Δευτέρα, Οκτωβρίου 14

Βήχας με φλέγματα: Αντιμετωπίστε τον σωστά

Γράφει η Στέλλα Μοσχονά, Ειδικός Παθολόγος
Η πρόληψη είναι καλύτερη από την θεραπεία, ενώ το «κλειδί» για την πρόληψη του βήχα είναι ένα καλό και υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Τα σκευάσματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη αντιμετώπιση του βήχα περιλαμβάνουν τα βλεννολυτικά και όχι τα αντιβηχικά.

Παραγωγικός βήχας είναι αυτός που συνοδεύεται από την παραγωγή φλεγμάτων και συνήθως αποτελεί σύμπτωμα αναπνευστικών λοιμώξεων, χρόνιων παθήσεων των πνευμόνων,
φλεγμονής των παραρρινίων κόλπων κ.ά. Είναι χαρακτηριστικό σύμπτωμα των καπνιστών, οι οποίοι αναπτύσσουν σταδιακά χρόνια βρογχίτιδα (αυξημένη παραγωγή πτυέλων), και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
Η πρόληψη είναι καλύτερη από την θεραπεία, ενώ το «κλειδί» για την πρόληψη του βήχα είναι ένα καλό και υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Η διακοπή καπνίσματος, η ισορροπημένη διατροφή, κατάλληλη άσκηση, επαρκής ύπνος, δηλαδή ένας υγιεινός τρόπος ζωής, μπορούν να συντελέσουν στη διατήρηση μια καλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα σκευάσματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη αντιμετώπιση του βήχα περιλαμβάνουν τα βλεννολυτικά και όχι τα αντιβηχικά.
Αντιβηχικά
Τα αντιβηχικά σκευάσματα θα πρέπει να χορηγούνται με μεγάλη επιφύλαξη και μόνο όταν πρόκειται για ξηρό βήχα καθώς αντενδείκνυνται στον παραγωγικό. Καταστέλλοντας το βήχα, εγκλωβίζουν τα φλέγματα και δεν επιτρέπουν την απόχρεμψη με κίνδυνο την εξέλιξη της φλεγμονής.
Τα αντιβηχικά αντιμετωπίζουν το σύμπτωμα του ξηρού βήχα και ο πάσχων ανακουφίζεται προσωρινά, χωρίς όμως να αντιμετωπίζεται η αιτία.
Επίσης, σε μερικές περιπτώσεις υπάρχει κίνδυνος να καλύψουν σοβαρότερα αίτια του βήχα και να καθυστερήσει η διάγνωση. Τέλος, είναι γνωστό ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων ο ξηρός βήχας εξελίσσεται σε παραγωγικό, οπότε δεν πρέπει να σπεύδουν οι ασθενείς να τον καταστείλουν άμεσα.
Βλεννολυτικά
Οι βλεννολυτικοί παράγοντες, όπως η αμβροξόλη αντιμετωπίζουν τον παραγωγικό βήχα. Έτσι, ο πάσχων ανακουφίζεται μόνιμα καθώς συμβάλλουν στη ρευστοποίηση των εκκρίσεων (φλέγματα) ώστε αυτές να αποβάλλονται ευκολότερα, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουν τη λειτουργία του κροσσωτού επιθηλίου ώστε ο παραγωγικός βήχας να γίνει περισσότερο αποτελεσματικός.
Η αμβροξόλη που είναι το μοναδικό βλεννολυτικό με κλινικές μελέτες αποτελεσματικότητας, έχει εκτός από βλεννολυτική και αποχρεμπτική, βλεννορυθμιστική και τοπική αναλγητική δράση. Η δράση της αποκαθιστά τη φυσική άμυνα και τους μηχανισμούς κάθαρσης του σώματος, προφυλάσσει, προστατεύει και ρυθμίζει αποτελεσματικά το έκκριμα που περιβάλλει τη βλεννογόνο μεμβράνη και διατηρεί τους αεραγωγούς μας υγρούς και υγιείς.
Σε περίπτωση που συγχορηγηθεί με αντιβίωση, αυξάνει τη συγκέντρωση των αντιβιοτικών και είναι κατάλληλο και για διαβητικούς.
Διατίθεται σε διάφορες μορφές: σιρόπι για τους ενήλικες και τα παιδιά, κάψουλες (μια την ημέρα) και παστίλιες.
Τι πρέπει να κάνετε:
  • Πολύ καλή υγιεινή με τακτικό πλύσιμο χεριών
  • Σωστή και καλή ενυδάτωση του οργανισμού με λήψη πολλών υγρών
  • Μικρά και συχνά γεύματα. Τα τρόφιμα που θωρακίζουν την υγεία είναι αυτά που περιέχουν αντιοξειδωτικές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία
  • Να κοιμάστε καλά
  • Αερίστε καθημερινά το σπίτι για αρκετή ώρα κάθε φορά
  • Αν είστε καπνιστής, η διακοπή του καπνίσματος θα βοηθήσει
Τι δεν πρέπει να κάνετε:
  • Μην πάρετε αντιβηχικό σκεύασμα
  • Μην παίρνετε ηρεμιστικά αντιισταμινικά
  • Μην πάρετε σκευάσματα που περιέχουν συνδυασμό αντιβηχικής και αποχρεμπτικής ουσίας
Σε κάθε περίπτωση, εφόσον τα συμπτώματα επιμένουν ή τα φλέγματα έχουν άλλο χρώμα από αυτό του λευκού, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
health.in.gr