Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 11

Χατζηδάκης: «Δεν θα δώσουμε κανένα συγχωροχάρτι στον ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ»

«Δεν θα δώσουμε κανένα συγχωροχάρτι στον ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ», τονίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.
Επισημαίνει με αφορμή και τη ΔΕΘ ότι η Ελλάδα μετά από δέκα χρόνια κρίσης αλλάζει σελίδα, ενώ τονίζει ότι οι επιτυχημένες επισκέψεις του πρωθυπουργού σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες «δείχνουν ότι η χώρα βγαίνει σιγά σιγά από τον ιδιότυπο θάλαμο υγειονομικής απομόνωσης όπου την είχε τοποθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ». Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρεται, επίσης, στις επενδύσεις, στο νομοσχέδιο για το Μάτι, αλλά και στην επόμενη μεγάλη πρόκληση που αφορά στο ζήτημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης.

Κύριε υπουργέ, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Ποιο μήνυμα στέλνει η κυβέρνηση στους πολίτες για την πορεία της χώρας από δω και πέρα;

Στέλνουμε το μήνυμα ότι μετά από δέκα χρόνια κρίσης η Ελλάδα αλλάζει σελίδα. Υπάρχει πλέον μία κανονική, ευρωπαϊκή κυβέρνηση που με αποφασιστικότητα εφαρμόζει το δικό της σχέδιο και θέτει τις βάσεις για ανάπτυξη για όλους. Οι επιτυχημένες επισκέψεις του πρωθυπουργού στη Γαλλία, στη Γερμανία και την Ολλανδία δείχνουν ότι η χώρα βγαίνει σιγά σιγά από τον ιδιότυπο θάλαμο υγειονομικής απομόνωσης όπου την είχε τοποθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στέλνουμε, λοιπόν, μήνυμα και στους Ελληνες που έμειναν εδώ και το πάλεψαν, αλλά και στα χιλιάδες μυαλά που έφυγαν στο εξωτερικό και σκέφτονται να επιστρέψουν, ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Από χώρα διανομής της φτώχειας να γίνει μια χώρα ευκαιριών για όλους.

Στον δικό σας τομέα κυριαρχεί το ζήτημα της ΔΕΗ. Πότε εκτιμάτε ότι θα ολοκληρωθεί η εξυγίανσή της και πώς έχετε στο μυαλό σας τη ΔΕΗ της επόμενης ημέρας; Τι θα αλλάξει πρωτίστως για τους καταναλωτές;


Για να μιλήσουμε για την επόμενη ημέρα, απαιτείται πρώτα να κρατήσουμε τη ΔΕΗ όρθια. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να περάσουμε τον κάβο της 24ης Σεπτεμβρίου. Τότε θα δημοσιευθεί η δεύτερη έκθεση βιωσιμότητας του ορκωτού ελεγκτή, της Ernst & Young. Θα ακολουθήσει η συζήτηση με την Κομισιόν, όπου επιδιώκουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου για μια σειρά από διαρθρωτικά μέτρα που αφορούν στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας γενικότερα, αλλά και μέτρα που αφορούν πιο συγκεκριμένα στη ΔΕΗ. Από εκεί και πέρα, θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση της προσπάθειας που είναι η εξυγίανση της Επιχείρησης. Αυτό θα γίνει γρήγορα, αλλά δεν θα συμβεί από τη μία μέρα στην άλλη. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε η νέα διοίκηση της ΔΕΗ, μπορούμε να αναμένουμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα στον ισολογισμό της από το 2020 και την επιστροφή της σε αναπτυξιακή τροχιά μέσα σε μία τριετία. Οραματιζόμαστε μία ΔΕΗ ισχυρή, που θα μπορεί να ανταγωνίζεται ευέλικτα τις άλλες ενεργειακές επιχειρήσεις. Με απώτερο στόχο την παροχή προϊόντων υψηλής ποιότητας και σε ανταγωνιστικές τιμές στους καταναλωτές, αλλά και την προστασία της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση σας καταλογίζει σκόπιμη απαξίωση της ΔΕΗ και ότι στρώνετε το έδαφος για «ξεπούλημα». Τι απαντάτε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αντί να καταγγέλλει, οφείλει να εξηγήσει: Πώς, ενώ παρέλαβε μία επιχείρηση με 90 εκατ. κέρδη, την παρέδωσε με 900 εκατ. ζημιές. Πώς στα χρόνια του η ΔΕΗ έχασε το 83% της μετοχικής της αξίας. Αντίθετα, από τις ευρωεκλογές -όταν η προοπτική νίκης της Νέας Δημοκρατίας έγινε ξεκάθαρη- και στη συνέχεια ακόμη, όταν παρουσιάσαμε το σχέδιό μας για τη ΔΕΗ μέχρι και σήμερα, η μετοχή της είχε άνοδο πάνω από 100%. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, ποιος είναι αυτός που απαξίωσε τη ΔΕΗ. Επίσης, θα τους έλεγα να μην άγχονται για το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ. Καθώς κανείς δεν θα βάλει τα λεφτά του σε μια Επιχείρηση με ετήσιες ζημιές 900 εκατ. ευρώ και με χρέη 5 δισ. ευρώ. Πάει πολύ με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ. Εκεί που μας χρωστούσαν, θέλουν να πάρουν και το βόδι!

Δεν έχει αρνητικό συμβολισμό η μείωση της έκπτωσης για τους συνεπείς καταναλωτές τη στιγμή που και το πρόγραμμά της Ν.Δ., που είχατε την εποπτεία ως αντιπρόεδρος, έχει λογική επιβράβευσης της συνέπειας (π.χ. και για δανειολήπτες, φορολογουμένους); Θα δούμε κάτι τέτοιο στην πράξη;

Θα ήμουν ταχυδακτυλουργός, αν μπορούσα να επιλύσω την κρίσιμη κατάσταση της ΔΕΗ, χωρίς να ληφθεί κανένα απολύτως μέτρο. Η λύση που προτείναμε είναι δίκαιη και ισορροπημένη, καθώς όλοι καλούνται να βάλουν πλάτη για τη σωτηρία της ΔΕΗ. Οι εργαζόμενοι της Επιχείρησης, με περιορισμό των προνομιακών τιμολογίων ρεύματος που απολάμβαναν από το 75% στο 30%. Οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ με την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, οι οποίες με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν οικονομική αιμορραγία 600 εκατ. ευρώ στην Επιχείρηση προς όφελος των ανταγωνιστών αυτών. Οι παραγωγοί ΑΠΕ με τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ. Το Δημόσιο με τη μείωση του ΦΠΑ και την καταβολή των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας. Αυτοί που καλούνται να συνεισφέρουν τα λιγότερα είναι οι καταναλωτές, καθώς το μέσο νοικοκυριό θα επιβαρυνθεί με 2,2 ευρώ τον μήνα. Και, φυσικά, δίνουμε λύση στο πρόβλημα των στρατηγικών κακοπληρωτών. Σε κάθε περίπτωση είμαστε σταθεροί στην επιβράβευση της συνέπειας. Δεν είναι μόνο ότι δεν καταργήθηκε μέσα στις δυσκολίες η έκπτωση συνέπειας, αλλά και ότι, όπως έχει ανακοινωθεί από τη νέα διοίκηση της εταιρίας, από τις αρχές του 2020 θα υπάρξει μία νέα εκπτωτική πολιτική για τους συνεπείς.

Οι δηλώσεις σας στη Βουλή έφεραν στο προσκήνιο το ενδεχόμενο Εξεταστικής για τη σημερινή κατάσταση της ΔΕΗ. Προσωπικά, πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει;

Δεν θα δώσουμε κανένα συγχωροχάρτι στον ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ. Εκείνο που είπα στη Βουλή είναι ότι το θέμα είναι πολιτικά ανοιχτό. Καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη θέση του κατηγορουμένου και όχι του κατήγορου. Και είπα επίσης το αυτονόητο. Οτι, εάν υπάρξουν θέματα τα οποία σχετίζονται με τη Δικαιοσύνη, θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Αλλωστε, και οι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ που τοποθετήθηκαν μετά από εμένα είπαν ότι συμφωνούν με αυτήν τη θέση. Δεν θα έκανα το καθήκον μου, δεν θα έκανε η κυβέρνηση το καθήκον της, εάν δεν αντιμετωπίζαμε αυτό το θέμα.

Μετά το ζήτημα της ΔΕΗ ποια είναι η επόμενη μεγάλη πρόκληση για το υπουργείο σας;

Η φοβερή καθυστέρηση που υπάρχει στο ζήτημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης. Ιδιαίτερα στην Αττική. Είναι ανεπίτρεπτο το θέμα να έχει αντιμετωπιστεί σε περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία, η Ηπειρος και οι Σέρρες, αλλά στην Αττική να υπάρχει ο κίνδυνος για λόφους σκουπιδιών σε μερικούς μήνες, επειδή η κ. Δούρου ακύρωσε ένα πρόγραμμα αντίστοιχο με αυτών των περιοχών που σας ανέφερα. Είμαστε σε επαφή με τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, για να δώσουμε κάποιες προσωρινές λύσεις στη Φυλή, αλλά ταυτόχρονα για να θέσουμε τις βάσεις για μια ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στη μεγαλύτερη περιφέρειας της χώρας. Συνεργαζόμαστε, επίσης, με όλα τα συναρμόδια υπουργεία έτσι ώστε στο ζήτημα αυτό, που είναι κομβικό για τον τουρισμό, τον πολιτισμό, αλλά και την ποιότητα ζωής μας, να γίνουμε, επίσης, μια κανονική, ευρωπαϊκή χώρα.

Εκτός από την κυβέρνηση έχουμε τα πρώτα δείγματα για την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Κρίνετε ότι διαφέρει από εκείνη προ του 2015; Εχετε ενδείξεις που σας κάνουν να εκτιμάτε ότι μπορεί να υπάρξουν ακόμη και συναινέσεις σε επιμέρους ζητήματα;

Είναι χρέος της αντιπολίτευσης να ανταποκριθεί στον θεσμικό της ρόλο. Είναι όμως στο χέρι του ΣΥΡΙΖΑ εάν θα λαϊκίσει ή εάν θα ασκήσει εποικοδομητική κριτική προς όφελος της χώρας. Εμείς και τώρα, όπως και πριν από τις εκλογές, απευθύνουμε έκκληση συναίνεσης για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο τόπος. Ωστόσο, οι Ελληνες και οι Ελληνίδες δεν μπορούν να περιμένουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτόν τον λόγο, θα συνεχίσουμε με ταχύτητα και μεθοδικότητα να εφαρμόζουμε το πρόγραμμα για το οποίο μας εξέλεξαν οι πολίτες, κινούμενοι στον δρόμο της ευθύνης, της Ευρώπης και της κοινής λογικής.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Κατατέθηκε αυτές τις μέρες στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Μάτι. Ποια πρόοδος υπάρχει;

Σε ό,τι αφορά το Μάτι μιλάμε για ένα μεγάλο εθνικό δράμα. Και υπήρξαν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Φανταστείτε ότι, έναν χρόνο μετά, από τα 38 εκατ. ευρώ του Ειδικού Λογαριασμού για την ανακούφιση των πυρόπληκτων τα 31 εκατ. ευρώ δεν έχουν αξιοποιηθεί. Ενώ από τις 475 κατεδαφίσεις κατεστραμμένων κτιρίων έχουν προχωρήσει μόνο 61. Με πρωτοβουλία, λοιπόν, του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, φέραμε τα επείγοντα μέτρα και κινηθήκαμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, γιατί ήταν υποχρέωσή μας απέναντι στους νεκρούς και τους ζωντανούς. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, την κύρωση της οποίας συζητάμε αυτές τις μέρες στη Βουλή, θέτει το πλαίσιο για την ταχεία και αποτελεσματική αποκατάσταση των πυρόπληκτων, έτσι ώστε του χρόνου, στη δεύτερη επέτειο της καταστροφής, να έχει υπάρξει πλήρης επιστροφή στην κανονικότητα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκανε δεκτές τις τρεις αιτήσεις ακύρωσης που είχε καταθέσει η εταιρία Ελληνικός Χρυσός για την επένδυση στις Σκουριές, εσείς σπεύσατε αμέσως να εκδώσετε τις άδειες…

Κάναμε το αυτονόητο. Οι αποφάσεις του ΣτΕ δικαιώνουν απολύτως την Ελληνικός Χρυσός για τις προσφυγές της αναφορικά με την επένδυση της εταιρίας. Δικαιώνουν την κριτική που είχαμε τότε ασκήσει ως αντιπολίτευση. Και δικαιώνουν τους εργαζομένους της επιχείρησης. Για εμάς το ζήτημα ξεπερνάει τα όρια των επενδύσεων της Ελληνικός Χρυσός. Είναι ένα ζήτημα εμβληματικό. Διότι η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει με ιδεοληψίες και εμμονές που φτάνουν στα όρια της αγνόησης του Συντάγματος και των νόμων. Δεν είναι δυνατόν, λόγω μιας εμμονικής κυβέρνησης, όπως ήταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, να μην υλοποιούνται επενδύσεις και να μη δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας στη χώρα. Για αυτόν τον λόγο, κινηθήκαμε ταχύτατα αμέσως μετά την έκδοση των αποφάσεων του ΣτΕ και εκδώσαμε τις σχετικές αποφάσεις που θα διευκολύνουν την επένδυση στις Σκουριές της Χαλκιδικής.