Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 5

Mας…δουλεύουν κανονικά οι Τούρκοι: Μειώθηκαν οι προσφυγικές ροές προς Ελλάδα-Μόνο 1.200 έρχονται την ημέρα !

Να περάσει στην αντεπίθεση για τις μεταναστευτικές ροές επιχειρεί η Άγκυρα, στριμωγμένη από την στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και Ευρωπαίων ηγετών κατά τις συναντήσεις τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Άγκυρας Σουλεϊμάν Σοϊλού, παρουσία του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, υποστήριξε -κατά το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων
Anadolu- πως το πρώτο οκτάμηνο του έτους οι ροές προς τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου έχουν μειωθεί κατά 6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Ο κ. Σοϊλού υποστήριξε πως μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου έχουν πλεύσει προς την χώρα μας 29.025 πρόσφυγες και μετανάστες, έναντι 30.842 που είχαν επιχειρήσει να φτάσουν στα νησιά το πρώτο οκτάμηνο πέρυσι.
Η ανταπόκριση του Anadolu δεν αναφέρει αν παρέθεσε επιμέρους στοιχεία συγκεκριμένα για τις ροές του τελευταίου διμήνου, για το οποίο υπήρξαν άλλωστε και ευρωπαϊκές αντιδράσεις.
Παράλληλα άφησε αιχμές κατά της ΕΕ για την συμπαράσταση που παρέχει στην Ελλάδα: «Εάν η ΕΕ ήταν εξίσου ανήσυχη για την Τουρκία όσο είναι για την Ελλάδα θα λύναμε ζητήματα και προβλήματα καλύτερα», σχολίασε.
Ο Τούρκος υπουργός προσέθεσε πως ο ΟΗΕ παρακολουθεί το ζήτημα για τις μεταναστευτικές ροές «με πολύ περισσότερη προσοχή σε σχέση με την ΕΕ», εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για τις τοποθετήσεις της Κομισιόν, η οποία ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι είναι σε επαφή με την Άγκυρα για να διασφαλιστεί η τήρηση των δεσμεύσεών της όσον αφορά την συμφωνία του 2016.
Έκτακτη σύσκεψη για το προσφυγικό / μεταναστευτικό
Στην Αθήνα συγκαλείται αύριο από τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιου για τη Μεταναστευτική Πολιτική, κ. Γιώργο Κουμουτσάκο, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιου για το συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, κ. Άκη Σκέρτσου, διυπουργική συντονιστική σύσκεψη με θέμα το προσφυγικό/μεταναστευτικό.
Η σύσκεψη, σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων, θα πραγματοποιηθεί στις 13.00, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των Υπουργείων Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας, Υγείας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Επίσης, θα συμμετέχει και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών, κ. Αθανάσιος Κοντογεώργης.