Πέμπτη, Οκτωβρίου 10

Παναγιά μου βόηθα μας πάει η Ελλαδίτσα μας - Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΣΒΗΝΕΙ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ!

Ενώ αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός προσφύγων και παράτυπων μεταναστών…

- Μισές σχεδόν ήταν πέρυσι οι γεννήσεις έναντι των θανάτων και στους τέσσερις Νομούς της
- Αναγκαία η άμεση λήψη μέτρων για να μπει «φρένο» στην καθοδική πορεία των τελευταίων ετών
- Πάνω από 600 Σύριοι κλπ. σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία της πόλης…

Αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις είναι στις μέρες μας η ακριτική Ήπειρος, όμως μία είναι η μεγαλύτερη απειλή γι’ αυτήν.


Απειλή που, αν δεν αντιμετωπιστεί όσο ακόμα είναι καιρός, μπορεί να οδηγήσει σε «σβήσιμο» της περιοχής μας από τον χάρτη!

Ο λόγος για το δημογραφικό πρόβλημα, δηλαδή τη συρρίκνωση του πληθυσμού λόγω της μείωσης των γεννήσεων. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Μειώνονται χρόνο με το χρόνο οι κάτοικοι αυτού εδώ του τόπου. Αν συνεχιστεί αυτό, τότε σε μερικές δεκαετίες θα έχουν απομείνει λιγότεροι απ’ τους μισούς Ηπειρώτες κι αυτοί, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, υπερήλικες!

Την ώρα δε που συμβαίνει αυτό, η περιοχή μας δέχεται όλο και περισσότερους πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες, οι οποίοι γεμίζουν καταυλισμούς, κέντρα φιλοξενίας, διαμερίσματα και ξενοδοχεία, «αναπληρώνοντας» κατά κάποιο τρόπο το πληθυσμιακό κενό. Μιλάμε για χιλιάδες ανθρώπους, η παρουσία των οποίων προκαλεί έντονη ανησυχία στην τοπική κοινωνία και φόβους για δημογραφική αλλοίωση της Ηπείρου τα επόμενα χρόνια.
Διπλάσιοι οι θάνατοι!

Ούτε πέντε, ούτε δέκα, αλλά 1.700 άτομα (!) έχασε η Ήπειρος τον περασμένο χρόνο, καθώς οι γεννήσεις ήταν σημαντικά λιγότερες απ’ τους θανάτους! Μέσα στο 2018 γεννήθηκαν, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, 2.222 παιδιά στην περιοχή μας ενώ πέθαναν 3.977 συμπατριώτες μας. Στον Νομό Ιωαννίνων οι γεννήσεις ήταν 1.210 και οι θάνατοι 1.750, στην Άρτα είχαμε 385 γεννήσεις και 1.003 θανάτους, στην Πρέβεζα 376 γεννήσεις και 702 θανάτους και στη Θεσπρωτία 251 γεννήσεις και 522 θανάτους. Όπως παρατηρεί κανείς, σε κάποιους από τους Νομούς, όπως π.χ. στην Άρτα και τη Θεσπρωτία, οι θάνατοι ήταν τουλάχιστον διπλάσιοι σε αριθμό από τις γεννήσεις!

Τα νούμερα αυτά αποτυπώνουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ένας τόπος ακριτικός όπως ο δικός μας, ο οποίος αδειάζει διαρκώς από νέους ανθρώπους και, όπως εύστοχα παρατηρεί η ιστοσελίδα «Epiruspost.gr», έχει στα όριά του δήμους με τον πιο γερασμένο πληθυσμό σ’ ολόκληρη την Ευρώπη.

Απαιτούνται μέτρα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να μπει «φρένο» στην καθοδική αυτή πληθυσμιακή πορεία, όχι μόνο της Ηπείρου, αλλά και ολόκληρης της χώρας. Για να γίνει αυτό, η Πολιτεία πρέπει να λάβει μέτρα, δηλαδή να δώσει κίνητρα στα καινούρια ζευγάρια αφενός να κάνουν παιδιά και αφετέρου να παραμένουν στον τόπο τους, ειδικά σε ακριτικές περιοχές όπως η δική μας που έχουν απογυμνωθεί κυριολεκτικά από νέους ανθρώπους.
Η νέα Κυβέρνηση έχει εκπονήσει σχέδιο για τη στήριξη της οικογένειας, με στόχο την αντιμετώπιση του δημογραφικού. Τα μέτρα που περιλαμβάνονται σ’ αυτό είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η χορήγηση υποτροφιών για νέες μητέρες που είναι φοιτήτριες, κάποιες πρόσθετες παροχές για τις νέες μητέρες κάτω των 30 ετών, όπως επιπλέον μοριοδότηση για την ένταξη σε προγράμματα, αλλά και η ενίσχυση των επιδομάτων και η καταβολή επιδόματος τοκετού ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Αυξάνουν οι πρόσφυγες!

Η πληθυσμιακή συρρίκνωση και των τεσσάρων Νομών της Ηπείρου είναι η… μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη, εξίσου σοβαρή, η οποία επίσης συνδέεται με το δημογραφικό μέλλον της περιοχής μας, είναι η διαρκής εισροή προσφύγων και παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι εγκαθίστανται σε ειδικές δομές, αλλά, καθώς αυτές έχουν πλέον κορεστεί, όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, στο Κέντρο Φιλοξενίας του Κατσικά, μεταφέρονται και τοποθετούνται επίσης σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία.

Οι αριθμοί κι εδώ είναι αψευδείς μάρτυρες του προβλήματος. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, στα τέλη του περασμένου μήνα στην Ήπειρο φιλοξενούνταν 3.283 πρόσφυγες και μετανάστες. Νούμερο που τις προηγούμενες ημέρες αυξήθηκε κι άλλο!

Δομές, σπίτια, ξενοδοχεία…

Στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι ξεριζωμένοι του πολέμου της Μ. Ανατολής, Σύριοι, Ιρακινοί, Αφγανοί κ.λ.π. διαμένουν στο Κέντρο Φιλοξενίας του Κατσικά, όμως αυτό έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό τα όριά του. Έτσι, κάτι παραπάνω από 500 πρόσφυγες έχουν εγκατασταθεί ήδη σε διαμερίσματα στην πόλη των Ιωαννίνων, τα οποία έχουν μισθώσει οι ΜΚΟ που διαχειρίζονται τα κονδύλια για τη στέγασή τους, ενώ άλλοι 100 περίπου βρίσκονται σήμερα σε τρία ξενοδοχεία που επίσης έχουν μισθωθεί! Όσο για την πρ. Παιδόπολη «Αγία Ελένη», σ’ αυτήν βρίσκονται σήμερα 350 άτομα περίπου, ενώ άλλα 123 διαβιούν στα Δολιανά και περίπου 500 πρόσφυγες στο στρατόπεδο Πετροπουλάκη της Φιλιππιάδας.

Η συνεχιζόμενη… εξάπλωση προσφύγων και μεταναστών σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία, όπου οι συνθήκες διαμονής είναι σαφώς πιο αξιοπρεπείς από αυτές που επικρατούν στους καταυλισμούς, προκαλεί την έντονη ανησυχία μεγάλου μέρους της τοπικής κοινωνίας που παρακολουθεί μουδιασμένη τις εξελίξεις. Το ερώτημα που βασανίζει πολύ κόσμο είναι το εξής: Τι θα γίνει στο μέλλον αν συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς η συρρίκνωση του ντόπιου πληθυσμού και η «επέλαση» όσων διώχνει ο πόλεμος από τις εστίες τους; Η απάντηση εύκολη: Θα ανατραπεί πλήρως ο δημογραφικός χάρτης της Ηπείρου!

Πρόσκληση για στέγη!

Πέρα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και τις ΜΚΟ, ευθύνη για τις μετακινήσεις και τη στέγαση των προσφύγων και μεταναστών έχει και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο απηύθυνε αυτές τις μέρες πρόσκληση ενδιαφέροντος σε ξενοδόχους και ιδιοκτήτες καταλυμάτων με σκοπό τη φιλοξενία τους. Η πρόσκληση αφορά και την Περιφέρεια Ηπείρου με το υπουργείο να ζητά ξενοδοχειακά καταλύματα ή και διαμερίσματα εντός πόλης, τα οποία θα μισθώσει σε πρώτη φάση για ένα εξάμηνο επιδοτώντας τη διαμονή κάθε φιλοξενούμενου σ’ αυτά.


proinoslogos.gr