Τετάρτη, Οκτωβρίου 9

Γ. Τράγκας: Έχουμε συναγερμό στην…

tragkas-2
Όλα μαζί σήμερα. Εννοώ ότι αν οι Τούρκοι τρυπήσουν το οικόπεδο των Γάλλων και των Ιταλών, αν λειτουργήσει το γεωτρύπανο του Γιαβούζ στην Κύπρο, τότε επιταχύνονται οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ίσως γι’ αυτό τρέχει σήμερα ο Δένδιας στο νησί της Αφροδίτης.
Καλή και ενισχυτική ήταν η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Αθήνα, οι δηλώσεις του νούμερο 2
στην Ουάσιγκτον ήταν θετικές για την Ελλάδα αλλά απέφυγε να πει οτιδήποτε για κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία.
Όπως και να έχει η διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα ήταν ευχάριστη για την κυβέρνηση και για τον ίδιο τον κο Μητσοτάκη που δεν κατάφερε να δει στη Νέα Υόρκη του κο Τραμπ.
Από την άλλη πλευρά βέβαια, ο κος Πομπέο μιλώντας στο ίδρυμα Νιάρχου τόνισε ότι η Ρωσία υπονομεύει τη σταθερότητα των γειτονικών της χωρών και ότι το Ιράν αποσταθεροποιεί τη Μέση Ανατολή, οδηγώντας σε έκρηξη του Προσφυγικού. Σε ότι αφορά την Κίνα και τις επενδύσεις της Cosco στην Ελλάδα, επετέθη εναντίον του Πεκίνου και τόνισε ότι η ίδια η Ευρώπη έχει χαρακτηρίσει ως συστημικό κίνδυνο της Κίνα και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να πάρει τις σωστές αποφάσεις.
Οι ΗΠΑ απαιτούν από την Ελλάδα να μην τοποθετήσει 100.000 κεραίες 5G κινεζικής τεχνολογίας και να προτιμήσει τη Nokia η οποία όμως είναι πιο αργή και πιο ακριβή. Οι Αμερικανοί θεωρούν την κινεζική εταιρία, βραχίονα των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων και ανάγουν το ζήτημα σε θέμα ασφαλείας για το ΝΑΤΟ.
Ήδη Άγγλοι και Γάλλοι δεσμεύτηκαν να μην επιτρέψουν την είσοδο των Κινέζων στο σκληρό πυρήνα των δικτύων τους αλλά δεν δεσμεύτηκαν για το ανοικτό δίκτυο. Τόσο ο Γουίλμπορ Ρος, όσο και ο Μάικ Πομπέο ζητούν από την κυβέρνηση να υπογράψει τη συμφωνία της Πράγας, η οποία δεσμεύει φωτογραφικά κάθε χώρα να μην έχει τεχνολογικές σχέσεις με την Κίνα. Αν η Ελλάς υπογράψει τη διεθνή συμφωνία, τότε το Πεκίνο θα σκεφτεί να αποσύρει τις επενδύσεις του από την Ελλάδα. Αν δεν τις υπογράψει, τότε θα κλυδωνιστούν οι σχέσεις με τους Αμερικανούς. Βοηθήστε μας, να σας βοηθήσουμε είπε ο Πομπέο στο ίδρυμα Νιάρχος.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να βρει λύση και αυτή ομολογουμένως είναι δύσκολη. Γιατί έχει να κάνει τόσο με τα οικονομικά, όσο και με την πιθανότητα απόσυρσης των όποιων κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Πρέπει όμως να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις προειδοποιήσεις του κου Πομπέο.
Δεν αποκλείεται βέβαια να αγοράσουμε F- 35. Δεν αποκλείεται ακόμη να δώσουμε στην Exonn Mobill στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στα ανοικτά της Κρήτης.
Όλα μαζί την ίδια στιγμή. Εννοώ ότι έχουμε συναγερμό στην Κύπρο και γενική απόβαση μεταναστών στο Ανατολικό Αιγαίο, όπου ο Ερντογάν στέλνει καθημερινά εκατοντάδες μετανάστες. Το θέμα αυτό δεν θέλουν οι Ευρωπαίοι να λύσουν.
Οι Γερμανοί και με τη σιωπή των υπολοίπων θέλουν να φορτώσουν όλη την Ελλάδα με στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και να δημιουργήσουν δραματική κατάσταση σε όλες τις πόλεις. Ήδη μιλάνε για μια κατάσταση χειρότερη από εκείνη του 2015. Η Μόρια αδειάζει, οι μετανάστες μεταφέρονται στον Πειραιά και το στρατόπεδο εκεί ξαναγεμίζει.
Ο δήμαρχος της Μυτιλήνης, ο κος Σπύρος Γαληνός φοβάται εξέγερση τα επόμενα 24ωρα, ενώ πολλοί εκτιμούν ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση η Τουρκία θα καταλάβει τα νησιά κάποια στιγμή χωρίς να πέσει πιστολιά. Σκεφτείτε τι θα συμβεί αν πράγματι έχουμε ξεσηκωμό στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στείλουμε εκεί δυνάμεις την ώρα που η Τουρκία θα σκαρώσει ένα επεισόδιο τύπου Ίμια. Δεν ξέρω αν κοιμούνται καλά στην κυβέρνηση ή αν τους απασχολούν μόνο τα ξεπουλήματα και οι ΒαγγελοΔημήτρηδες, εκείνο που ξέρω είναι ότι σε τέτοιου είδους καταστάσεις, οι πεθαμένες οικονομικά χώρες σηκώνουν τα χέρια και τα υπόλοιπα είναι φληναφήματα.
 makeleio.gr