Παρασκευή, Οκτωβρίου 18

Λάδι καρύδας

ladi larydas sth diatrofh
Το λάδι καρύδας είναι ένα εδώδιμο ωμό έλαιο το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια ως η κύρια πηγή μαγειρικού ελαίου στη διατροφή των ανθρώπων των τροπικών χωρών. Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει δυναμική εμφάνιση και στη δική μας χώρα και πλέον μπορούμε να το βρούμε σχετικά εύκολα στην αγορά. Υπάρχουν αρκετοί ισχυρισμοί για τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαίου και πλέον χρησιμοποιείται και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, εκτός της μαγειρικής, όπως στη
φαρμακευτική και τη βιομηχανία. Πάμε να δούμε αναλυτικά τα συστατικά του αλλά και τα ερευνητικά δεδομένα γύρω από το όνομά του!

Διατροφική σύνθεση του ελαίου καρύδας

Το λάδι καρύδας είναι ένα καθαρό έλαιο και ως εκ τούτου δεν περιέχει καθόλου πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Πιο συγκεκριμένα μία κουταλιά της σούπας (περίπου 14 γραμμαρίων) περιέχει:
Λάδι καρύδας 1κ.σ (14 gr)
Θρεπτικά Συστατικά Περιεκτικότητα
Ενέργεια 116kcal
Υδατάνθρακες 0.0
Πρωτεϊνες 0.0
Λίπος 13,5gr
εκ των οποίων
Κορεσμένα 11,7gr
Μονοακόρεστα 0,8gr
Πολυακόρεστα 0,2gr
Τrans λιπαρών οξέων -
Τrans-μονοενοϊκά λιπαρά οξέα  -
Τrans-πολυενοϊκά λιπαρά οξέα  -
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα -
Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα 243mg

Αν και τα κορεσμένα λιπαρά οξέα έχουν κατηγορηθεί για αρνητικές συνέπειες στην υγεία του ανθρώπου, στη συγκεκριμένη περίπτωση, το λαυρικό οξύ, ανήκει στην κατηγορία λιπαρών οξέων μέσης αλύσου και έχει μία ουδέτερη επίδραση στην υγεία σε σχέση με τα κορεσμένα λιπαρά μακράς αλύσου που βρίσκονται κυρίως στο κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Επίδραση του ελαίου καρύδας στην υγεία του ανθρώπου

Όπως αναφέραμε προηγουμένως το λάδι καρύδας έχει συσχετιστεί με διάφορες ευεργετικές δράσεις στην υγεία του ανθρώπου οι οποίες όμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί ερευνητικά σε ικανοποιητικό βαθμό και για τον λόγο αυτό παραθέτουμε ορισμένες βασικές από αυτές:
  • Ενίσχυση του εγκεφάλου: σύμφωνα με έρευνα του 2006, η κατανάλωση τριγλυκεριδίων μέσης αλύσου από ασθενείς με τη νόσο Alzheimer ή μία ήπια γνωστική εξασθένηση, οδήγησε σε γνωστική βελτίωση.
  • Πιθανή ρύθμιση βάρους: ερευνητικά έχει φανεί ότι η κατανάλωση τριγλυκεριδίων μέσης αλύσου αυξάνουν το μεταβολισμό κατά ένα μικρό ποσοστό. Αυτό ωστόσο, συμβαίνει για μικρό χρονικό διάστημα και χρήζει επιβεβαίωσης από περισσότερες μελέτες ώστε να επιβεβαιωθεί.
  • Αντί-βακτηριακή δράση: το λάδι καρύδας φαίνεται να βελτιώνει αρκετά την υγεία των μαλλιών και του δέρματος εξαιτίας της αντί-βακτηριακής του δράσης. Η δράση αυτή παρατηρείται έπειτα από τοπική χρήση, ενώ περιορίζει και βλάβες που προκαλούνται στο δέρμα εξαιτίας της υπεριώδους ακτινοβολίας, λειτουργώντας έτσι ως μία ήπια φυσική αντηλιακή κρέμα.

Πόσο συχνά να καταναλώσετε το λάδι καρύδας;

Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε την ερευνητική εικόνα γύρω από την κατανάλωση κορεσμένου λίπους και την επίδρασή του στις καρδιαγγειακές νόσου. Το λάδι καρύδας περιέχει κορεσμένα λιπαρά και όπως αναφέρει και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA), είναι σημαντικό να τηρούμε τις συστάσεις για μείωση κορεσμένου λίπους και αντικατάστασή του από πηγές ακόρεστων λιπαρών.
Εάν η γεύση και η μυρωδιά του είναι κάτι που σας ευχαριστεί, μπορείτε να εντάξετε το έλαιο καρύδας στη διατροφή σας ή προϊόντα αυτού, με μέτρο και στα πλαίσια ενός πλάνου διατροφής με ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Τα φυτικά έλαια αποτελούν άλλωστε καλύτερη επιλογή για την υγεία του ανθρώπου συγκριτικά με τα ζωικά.

  • Δέσποινα Γκακνή
    Δεσποινα Γκακνη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
    Η Δέσποινα Γκακνή είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc. – MΜedSci) με εξειδίκευση στην παχυσαρκία και τη διαχείριση βάρους. Διατηρεί δικό της διαιτολογικό γραφείο στο Βόλο και είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition.

https://www.mednutrition.gr/portal/ygeia/kardiaggeiaka/15587-pos-tha-meiosete-ton-kindyno-thromvosis-me-ti-voitheia-tis-diatrofis