Με Νέα Δημοκρατία κομμένα τα δωρεάν πέρα δώθε για τους ανέργους όπου θέλουν να πάνε αφού ως άνεργοι δεν έχουν λεφτά να χτυπήσουν τα πόδια τους και να πηγαίνουν εκεί που θέλουν έτσι μας λέει ο Κούλης

Τρύπα στις δωρεάν μετακινήσεις - Ο Νέος Πρόεδρος του ΟΑΣΑ ετοιμάζει ριζικές αλλαγές στα ΜΜΜ

Τρύπα στις δωρεάν μετακινήσεις - Ο ΟΑΣΑ ετοιμάζει ριζικές αλλαγές στα ΜΜΜ

Τάξη στην παροχή του δικαιώματος δωρεάν μετακινήσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς επιχειρεί να βάλει ο ΟΑΣΑ καθώς διαπιστώνεται ότι γίνεται χρήση του και από μη δικαιούχους.
Η μελέτη των στοιχείων στις προσωποποιημένες κάρτες δίνει εικόνα για τέτοιες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα, η περίπτωση εμφανιζόμενου ως ανέργου, ο οποίος καθημερινά μετακινείται από και προς το αεροδρόμιο σε σταθερό ωράριο, στοιχείο που δείχνει ότι εργάζεται εκεί.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι δανειστές έχουν θέσει στο τραπέζι να θεσπιστούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την δωρεάν μεταφορά σε μέσα μαζικής μεταφοράς.
Οι δανειστές κατά καιρούς έχουν ζητήσει την αξιολόγηση όσων μεταφέρονται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς δωρεάν ή με μειωμένο εισιτήριο. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι μετά την πλήρη εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα είχε πλήρη εικόνα για το αριθμό των δικαιούχων και το ποσό που επιβαρύνονται οι δημόσιες συγκοινωνίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εκκρεμότητα παραμένει η μελέτη για την αναθεώρηση των κριτηρίων όσων απολαμβάνουν δωρεάν μετακινήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση του Οργανισμού προχωρεί στην εκπόνηση της μελέτης που θα οριστικοποιήσει τις προδιαγραφές του νέου Γενικού Σχεδίου Μεταφορών Αττικής, η οποία και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο του 2020.
Η μελέτη κρίθηκε απαραίτητη, μιας και το υφιστάμενο δίκτυο αστικών συγκοινωνιών είναι βασισμένο σε στοιχεία μελετών ζήτησης, μετακινήσεων και προέλευσης προορισμού, προ 15 περίπου ετών, με βάση τις τότε κοινωνικές, οικονομικές, μεταφορικές συνθήκες της Αττικής.
H πιο πρόσφατη προσπάθεια επικαιροποίησης ολοκληρώθηκε το 2009, στο πλαίσιο του τότε εκπονηθέντος Γενικού Σχεδίου Μεταφορών Αττικής, που περιλάμβανε αριθμό προγραμματισμένων έργων υποδομής και σειρά προτεινομένων συγκοινωνιακών, οργανωτικών, λειτουργικών, θεσμικών μέτρων, καθώς επίσης και την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.
Ωστόσο όμως, η οικονομική κρίση ήταν ένας από τους κύριους λόγους που η πλειοψηφία από τα προτεινόμενα μέτρα δεν υλοποιήθηκε, εξαιρουμένων κυρίως των τροποποιήσεων των λεωφορειακών γραμμών για την τροφοδότηση των μέσων σταθερής τροχιάς, και της υλοποίησης των 2 μεγάλων έργων: του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και της τηλεματικής.
Το νέο Γενικό Σχέδιο Μεταφορών, θα περιλαμβάνει προτάσεις και δράσεις για τη διαμόρφωση όλων των μεταφορικών δικτύων της Αττικής.
Ταυτόχρονα θα άπτεται θεμάτων που αφορούν στην κατανομή του μεταφορικού έργου στα διαφορετικά μέσα μεταφοράς, θέματα που αφορούν στη σχέση ζήτησης μετακινήσεων και απόδοσης των δικτύων, καθώς και θέματα που αφορούν στην ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.
Επίσης, θα αναλύει και θα επιδιώκει την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με τη χρήση νέων φιλικών προς το περιβάλλον οχημάτων και την προώθηση ήπιων μορφών μετακίνησης (ποδήλατο, πεζή μετακίνηση). Θα χρησιμοποιήσει δε, το συγκοινωνιακό μοντέλο ΟΑΣΑ, για την αξιολόγηση εναλλακτικών προτάσεων για τα δίκτυα μεταφοράς και τη λειτουργία τους.