Τρίτη, Οκτωβρίου 8

Ερντογάν βομβαρδίζει τους Κούρδους στη βόρεια Συρία


Ο Ερντογάν βομβαρδίζει τους Κούρδους στη βόρεια Συρία
Ξεκίνησε το τουρκικό σφυροκόπημα κατά κουρδικών θέσεων, σε διάφορες περιοχές της βόρειας Συρίας, ελάχιστες μόνο ώρες από τη στιγμή που επήλθε η συμφωνία Τραμπ-Ερντογάν για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από ολόκληρη την περιοχή. Τα πλήγματα ήρθαν μόλις λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας,
πως όλες οι προετοιμασίες για τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειοδυτική Συρία έχουν ολοκληρωθεί.
Οι Τούρκοι πραγματοποίησαν βομβαρδισμούς από γη και αέρα κατά των Κούρδων μαχητών, γεγονός που προοιωνίζεται την επικείμενη χερσαία εισβολή.
Συγκεκριμένα, το πυροβολικό της Τουρκίας έπληξε το βράδυ της Δευτέρας θέσεις κουρδικών ένοπλων ομάδων που ανήκουν στην αντικυβερνητική συμμαχία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ) στο βόρειο τμήμα της επαρχίας της Ράκας, μετέδωσε ο συριακός ραδιοφωνικός σταθμός Σαμ.
Σύμφωνα με τις πηγές του σταθμού, τουρκικά πυροβόλα στοχοθέτησαν κουρδικές θέσεις ανατολικά της πόλης Ταλ Αμπιάντ. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες στις τάξεις των Κούρδων.
Δείτε τα βίντεο:



Νωρίτερα χθες, αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας διεξήγαγαν πλήγμα εναντίον κουρδικού κέντρου διοίκησης στην πόλη Μαλικίγια, στην επαρχία Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Μαγιαντίν.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Αλ Χαντάθ ανέφερε ότι έγιναν επίσης αεροπορικά πλήγματα σε περιοχή κοντά στα σύνορα Συρίας-Ιράκ, όχι μακριά από το σημείο διέλευσης Σεμάλκα. Δύο γέφυρες καταστράφηκαν σε αυτόν τον βομβαρδισμό.
Οι ΗΠΑ κήρυξαν απαγορευμένη ζώνη για πτήσεις στη βόρεια Συρία
Σε έκτακτη μετάδοση του CNN INTERNATIONAL και της αρμόδιας δημοσιογράφου του δικτύου, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφέρεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κήρυξαν μονομερώς ένα μεγάλο τμήμα της βορείου Συρίας ως απαγορευμένη ζώνη για πτήσεις. Την είδηση αυτή μεταδίδουν με έκτακτα δελτία ειδήσεων τα τουρκικά ΜΜΕ, με τον τίτλο «Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν τις πτήσεις στη βόρεια Συρία για την Τουρκία».
Τα τουρκικά ΜΜΕ για την είδηση σχετικά με τη δημιουργία απαγορευμένης ζώνης πτήσεων στη Βόρεια Συρία
Τα τουρκικά ΜΜΕ για την είδηση σχετικά με τη δημιουργία απαγορευμένης ζώνης πτήσεων στη Βόρεια Συρία
Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά το «πράσινο φως» της Ουάσινγκτον προς τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις για να εισβάλουν στη βόρεια Συρία, ανατολικά του Ευφράτη, και την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει όλες τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Συρία.
Χάρτης που δείχνει την απαγορευμένη ζώνη για τις πτήσεις
Χάρτης που δείχνει την απαγορευμένη ζώνη για τις πτήσεις
Ακολούθησε τσουνάμι αντιδράσεων στην Ουάσινγκτον, με τη Χίλαρι Κλίντον να αποκαλεί «προδότη» τον Ντόναλντ Τραμπ, διότι εγκαταλείπει τους συμμάχους των ΗΠΑ, δηλαδή τους Κούρδους στη Συρία.
Αντιδράσεις και μάλιστα έντονες υπάρχουν και εντός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος προεξάρχοντος του γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο οποίος ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο να επανεξετάσει τη στάση του απέναντι στο συριακό ζήτημα.
«Η αποχώρηση των Αμερικανών από τη Συρία θα προκαλέσει τεράστιο κενό ασφαλείας στην περιοχή» σημειώνουν οι αναλυτές που εξειδικεύονται σε θέματα Μέσης Ανατολής. Την ίδια ώρα, τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας ανατολικά του Ευφράτη αναμένοντας την τελική διαταγή, για να περάσουν στη μεθόριο και να εισβάλουν στη βόρεια Συρία, επιτιθέμενοι κατά των θέσεων των κουρδικών δυνάμεων.
Αμερικανός αξιωματούχος διαψεύδει τα περί «αποχώρησης»
Εν τω μεταξύ και στον απόηχο αυτών των αντιδράσεων, Αμερικανός ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε πως οι ΗΠΑ δεν αποσύρουν πλήρως τα στρατεύματά τους από τις περιοχές της εμπόλεμης Συρίας όπου είναι ανεπτυγμένα και επιχειρούν, διευκρινίζοντας ότι περίπου 50 έως 100 στρατιωτικοί απλώς θα αναδιπλωθούν εντός συριακού εδάφους, δηλαδή θα απομακρυνθούν από περιοχές τις οποίες θα στοχοθετήσει η Τουρκία, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να πάθουν κάτι.
«Αυτό δεν συνιστά αποχώρηση από τη Συρία» επέμεινε ο αξιωματούχος.
Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, το αμερικανικό Πεντάγωνο επεσήμανε στο τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ότι θα ήταν «κακή ιδέα» να υπάρξει κανονική εισβολή τουρκικών στρατευμάτων και ότι σε αυτήν την περίπτωση η Άγκυρα θα φέρει την ευθύνη για το ξέσπασμα ανθρωπιστικής κρίσης ή την αναζωπύρωση της δράσης της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
Ο αξιωματούχος διαβεβαίωσε πως η αναδίπλωση που αποφάσισε ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ισοδυναμεί με «πράσινο φως» για να σφαγιαστούν οι Κούρδοι και επανέλαβε την προειδοποίηση του ενοίκου του Λευκού Οίκου ότι η Ουάσινγκτον θα πλήξει οικονομικά την Άγκυρα εάν υπερβεί τα εσκαμμένα, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες.
Ωστόσο, ο αξιωματούχος είπε πως η Ουάσινγκτον δεν σκοπεύει να συγκρουστεί ανοικτά με την Τουρκία για «οποιαδήποτε ενέργεια κάνει στη Συρία».
Η Άγκυρα, τουλάχιστον «μέχρι τώρα», δεν έχει αρχίσει επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας, όπως αναμένεται, πρόσθεσε.
Τραμπ: Εάν η Τουρκία βγει εκτός ορίων, θα καταστρέψω την οικονομία της
Νωρίτερα, μέσω ανάρτησής του στο Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε εκ νέου απειλές κατά της Τουρκίας και πιο συγκεκριμένα για μία ολική καταστροφή της τουρκικής οικονομίας.
«Όπως έχω δηλώσει στο παρελθόν με απερίφραστο τρόπο, και απλώς επαναλαμβάνω, αν η Τουρκία κάνει κάτι που εγώ, με τη σπουδαία και ανυπέρβλητη σοφία μου, θεωρήσω ότι είναι εκτός ορίων, θα καταστρέψω ολοσχερώς και θα εξολοθρεύσω την οικονομία της Τουρκίας (Το 'χω ξανακάνει!)» έγραψε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Η απόσυρση των στρατευμάτων που ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο έχει επικριθεί έντονα και από Δημοκρατικούς και από Ρεπουμπλικανούς βουλευτές, καθώς εγείρει ανησυχίες ότι ανοίγει τον δρόμο για μια τουρκική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία και επίθεση ενάντια στις κουρδικές δυνάμεις, συμμάχους της Ουάσινγκτον.
Παρά τις έντονες αντιδράσεις, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επέμεινε στην απόφασή του:
«Εκλέχθηκα για να ξεφεύγουμε από αυτούς τους γελοία ατελείωτους πολέμους, όπου ο σπουδαίος Στρατός μας λειτουργεί σαν σε μια αστυνομική επιχείρηση προς όφελος ανθρώπων που δεν συμπαθούν καν τις ΗΠΑ. Οι δύο πιο δυσαρεστημένες χώρες σε αυτήν την κίνηση είναι η Ρωσία και η Κίνα, επειδή τους αρέσει να μας βλέπουν να εγκλωβιζόμαστε, να μας παρακολουθούν να είμαστε σε ένα τέλμα και να ξοδεύουμε πολλά χρήματα για να το κάνουμε αυτό» έγραψε ο Τραμπ σε άλλη ανάρτησή του λίγο νωρίτερα.
«Θα εστιάσουμε στη μεγάλη εικόνα, γνωρίζοντας ότι μπορούμε πάντα να επιστρέψουμε και ΝΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΟΥΜΕ!» πρόσθεσε.
 zougla.gr