Τρίτη, Σεπτεμβρίου 24

Guardian: Άθλιες οι συνθήκες στα νησιά για τους μετανάστες--Τους Έλληνες να δεις κάτω υπό ποιες άσχημες συνθήκες ζούνε

ΤΟΥΣ ΚΑΛΕΣΑΜΕ ΚΑΙ ΔΕ ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ;; ΝΑ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ

Για άθλιες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα ΛΑΘΡΟμεταναστών
στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου κάνει λόγο σε άρθρο του ο βρετανικός Guardian.


«Παρά το γεγονός ότι έχει δοθεί σημαντική βοήθεια στην Αθήνα - σύμφωνα με την Κομισιόν υπάρχουν διαθέσιμα 430 εκατ. δολάρια - η κατάσταση στα hotspot παραμένει άθλια και το ίδιο δραματική όπως πριν από έναν χρόνο. Παραμένει μια μεγάλη κρισή, αν και ξεχασμένη καθώς η προσοχή όλων στρέφεται στους μετανάστες που περνάνε από τη Λιβυή, την Τυνισία και την Αλγερία» αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Αφορμή για το άρθρο αποτελεί η κατάσταση στον καταυλισμό στο Βαθύ της Σάμου. Αν και κατασκευάστηκε για να φιλοξενεί 700 ανθρώπους, πλέον μέσα εκεί ζουν χιλιάδεςς. Λόγω της ασφυκτικής κατάστασης, μάλιστα, έχει δημιουργηθεί ένας δεύτερος αυτοσχέδιος καταυλισμός που γεμίζει από άμμο και χώμα όποτε φυσάει και μπορεί εύκολα να «εξαφανιστεί» στην πρώτη ισχυρή βροχή.

Όσο για τους τουαλέτες αυτές είναι λίγες και βρόμικες με αποτέλεσμα μετανάστες και πρόσφυγες τελικά να μην τις προτιμούν.

Αν και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αλλά και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ενόψει του χειμώνα εντούτοις οι πρόσφυγες καταγγέλλουν ότι όποτε ζητούν ρούχα ή κουβέρτες η μοναδική απάντηση που παίρνουν είναι «αύριο, αύριο».

Η λέξη «συμφόρηση» είναι αυτή που κυριαρχεί στο νησί, παρατηρεί η βρετανική εφημερίδα καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ της οι μοναδικοί που φεύγουν τελικά από το νησί είναι μόνο οι έγκυες και οι βαριά άρρωστοι.

«Δεκάδες γυναίκες έρχονται στο νοσοκομείο απελπισμένες ελπίζοντας να είναι έγκυοι. Άλλοι πρόσφυγες θέλουν να ακούσουν ότι πάσχουν από σοβαρή ασθένεια. Και ακόμα και αν δεν διαπιστωθεί κάτι σοβαρό στους ίδιους, φέρνουν μαζί γυναίκες και παιδιά. Ίσως κάποιος από αυτούς να διαγνωστεί με κάτι σοβαρό» περιγράφει την κατάσταση η επικεφαλής κοινωνικός λειτουργός του νοσοκομείου Σάμου Αναστασία Θεοδωρίδου.