Τετάρτη, Οκτωβρίου 23

Αδικη απόφαση

Σοβαρά προβλήματα σε μια σειρά από ελληνικά αγροτικά προϊόντα (π.χ., τυρί, γιαούρτι, βούτυρο, χυμοί, ροδάκινα, κονσέρβες ροδάκινου, πορτοκάλια, λεμόνια κ.ά.). δημιουργεί η πρόσφατη απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης για επιβολή πρόσθετων δασμών κατά 25%. Μάλιστα, η απόφαση αυτή έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία αρκετά ελληνικά προϊόντα έχουν ήδη υποστεί σημαντικό πλήγμα από το εμπάργκο των Ρώσων.
Του Αλέξανδρου Κοντού*

Είναι πολύ άδικο οι φτωχές χώρες του ευρωπαϊκού Νότου να πληρώνουν τους εμπορικούς πολέμους των πλούσιων κρατών του ευρωπαϊκού Βορρά με τις ΗΠΑ και ειδικότερα την πολυετή διένεξή τους σχετικά με τις επιδοτήσεις αεροσκαφών από τις Βρυξέλλες.
Ο ΣΑΣΟΕΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις δραματικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η απόφαση των ΗΠΑ για χιλιάδες γεωργούς και κτηνοτρόφους, καθώς πολλές επιχειρήσεις μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, αρκετές εκ των οποίων είναι συνεταιριστικές, θα βρεθούν σε προφανή οικονομικό αδιέξοδο.
Για παράδειγμα, οι παραγωγές κονσερβοποιημένων ροδάκινων και φέτας έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και είναι έτοιμές προς εξαγωγή, ενώ χιλιάδες αγρότες, εφόσον δεν μπορέσουν να πληρωθούν την αξία του παραγόμενου προϊόντος, θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εκμεταλλεύσεις τους.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στους ροδακινοπαραγωγούς, η παραχθείσα κομπόστα που προορίζεται για την αμερικανική αγορά (είτε απευθείας είτε μέσω Ταϊλάνδης, όπου ανασυσκευάζεται και επανεξάγεται σαν φρουτοσαλάτα) πλησιάζει τα 1,8 εκατομμύρια χαρτοκιβώτια, συνολικής αξίας περίπου 35 εκατ. ευρώ.
Αν δεν φορτωθεί το προϊόν, θα προκληθούν τεράστιες ζημίες, καθώς η απώλεια της αμερικανικής αγοράς σημαίνει απώλεια 40.000 τόνων πρώτης ύλης ροδάκινων που δεν θα μεταποιηθούν, κάτι που θα συμβάλει στην κατάρρευση των τιμών της πρώτης ύλης, πλήττοντας 20.000 αγροτικά νοικοκυριά.
Η ελληνική βιομηχανία εκ των πραγμάτων ή θα αναγκαστεί να κατεβάσει τις τιμές κατά περίπου 25% για να μπορέσει να φορτώσει τα προϊόντα, γράφοντας ζημίες πολλών εκατομμυρίων ευρώ, ή θα τα κρατήσει στις αποθήκες, ελπίζοντας να βρεθεί κάποιος να τα αγοράσει -αν βρεθεί- με χαμηλές τιμές και, βέβαια, αυτό δεν θα αφορά σε όλες τις ποσότητες.

Από την πρώτη στιγμή που ενέκυψε το θέμα ο ΣΑΣΟΕΕ κινητοποιήθηκε προκειμένου να βρεθεί λύση σε πρώτη φάση για τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί και κατόπιν να εξεταστεί το πλαίσιο του γενικότερου εμπορικού ισοζυγίου μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Βρισκόμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων -το οποίο καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την επίλυση του θέματος- και τις αρμόδιες διπλωματικές Αρχές, ενώ πριν από μερικές ημέρες μαζί με τον πρόεδρο της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Οργανώσεων Παραγωγών του Νομού Ημαθίας, Χρήστο Γιαννακάκη, συναντηθήκαμε με τον πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ.
Αναφέραμε, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για μια άδικη απόφαση σε βάρος των ελληνικών προϊόντων, από την οποία, για παράδειγμα στην παραγωγή βιομηχανικών ροδάκινων, δεν θα βγουν κερδισμένοι ούτε οι Αμερικανοί αγρότες, αφού την πιθανή απουσία της Ελλάδας από την αγορά των ΗΠΑ θα σπεύσουν να καλύψουν αμέσως οι Κινέζοι, που, σύμφωνα με στοιχεία του USDA, εξάγουν εκεί τριπλάσιες ποσότητες από εμάς.
Ο κ. πρόξενος δήλωσε ότι κατανοεί το πρόβλημα και ότι σε συνεργασία με τις διπλωματικές υπηρεσίες στην Αθήνα θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να δοθεί λύση με τα φετινά συμβόλαια που έχουν ήδη υπογραφεί με την αμερικανική αγορά και παράλληλα να εξεταστεί σε βάθος το θέμα για τις εξαγωγές των ελληνικών αγροτικών προϊόντων τα επόμενα χρόνια.
* Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ), πρώην Υπουργός
Δημοσιεύτηκε στα «Ιδεογράμματα» στο φύλλο 124 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 20/10/2019.