Κυριακή, Οκτωβρίου 27

Πώς να μειώσετε την υψηλή πίεση

Πώς να μειώσετε την υψηλή πίεση
Η αρτηριακή πίεση, όπως και τα επίπεδα της χοληστερίνης, αποτελούν έναν ακόμη παράγοντα κινδύνου εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων*. Εάν είστε στη διαδικασία μείωσης της χοληστερίνης σας, καλό είναι να διατηρείτε και μία υγιή αρτηριακή πίεση. Δείτε πώς μπορείτε να ρίξετε την υψηλή πίεση με φυσικό τρόπο. Με μικρά βήματα μπορείτε
να το πετύχετε εύκολα!

Τι είναι αρτηριακή πίεση;

Αρτηριακή πίεση είναι η πίεση με την οποία η καρδιά ωθεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών, καθώς ρέει μέσα σε αυτές.

Πότε έχουμε υψηλή πίεση;

Η αρτηριακή πίεση αποδίδεται με δύο αριθμούς που γράφονται σαν κλάσμα. Ο πρώτος αριθμός (ο μεγαλύτερος αριθμός) δείχνει την πίεση του αίματος όταν η καρδιά ωθεί το αίμα σαν αντλία και ο δεύτερος (μικρότερος αριθμός) δείχνει την πίεση του αίματος όταν η καρδιά ξεκουράζεται.
Τα ιδανικά επίπεδα αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης, είναι κάτω από 120/80mmHg.

Τι ρίχνει την πίεση;

Υπάρχουν πολλοί άλλοι διαθέσιμοι τρόποι για την αντιμετώπιση της υψηλής πίεσης μέσα από την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, καθώς και μία πληθώρα διαθέσιμων πηγών, για να σας βοηθήσουν να μάθετε πώς πέφτει η πίεση. Μερικές από τις καλύτερες συμβουλές για να ξεκινήσετε:
  1.  Ασκηθείτε: Η φυσική δραστηριότητα βοηθάει σημαντικά στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και στην αντιμετώπιση της υψηλής πίεσης. Το κλειδί είναι να βρείτε κάτι που πραγματικά σας αρέσει και να το κάνετε με ευχαρίστηση, όχι με το ζόρι. Δοκιμάστε διαφορετικές δραστηριότητες, μέχρι να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει. 
  2.  Διατηρείστε ένα υγιές βάρος: Η υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος. Επίσης, εντάξτε στη διατροφή σας τροφές που φροντίζουν τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης. Μάθετε ποιός είναι ο φυσιολογικός Δείκτης Μάζας Σώματος και διατηρήστε τον. 
  3.  Κοιμηθείτε τις ώρες που πρέπει: Θέστε ως προτεραιότητα την αύξηση των ωρών που κοιμάστε τη νύχτα, εάν είναι λιγότερες από έξι ώρες. Ο ανεπαρκής ύπνος στρεσάρει το σώμα μας, κάτι που θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης, οπότε ξεκινήστε να κοιμάστε νωρίς! Αν δυσκολεύεστε να το κάνετε, δοκιμάστε μία γρήγορη βόλτα πριν τον ύπνο και αποφύγετε τον καφέ από το απόγευμα και μετά. Οι συμβουλές του Becel ProActiv θα σας βοηθήσουν να κοιμάστε καλύτερα
  4.  Κόψτε ορισμένες κακές συνήθειες: Η αποφυγή βλαβερών συνηθειών απαντά αμέσως στο ερώτημα του «τι ρίχνει την πίεση;». Κόψτε το κάπνισμα, μειώσετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και τον καφέ σε λιγότερο από τέσσερα φλιτζάνια ημερησίως. Θα διαπιστώσετε ότι έχετε κάνει σημαντικά βήματα, για να ρίξετε την υψηλή πίεση. 
  5.  Αναρωτιέστε πώς πέφτει η πίεση γρήγορα; Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία της υγείας. Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα φαρμακευτικών σκευασμάτων που μπορεί να βοηθήσει σε αυτό, αλλά επιπρόσθετα, η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ο εμπλουτισμός της διατροφής σας με τροφές που ρίχνουν την πίεση μπορεί να συμβάλλουν σημαντικά στο να φροντίσετε την υψηλή πίεση με φυσικό τρόπο.

Διατηρείτε τη φυσιολογική αρτηριακή πίεση μέσα από τη διατροφή!

Προσέχετε πόσο αλάτι καταναλώνετε: Διαφοροποιώντας ελάχιστα τη διατροφή σας και μειώνοντας την πρόσληψη αλατιού μπορείτε να μειώσετε την υψηλή πίεση ώστε να φτάσει σε φυσιολογικά επίπεδα. Ο Π.Ο.Υ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) συστήνει την υιοθέτηση μίας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής, και στα πλαίσια αυτά, η πρόσληψη αλατιού για τα άτομα άνω των 16 ετών δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 5g/ημέρα. Αυτό ισοδυναμεί με 2g. νατρίου την ημέρα.
Πιθανότατα, όλοι να αντιλαμβανόμαστε πόση ποσότητα αλατιού βάζουμε στο φαγητό μας και, εάν βάζουμε πολύ, ήρθε η στιγμή για να αρχίσουμε να το μειώνουμε! Ωστόσο, το περισσότερο αλάτι στη διατροφή μας προέρχεται από τροφές, στις οποίες έχει προστεθεί και που δε θα σκεφτόμασταν καν ότι έχουν αλάτι. Ελέγχετε το πίσω μέρος των συσκευασιών των τροφών που αγοράζετε και θα διαπιστώσετε ότι πολλές από αυτές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι –πάνω από 1,5γρ. αλάτι (0,6γρ. νάτριο), όπως τα μπισκότα, το τυρί και το ψωμί.
*Η υπέρταση αποτελεί έναν παράγοντα κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, και η μεταβολή ενός από αυτούς ενδέχεται να έχει ή να μην έχει ευεργετικό αποτέλεσμα.
Τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου. Η στεφανιαία νόσος έχει πολλούς παράγοντες κινδύνου, και η μεταβολή ενός από αυτούς, ενδέχεται να έχει ή να μην έχει ευεργετικό αποτέλεσμα..becelproactiv.gr