα χαζεύουν τις οθόνες των smartphones. Eδώ θα εξαντλείται η ανάγκη τους για ταξίδι.
Ισως οι μόνοι προορισμοί που θα αντέξουν να είναι οι μεγαλουπόλεις που θα είναι ταυτόχρονα και τεχνολογικοί προορισμοί μια και θα έχουν φροντίσει να υποδέχονται μεγάλα Φεστιβάλ Τεχνολογίας-τα Γούνστοκ της Τεχνολογίας. Αυτά θα είναι το μέλλον του Τουρισμού κι εδώ θα συγκεντρώνονται τα τεχνοφρικιά και οι ψηφιακοί νομάδες.
Ολα τα υπόλοιπα πάπαλα. Ηλιος, σουβλάκι και σατζίκι τέλος.
Οποιος δεν βλέπει αυτό που έρχεται είναι χαμένος από χέρι…

Η εικόνα είναι από το περίφημο εστιατόριο-club Pathos στην Ιο