Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 6

Ωμοφαγία: Τα υπέρ και τα κατά μίας ασυνήθιστης δίαιτας!

Ωμοφαγία ονομάζεται μία παραλλαγή της χορτοφαγίας, την οποία για να «κατακτήσετε» το μόνο που χρειάζεται είναι να σβήσετε τα μάτια της κουζίνας. Οι μαγειρικές δεξιότητες περιορίζονται στο μαγείρεμα του φαγητού στο μέγιστο των 460C. Παρότι μπορεί να μην το έχετε σκεφτεί μέχρι σήμερα πολλές από τα γεύματα που κάνετε μέσα στην ημέρα ακολουθούν το ωμοφαγικό διατροφικό
πρότυπο. Για παράδειγμα οι σαλάτες και τα φρούτα εναρμονίζονται πλήρως με τις προτιμήσεις των ωμοφάγων. Φυσικά, μία αποκλειστικά ωμοφαγική διατροφή εκτείνεται πιο πέρα.

Τι περιλαμβάνει ένα ωμοφαγικό διαιτολόγιο;

Οι ωμοφάγοι καταναλώνουν ωμά φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους ρίζες, μπαχαρικά και βότανα.  Οι τροφές αυτές καταναλώνονται ανεπεξέργαστες, ή έχοντας υποστεί την ελάχιστη δυνατή επεξεργασία. Έτσι οι χυμοί, τα αποξηραμένα φρούτα, ορισμένα λάδια και το γάλα ξηρών καρπών εντάσσονται στη διατροφή. Την ίδια στιγμή «απαγορεύονται» το σύνολο των προϊόντων ζωικής προέλευσης (γάλα, αυγά, κρέας, θαλασσινά), τα προϊόντα των σιτηρών (ψωμί, μακαρόνια), τα όσπρια και κάθε τι άλλο που έχει υποστεί έντονη επεξεργασία.

Γιατί να «πιστέψετε» στη ωμοφαγία;

  • Γιατί θα επωφεληθείτε από θρεπτικά συστατικά των τροφών, και κυρίως βιταμίνες, μέταλλα και ινχοστοιχεία, που συχνά καταστρέφονται ή χάνονται κατά το μαγείρεμα.
  • Γιατί θα καταφέρετε να αποκλείσετε από τη διατροφή σας τους «συνήθεις» υπόπτους για πολλές παθήσεις, δηλαδή τα πρόσθετα σάκχαρα και λιπαρά.
  • Γιατί κλινικές μελέτες έχουν δείξει πως συμβάλλει στην απώλεια βάρους και στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων της «κακής» χοληστερόλης (LDL).
  • Γιατί θα αποφύγετε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών με πολλά συντηρητικά, ακόμα και εάν αυτά είναι φυσικά ή θεωρούνται επιτρεπόμενα.
  • Γιατί θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε διαφορετικούς τρόπους απόλαυσης αγαπημένων σας υλικών.

Γιατί να αποφύγετε την ωμοφαγία;

  • Γιατί δεν καταφέρνετε να καταναλώσετε επαρκή ποσότητα θρεπτικών συστατικών που βρίσκονται σε τροφές ζωικής προέλευσης, και όχι μόνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η βιταμίνη Β12.
  • Γιατί η έλλειψη ορισμένων θρεπτικών στοιχείων έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία. Για παράδειγμα απουσία της βιταμίνης Β12, τα επίπεδα της πρωτεΐνης ομοκυστείνης στο αίμα αυξάνονται. Η εξέλιξη αυτή βάζει σε κίνδυνο την υγεία της καρδιάς.
  • Γιατί ενδέχεται να μην καλύπτετε επαρκώς τις καθημερινές σας ανάγκες σε πρωτεΐνες, αποκλείοντας ακόμα και φυτικές πηγές αυτών (όσπρια, δημητριακά, σόγια).
  • Γιατί μπορεί η υψηλή κατανάλωση φυτικών ινών να προκαλέσει συμπτώματα όπως, φούσκωμα και τυμπανισμό.
  • Γιατί είναι πιθανό να ξεγελαστείτε και να καταναλώσετε επιπλέον θερμίδες, ακόμη και από θρεπτικά τρόφιμα όπως οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο και τα φρούτα.
Για να απολαύσετε τα οφέλη της ωμοφαγίας, χωρίς να επωμιστείτε τους κινδύνους της, επιλέξτε μόνο κάποιες από τις ημέρες της εβδομάδος να ακολουθήσετε το ιδιαίτερο αυτό διαιτολόγιο. Με τον τρόπο αυτό θα πετύχετε ισορροπία, επάρκεια θρεπτικών συστατικών και πολλά οφέλη για την υγεία σας.
Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com
Βιβλιογραφία

Koebnick C, Strassner C, Hoffmann I, Leitzmann C. Consequences of a long-term raw food diet on body weight and menstruation: results of a questionnaire survey. Ann Nutr Metab. 1999;43(2):69-79.

Koebnick C, Garcia AL, Dagnelie PC, Strassner C, Lindemans J, Katz N, Leitzmann C, Hoffmann I. Long-term consumption of a raw food diet is associated with favorable serum LDL cholesterol and triglycerides but also with elevated plasma homocysteine and low serum HDL cholesterol in humans. J Nutr. 2005 Oct;135(10):2372-8.


 https://www.healthview.gr

In this article