Τετάρτη, Οκτωβρίου 9

Ο Μητσοτάκης φιλοδοξεί το επόμενο έτος να βάλει στα ταμεία πρόσθετα έσοδα ύψους 142 εκατ. ευρώ από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών

Έρχονται μεγάλες αλλαγές στη φορολογία ακινήτων
Αλλάζει ο χάρτης της κτηματαγοράς και οι φόροι σε αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιέςΑνατροπές στις τιμές και σε πέντε βασικούς φόρους ακινήτων έρχονται το 2020, όπως αποκαλύπτεται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες, νέες τιμές ζώνης και επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε περίπου 7.000 περιοχές σε όλη τη χώρα είναι οι παρεμβάσεις οι οποίες σχεδιάζονται και θα αλλάξουν
τον χάρτη της κτηματαγοράς αλλά και τα δεδομένα για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2020 καθώς και των φόρων στις αγοραπωλησίες, στις γονικές παροχές, στις δωρεές και στις κληρονομιές.

Με τον εξορθολογισμό του συστήματος των αντικειμενικών αξιών το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί το επόμενο έτος να βάλει στα ταμεία πρόσθετα έσοδα ύψους 142 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο για τις τιμές των ακινήτων όπως περιγράφεται συνοπτικά στη σελίδα 41 του προσχεδίου του προϋπολογισμού προβλέπει:
– Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με βάση τις πραγματικές αξίες. Αυτό σημαίνει ότι οι περιοχές στις οποίες η ψαλίδα μεταξύ εμπορικών και αντικειμενικών αξιών παραμένει ανοιχτή είναι «υποψήφιες» για αύξηση των τιμών ζώνης. Με τον χάρτη της κτηματαγοράς να έχει ανατραπεί λόγω Airbnb και Χρυσής Βίζας και τις τιμές πώλησης των κατοικιών τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και σε πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου, της Θεσσαλονίκης και των μεγάλων πόλεων της χώρας να έχουν πάρει την ανηφόρα, έχει πλέον διαμορφωθεί ένα νέο σκηνικό στην αγορά των ακινήτων. Οι αυξήσεις που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες στις τιμές πώλησης των κατοικιών αναμένεται να συμπαρασύρουν προς τα επάνω τις τιμές ζώνης.
Οι διαφορές που παρατηρούνται σήμερα στην αγορά μεταξύ των εμπορικών και των αντικειμενικών τιμών δείχνουν αυξήσεις σε συνοικίες του κέντρου της Αθήνας, όπως Κουκάκι, Εξάρχεια, Κυψέλη, Κολωνάκι, Αμπελόκηποι, Παγκράτι, Σύνταγμα, Χίλτον. Στο κέντρο της Αθήνας οι τιμές πώλησης των κατοικιών καταγράφουν αύξηση πάνω από 30%. Μεγαλύτερες τιμές ζώνης θα δουν και πολλά προάστια του Λεκανοπεδίου τα οποία το τελευταίο διάστημα έχουν πάρει τα πάνω τους, όπως το Μαρούσι, το Ελληνικό, το Χαλάνδρι, η Γλυφάδα αλλά και ο Πειραιάς. «Υποψήφιες» για αύξηση των αντικειμενικών αξιών είναι πολλές από τις 4.132 περιοχές της χώρας, όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε τον περασμένο Ιούνιο να κρατήσει τις τιμές.
– Επέκταση του συστήματος του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Σήμερα περίπου 7.000 περιοχές σε όλη τη χώρα παραμένουν εκτός αντικειμενικού συστήματος, με αποτέλεσμα πολυτελείς βίλες που βρίσκονται σε περιοχές-φιλέτα στη Μύκονο, στη Σαντορίνη, στο Πόρτο Χέλι να φορολογούνται ελάχιστα μόνο και μόνο γιατί βρίσκονται σε οικισμούς στους οποίους δεν υπάρχουν τιμές ζώνης.
Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με βάση τις πραγματικές αξίες, όπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών, θα συμβάλλει στην αύξηση της εισπραξιμότητας σε ιδιοκτησίες συγκεκριμένων περιοχών της χώρας όπου τώρα το επίπεδο των αντικειμενικών αξιών είναι αρκετά χαμηλότερο έναντι της εμπορικής αξίας, καθώς και σε περιοχές της χώρας με πολύ υψηλή αξία ακινήτων (πολυτελείς παραθεριστικές περιοχές), που ως τώρα δεν λαμβάνονταν υπόψη. Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο, «η παρέμβαση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα για περαιτέρω μείωση των βαρών στους πολίτες που κατέβαλαν δυσανάλογα υψηλούς φόρους ακινήτων».