Τετάρτη, Οκτωβρίου 16

Ντροπή στον ΣΥΡΙΖΑ για τους καταυλισμούς μεταναστών έλεγε ο Μητσοτάκης ως αντιπολίτευση γιατί είχε άλλα όνειρα, να γεμίσει την ενδοχώρα βρωμιάρηδες λάθρο

«Μόνον η λέξη ντροπή ταιριάζει στον Αλέξη Τσίπρα και τους υπουργούς του για τις εικόνες που είδα στο hot spot της Σάμου», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης που έκανε αυτοψία την Τρίτη στο κατάμεστο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων που λειτουργεί στο νησί του Ανατολικού Αιγαίου.

«Αυτοί που πουλούσαν δήθεν αριστερή ευαισθησία και ανθρωπισμό έχουν δημιουργήσει τους πιο απάνθρωπους καταυλισμούς στον κόσμο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και περιγράφοντας «τον παραλογισμό του συστήματος που έχει δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ», εξήγησε ότι στη Σάμο από την αρχή του χρόνου έχουν φτάσει 4.434 οικονομικοί μετανάστες και πρόσφυγες και λόγω των απίστευτων καθυστερήσεων να γίνει ο διαχωρισμός τους από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα έχουν σταλεί πίσω στην Τουρκία μόνον 37 άτομα, ενώ κάποιοι άλλοι μεταφέρονται με τρομερά αργούς ρυθμούς στην ενδοχώρα. mitsotakis_hotspot1
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι περίπου 4000 άνθρωποι να ζουν υπό άθλιες συνθήκες, καθώς η χωρητικότητα του hot spot είναι μόνον για 700 άτομα. «Ζουν σε σκισμένες σκηνές, κοιμούνται πάνω σε τελάρα και στην ερώτηση για το πόσες τουαλέτες αντιστοιχούν σε πόσους ανθρώπους η αρμόδια διοικήτρια δεν ήξερε καν την απάντηση», επεσήμαναν συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του επανέλαβε το ερώτημα για το που πήγαν τα κονδύλια ύψους 1,6 δισ. ευρώ που είχε τη διάθεση της η κυβέρνηση από την Ε.Ε. Και αφού στηλίτευσε ότι οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες αρνούνται να δώσουν απαντήσεις, προειδοποίησε: «Να ξέρουν ότι η επόμενη κυβέρνηση θα αναζητήσει που πήγε μέχρι και το τελευταίο ευρώ για το προσφυγικό».
Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι στην κυβέρνηση συνυπάρχουν η ιδεοληψία, η ανικανότητα, η αδιαφάνεια και τελικά ο κυνισμός. Ιδεοληψία διότι κάποιοι πίστευαν -και εξακολουθούν να πιστεύουν- ότι τα σύνορα της Ελλάδος που είναι και σύνορα της Ευρώπης, δεν πρέπει να φυλάσσονται. Διαχειριστική ανικανότητα και αδιαφάνεια διότι δεν είναι δυνατόν να έχουν διατεθεί στη χώρα τόσα πολλά κονδύλια και να επικρατούν τέτοιες συνθήκες. Και βέβαια κυνισμός διότι όλοι αυτοί οι οποίοι ισχυρίζονται ότι είναι ανθρωπιστές, δεν έχουν παρά να πάνε στη Μόρια να δουν πως ζουν οι άνθρωποι αυτοί. mitsotakis_samos2
Ο ίδιος υποστήριξε ότι μπορούν να γίνουν πολλά και μάλιστα άμεσα. «Είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρξει καλύτερη φύλαξη των συνόρων και άμεση αποσυμφόρηση των πιο προβληματικών hot spots της Σάμου, της Χίου και βέβαια της Μυτιλήνης αρχίζοντας από πιο ευάλωτες ομάδες», σημείωσε.
Στο πλαίσιο αυτό είναι απολύτως αναγκαίο να αλλάξει και να επιταχυνθεί η διαδικασία χορήγησης ασύλου, ώστε να τελεσιδικούν αμέσως και να υπάρχει άμεσος διαχωρισμός μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης και κατέληξε τονίζοντας ότι «η χώρα θα διασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε όσους έφτασαν κατατρεγμένοι στην Ελλάδα».