Σάββατο, Οκτωβρίου 26

Τροφές πλούσιες σε κάλιο για να εντάξουμε στη διατροφή μας

Το κάλιο είναι ένα σημαντικό μεταλλικό στοιχείο που λαμβάνει μέρος σε πολλές διεργασίες του σώματος. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για έναν βασικό ηλεκτρολύτη που υπάρχει σε αφθονία μέσα στο σώμα μας και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών (νερό-νάτριο) στα κύτταρα, προάγει την υγεία της καρδιάς, συμβάλλει στη διατήρηση των
φυσιολογικών τιμών της αρτηριακή πίεσης, συμμετέχει σε χημικές διεργασίες του οργανισμού για την παραγωγή ενέργειας, προλαμβάνει την οστεοπόρωση και φυσικά, βοηθά στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου.
Όπως αντιλαμβανόμαστε, η επαρκής πρόσληψη καλίου μέσω των τροφών έχει θεμελιώδη σημασία για την διατήρηση της υγείας μας, καθώς η ανεπάρκεια του (υποκαλιαιμία) συνδέεται με κόπωση, αδυναμία των μυών, πονοκέφαλο, κράμπες, κοιλιακό άλγος και πολλά άλλα δυσάρεστα συμπτώματα, ενώ η υπερβολική κατανάλωση (υπερκαλαιμία) μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά, αφού αδυνατούν να το αποβάλλουν.
Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη καλίου εξαρτάται από την ηλικία. Πιο συγκεκριμένα, τα βρέφη από 1 έως 3 ετών συνιστάται να λαμβάνουν 3.000mg, τα παιδιά 4 έως 8 ετών 3.000mg, τα παιδιά 9 έως 13 ετών 4.500mg, οι έφηβοι από 14 ετών και άνω 5000mg και οι θηλάζουσες 5.100mg.
Αν αναρωτιέστε με ποιον τρόπο μπορείτε να τροφοδοτήσετε τον οργανισμό με τις κατάλληλες ποσότητες καλίου, σας έχουμε την απάντηση. Στη συνέχεια του άρθρο ακολουθεί μια λίστα με τροφές που έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα καλίου, οι οποίες θα βοηθήσουν να θωρακίσετε τον οργανισμό με το πολύτιμο αυτό μέταλλο, κρατώντας μακριά κάθε παρενέργεια που προκύπτει από την έλλειψη του.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο

Η λίστα με τις τροφές που αποτελούν κορυφαίες πηγές καλίου, περιλαμβάνει:
trofes me kalio

Αβοκάντο

Το αγαπημένο εξωτικό φρούτο που έχει γίνει ευρέως γνωστό εξαιτίας της βουτυρώδης υφής και της υψηλής περιεκτικότητας του σε υγιή μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, περιέχει επίσης, μια πολύ σημαντική ποσότητα καλίου. Μισό αβοκάντο, 100 περίπου γραμμάρια, περιέχουν 487 mg καλίου. Δηλαδή το 10% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης. Με λίγα λόγια, τρώγοντας ένα ολόκληρο αβοκάντο, τροφοδοτούμε τον οργανισμό με το 20% της ημερήσιας ανάγκης μας σε κάλιο.
Από την άλλη, η περιεκτικότητα του αβοκάντο σε νάτριο είναι πολύ μικρή. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως ένα αβοκάντο μας προσφέρει 14 mg  νατρίου, δηλαδή το 1% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης.
Μάθετε τα πάντα για το αβοκάντο: Το θαυμαστό «βουτυρόδεντρο»!

Γλυκοπατάτες

Όπως το αβοκάντο, έτσι και η γλυκοπατάτα είναι ένας πολύ δημοφιλής καρπό. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια θρεπτική τροφή που εκτός από υψηλά επίπεδα καλίου, περιέχει και μικρή ποσότητα πρωτεϊνών. Αποτελεί επίσης καλή πηγή σύνθετων υδατανθράκων και φυτικών ινών, ενώ συνιστά και εξαιρετική πηγή βιταμίνη Α.
Η περιεκτικότητα μιας -μεσαίου μεγέθους- γλυκοπατάτας, σε κάλιο αντιστοιχεί σε 540 mg. Δηλαδή στο 12% της ημερήσιας ανάγκης μας.
Περισσότερα για την γλυκοπατάτα: Τα οφέλη του λαχανικού

Σπανάκι

Αναμφίβολα, το σπανάκι είναι ένα από τα θρεπτικότερα λαχανικά. Περίπου 150 γραμμάρια κατεψυγμένο σπανάκι περιέχουν 540 mg καλίου ή το 12% της καθημερινής ανάγκης μας σε κάλιο. Η ίδια ποσότητα βρίσκεται επίσης και στα 100 γραμμάρια φρέσκο σπανάκι.
Περιέχει επίσης, μια μεγάλη ποικιλία μικροθρεπτικών συστατικών συμπεριλαμβανομένου των βιταμινών Α, Β9, Κ και μαγνησίου.
Διαβάστε για το σπανάκι, έναν σύμμαχο υγείας στο πιάτο μας

Καρπούζι

Το καρπούζι είναι ένα νόστιμο και θρεπτικό καλοκαιρινό φρούτο, το οποίο αποτελείται ως επί τω πλείστον από νερό. Μισό κιλό καρπούζι μας χαρίζει 640 mg κάλιο ή περίπου το 14% των καθημερινών μας απαιτήσεων.
Η ίδια ποσότητα μας παρέχει επίσης 44 γραμμάρια υδατάνθρακες, 3,4 γραμμάρια πρωτεΐνης, περίπου 1 γραμμάριο λιπαρά και 2,2 γραμμάρια φυτικών ινών. Επιπλέον, το καρπούζι είναι και μια καλή πηγή βιταμινών Α και C και μαγνησίου.
Καρπούζι: Τα οφέλη ενός νόστιμου και δροσιστικού φρούτου

Νερό καρύδας

Πρόκειται για μια εξαιρετική εναλλακτική λύση των ενεργειακών ποτών. Περιέχει τους βασικούς ηλεκτρολύτες, μεταξύ των οποίων και το κάλιο. Βοηθά στην ενυδάτωση του οργανισμού και στην άμεση ανοικοδόμηση των μυών μετά από έντονη γυμναστική.
Ένα φλιτζάνι (240 ml) νερό καρύδας περιέχει 600 mg ή περίπου 13% της ημερήσιας ανάγκης μας για κάλιο. Παράλληλα, είναι μια καλή πηγή μαγνησίου, ασβεστίου, νατρίου και μαγγανίου.

Άσπρα φασόλια

Τι θα λέγατε αν μαθαίνατε πως ένα φλιτζάνια άσπρα φασόλια περιέχουν την διπλάσια ποσότητα καλίου από αυτή που βρίσκεται σε μία μπανάνα; Κι όμως, είναι γεγονός. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα άσπρα φασόλια μας προσφέρει 829 mg κάλιο. Δηλαδή το επιβλητικό 18% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης.
Εκτός όμως από κάλιο, τα φασόλια περιέχουν στη σύνθεση τους βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ συνιστούν καλή πηγή φυτικών ινών, σιδήρου και πρωτεϊνών.

Πάστα ντομάτας

Μόλις τρεις κουταλιές της σούπας ή περίπου 50 γραμμάρια πάστας περιέχουν 486 mg καλίου, δηλαδή περίπου το 10% του καθημερινών μας αναγκών. Η πάστα ντομάτας είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C και λυκοπενίου.

Αποξηραμένα βερίκοκα

Άλλη μία νόστιμη και συνάμα πλούσια σε κάλιο τροφή είναι τα αποξηραμένα βερίκοκα. Έξι αποξηραμένα βερίκοκα παρέχουν 488 mg καλίου, περίπου το 10% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης.
Τα αποξηραμένα βερίκοκα είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών και βιταμινών Α και Ε.
Αποξηραμένα φρούτα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για αυτούς τους υπέροχους καρπούς

Ρόδι

Πρόκειται για μία εξαιρετική πηγή καλίου, καθώς ένας καρπός μπορεί να αποδώσει 666 mg. Αυτό ισοδυναμεί περίπου με το 14% της καθημερινής μας ανάγκης σε κάλιο.
Επιπροσθέτως, το ρόδι περιέχει βιταμίνες C, K και φυλλικό οξύ, ενώ διαθέτει και τη μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεϊνών από κάθε άλλο φρούτο. Περίπου 4,5 γραμμάρια.
Ρόδι: Τα οφέλη ενός παραδεισένιου φρούτου

Συμπέρασμα

Μπορεί η μπανάνα να θεωρείται κορυφαία πηγή καλίου, ωστόσο πρέπει να γνωρίζουμε πως οι τροφές που περιέχουν το πολύτιμο μέταλλο, είναι αμέτρητες. Εκτός από τις τροφές που αναφέραμε, κάλιο βρίσκεται επίσης σε γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα πλήρες, τυρί φέτα), σε αλλαντικά και κρέας (λουκάνικα, συκώτι τηγανητό,) στον καπνιστό σολομό κ.α.
Εντάσσοντας λοιπόν τις παραπάνω τροφές είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό στη διατροφή μας, μπορούμε εύκολα και φυσικά να προσφέρουμε στον οργανισμό μας την απαιτούμενη ποσότητα καλίου.
votanonkipos.gr