Τετάρτη, Οκτωβρίου 9

Απρόσμενη επίθεση της Κύπρου στον Μητσοτάκη

Τον εγκαλούν ότι αφήνει το νησί στο έλεος των Τούρκων εξαιτίας της ηλεκτρικής διασύνδεσης
Nέα βόμβα από την Κύπρο κατά Μητσοτάκη. Oι Κύπριοι κατηγορούν τον Ελληνα πρωθυπουργό ότι υπέκυψε σε διαπλεκόμενα συμφέροντα και εγκαταλείπει τη Κύπρο στο στόμα του Λύκου, δηλαδή της Τουρκίας όσο αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση!!!
Για ακόμη μια φορά πήγαμε για μαλλί και φαίνεται ότι θα βγούμε κουρεμένοι.
Η προσπάθεια της Κύπρου να καταστεί ενεργειακός κόμβος της περιοχής και να αξιοποιήσει προς όφελος της ίδιας της χώρας για μια φορά (έτσι, για αλλαγή) τη γεωγραφική της θέση και τους φυσικούς της πόρους, τείνει να εξελιχθεί σε όνειρο θερινής νυκτός-γράφει ο Ιορδάνης Κωνσταντινίδης στον Φιλελεύθερο της Κύπρου.
Και εξηγεί>
Σήμερα, θα κριθεί η τύχη του πολυδιαφημιζόμενου Euroasia Interconnector.
Το έργο, που θα έθετε τέλος στην ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου, βρίσκεται στον αέρα. Στόχος, ήταν η κατασκευή ενός υποθαλάσσιου καλωδίου που θα εξασφάλιζε την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Κρήτης – Αττικής, και στη συνέχεια θα ενωνόταν με το ευρωπαϊκό δίκτυο.
Η Κύπρος, είναι το μοναδικό κράτος – μέλος της ΕΕ που δεν συνδέεται με τα υπόλοιπα και θα έφερνε στο νησί ενεργειακή ασφάλεια, ενώ θα εκτόξευε της προοπτικές παραγωγής ενέργειας και αξιοποίησης των φυσικών μας πόρων.
Παράλληλα, εξίσου σημαντικό (αν όχι σημαντικότερο) είναι το έργο και για το Ισραήλ, του οποίου το ενεργειακό σύστημα είναι επίσης ουσιαστικά απομονωμένο λόγω των σχέσεων του με τις γειτονικές χώρες.
Μάλιστα, αφού οι τρεις χώρες έδωσαν τα χέρια, το Ισραήλ προχώρησε σε επενδύσεις για αύξηση της παραγωγής ενέργειας.
Το έργο, στηρίζεται έντονα από τις Βρυξέλλες, αφού αποτελεί το τελευταίο κομμάτι του παζλ για πλήρη σύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων της ΕΕ.
Και ενώ όλα έβαιναν καλώς, τα τρία μέρη και η ΕΕ έδωσαν τα χέρια και οι σχεδιασμοί προχωρούσαν, παρουσιάστηκε η συνήθης εμπλοκή – στην Ελλάδα αυτή τη φορά.
Ιδιωτικά συμφέροντα θίχτηκαν και κινητοποιήθηκαν, το κράτος στάθηκε αδύνατον να αντιδράσει λόγω της διασύνδεσης του κεφαλαίου με τα κόμματα, και η ελληνική πλευρά άλλαξε στάση. Βλέπετε, η ηλεκτρική διασύνδεση δημιουργούσε συνθήκες για πιο χαμηλές τιμές ηλεκτρισμού και πιο έντονο ανταγωνισμό, κάτι που θα έπληττε τις τσέπες όσων επένδυσαν σε μεγάλες μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού στην Ελλάδα.
Παράλληλα, οι διαδικασίες ανάθεσης μελετών, κατασκευής και υποστήριξης, θα γίνονταν με συγκεκριμένες προδιαγραφές και υπό εποπτεία, και όχι με τις συνήθεις διάτρητες διαδικασίες. Έτσι, επιχειρηματίες με πολιτικές πλάτες πίεσαν πολιτικούς με επιχειρηματικές εξαρτήσεις και η ελληνική πλευρά αποφάσισε μονομερώς να αλλάξει τους όρους.
Αποφασίστηκε η σύνδεση Κρήτης – Αττικής γίνει ως εθνικό έργο και όχι ως τμήμα του EuroAsia Interconnector. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι δεν θα πάρει συγχρηματοδότηση €375 εκατ. από την ΕΕ για το εν λόγω τμήμα του αγωγού, ενώ παράλληλα οι καταναλωτές στην Ελλάδα θα επωμιστούν ψηλό κόστος μέσω των λογαριασμών ηλεκτρισμού. 
Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι το έργο δεν θα συνδέει την Κύπρο με την υπόλοιπη ΕΕ, αλλά μέχρι την Κρήτη, και από εκεί θα περνά από διαφορετικό δίκτυο. Κάτι που θέτει όλο το έργο σε κίνδυνο. Οι πιέσεις και παραινέσεις όλων των πλευρών προς την Ελλάδα φάνηκε ότι δεν είχαν αποτέλεσμα, και η απάντηση, που λαμβάνεται σε επίπεδο Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και υπουργού Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, ήταν αρνητική.
Αν ο Μητσοτάκης σήμερα αποφασίσει ότι η Κύπρος είναι και θα παραμείνει μακριά, για εμάς, τα πράγματα θα είναι τραγικά. Κάτι τέτοιο, θα οδηγήσει και σε επιτάχυνση του τουρκικού ηλεκτρικού αγωγού που συνδέει το Άκκουγιου με την Κλεπίνη στην κατεχόμενη Κερύνεια. Που συνεπάγεται αύξηση της τουρκικής επιρροής στα ενεργειακά όλου του νησιού, αφού τα δίκτυα ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών είναι πλήρως και συνεχώς συνδεδεμένα ως ένα σύστημα.
Παράλληλα, η εξέλιξη αυτή μας βρίσκει στη χειρότερη δυνατή στιγμή για την ασφάλεια της Κύπρου, λόγω των ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, οι οποίες όχι μόνο παρεμποδίζουν το πρόγραμμα της Κύπρου, αλλά δείχνουν την ανικανότητά της να αντιδράσει.
Και αυτό, πάλι για εσωτερικούς λόγους. Ενώ τα όπλα αντίδρασης είναι πάντα διαθέσιμα, με προσφυγή στον ΟΗΕ και κυρώσεις από την ΕΕ, ακόμη και μονομερείς ενέργειες (π.χ. οδοφράγματα), προϋποθέτουν ομοφωνία στο εσωτερικό για να μην υπάρχουν προσκόμματα.
Και κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν, αφού υπάρχει απροθυμία, τόσο για ιδεολογικούς, όσο και για μικροπολιτικούς λόγους, πάντα με πρόσχημα το Κυπριακό.
Και όσο κάποιοι μιλούν για επικίνδυνες ιδέες που ρίχνει ο ΠτΔ στο τραπέζι, οι ίδιοι ρίχνουν ακόμη πιο επικίνδυνες ιδέες στο τραπέζι. Γιατί το πάγωμα του ενεργειακού προγράμματος μας μέχρι τη λύση, σημαίνει στην ουσία ομηρία από την Τουρκία και νέος μοχλός πίεσης στα χέρια της.
Από την άλλη, οι προτάσεις για συμμετοχή της Τουρκίας στις συζητήσεις για αποφάσεις για το φυσικό αέριο της Κύπρου, σημαίνει εξάρτηση από την Τουρκία όχι μόνο μετά τη λύση, αλλά και από πριν. Την ώρα που υποτίθεται ότι θέλουμε λύση που θα φέρει απαγκίστρωση από την Τουρκία και απεξάρτηση των Τ/κ από αυτήν.
Αλλά, για ακόμη μια φορά, μένουμε ανυπεράσπιστοι απέναντι σε έναν αχόρταγο γείτονα και καταδικαζόμαστε σε αδυναμία, λόγω πολιτικοοικονομικών συμφερόντων στην Ελλάδα, και ιδεολογικών εμμονών και διχασμού στην Κύπρο.
/kourdistoportocali.com