Τετάρτη, Οκτωβρίου 2

Βοηθήστε τον εαυτό σας στο ταξίδι της αυτοθεραπείας

Βοηθήστε τον εαυτό σας στο ταξίδι της αυτοθεραπείας
Για περισσότερα από 15 χρόνια, η Caroline Myss, Ph.D., μελέτησε γιατί μερικοί άνθρωποι θεραπεύονται, ενώ άλλοι δεν μπορούν να το πετύχουν.
Στο νέο της best seller, “Γιατί οι άνθρωποι δεν θεραπεύονται και πως μπορούν”, που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Διόπτρα, η συγγραφέας δείχνει πως μπορεί κανείς να απελευθερωθεί από τα παλιά του τραύματα, να πάψει να σπαταλά τη φυσική του ενέργεια και να ξεπεράσει τα προβλήματα του, τόσο τα σωματικά, όσο και τα συναισθηματικά και τα πνευματικά.

Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικά αποσπάσματα από τις αλλαγές που προτείνει η συγγραφέας ότι πρέπει να κάνει κάθε άνθρωπος που θέλει να αυτοθεραπευτεί πραγματικά.

Μάθετε να λέτε όχι

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας όταν αντιμετωπίζετε κάποια κρίση είναι να μάθετε να κάνετε καλή χρήση του χρόνου σας. Πρέπει η πρώτη προτεραιότητα στην Ατζέντα σας να είστε εσείς. Ο καλύτερος τρόπος να το κάνετε αυτό είναι να μάθετε να λέτε “Όχι”.
Δεν έχετε πια περιθώρια να ζείτε με την αντίληψη ότι θα χάσετε κάτι που ίσως σας αλλάξει τη ζωή αν δεν είστε παρόντες, είτε αυτό το κάτι είναι μια καινούργια ταινία που όλοι τρέχουν να δουν, είτε ένας συγγενικός γάμος είτε ένα επαγγελματικό ραντεβού. Πρέπει να συγκεντρώσετε την προσοχή σας στο γεγονός ότι βρίσκεστε μόνο εδώ, τώρα κι ότι δεν ξέρετε τι θα φέρει το αύριο.
Οι ερωτήσεις είναι στην ουσία ίδιες, είτε είστε απόλυτα υγιείς, είτε προσπαθείτε να θεραπευτείτε: “Θέλω πραγματικά να αφιερώσω το χρόνο μου σε κάτι τέτοιο τώρα; Μήπως κάνω κακή χρήση του πολύτιμου δώρου του χρόνου, επειδή φοβάμαι ότι θα χάσω κάτι;
Κάθε φορά που βρίσκεστε αντιμέτωποι με κάποια κρίση της ζωής σας, κάντε στον εαυτό σας τις ακόλουθες ερωτήσεις:
1) Ποιοι είναι οι πιο σημαντικοί άνθρωποι στη ζωή μου;
2) Επενδύω πραγματικά το χρόνο μου στους ανθρώπους και τα πράγματα που έχουν τη μεγαλύτερη αξία για μένα, και όσον αφορά τη θεραπεία μου, και για να ζήσω μια ζωή με νόημα;
3) Αν όχι, τι είμαι διατεθειμένος να κάνω γι αυτό;

Αλλάξτε αμέσως πορεία

Η θεραπεία είναι μια πρόκληση του παρόντος. Πολλοί άνθρωποι ξεκινούν τη θεραπεία τους εξετάζοντας κάθε πιθανό είδος αγωγής που υπάρχει. Ενώ κάνουν αυτή την έρευνα, όμως, στην πραγματικότητα δεν κάνουν τίποτα για την κατάστασή τους. Υποθέτουν ότι η γνώση με την οποία γεμίζουν το κεφάλι τους, είναι από μόνη της, μια θεραπευτική δύναμη.
Πολλοί μου λένε συχνά ότι δεν είναι σίγουροι ποια θεραπευτική αγωγή είναι καλύτερη γι αυτούς, και μέχρι να το διαπιστώσουν αυτό, νιώθουν πιο “ασφαλείς” όσο δεν κάνουν τίποτα. Κατά τη γνώμη μου, αυτό σημαίνει ότι δεν είναι έτοιμοι να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές στη ζωή τους.
Προβλήματα Υγείας: Η Προσπάθεια του Οργανισμού να Προσαρμοστεί στον Τρόπο Ζωής σου 
Η συνεχής αναβολή της απόφασης είναι απλά μια απερίσκεπτη πράξη και επικίνδυνη. Είναι πολύ πιο συνετό, και ασφαλές, να αρχίζει κανείς από οποιοδήποτε σημείο, παρά να μην κάνει τίποτα. Κάθε θετική αλλαγή είναι καλή και ενεργοποιεί ένα νέο ρεύμα ενέργειας στη ζωή σας..

Εφαρμόστε την κυκλική σκέψη

Η αντίληψη ότι ο χρόνος και η ζωή είναι γραμμικές εμπειρίες παρεμποδίζει τη θεραπευτική διαδικασία. Να μερικά παραδείγματα: “Αν αυτή η αγωγή δεν με βοηθήσει μέσα σε ένα μήνα, δεν είναι καλή και δεν πρόκειται να θεραπευτώ”, ή “Στην ηλικία μου τι να περιμένει κανείς;”.
Το ενδιαφέρον σας δεν θα έπρεπε να είναι στραμμένο στον χρόνο αλλά στους κύκλους της φύσης, που αντικατοπτρίζονται και σε πολλές άλλες διαδικασίες. Στο φυσικό κόσμο, οι ζεστές, εύκολες, παραγωγικές εποχές ακολουθούνται αναπόφευκτα από κρύες, δύσκολες περιόδους γεμάτες στερήσεις, αλλά κι αυτές οι στρυφνές περίοδοι ακολουθούνται από την επανεμφάνιση της ζεστασιάς και της χαράς.
Όταν περνάτε τον Χειμώνα της ασθένειάς σας, μπορεί να έχετε την εντύπωση ότι ο κύκλος ποτέ δεν θα σας ξαναφέρει στο Καλοκαίρι, αλλά τότε ακριβώς είναι που πρέπει να διατηρήσετε ένα πειθαρχημένο τρόπο σκέψης. Αφιερώστε λίγα λεπτά για να ξαναγυρίσετε σε κάποια παλιότερη στιγμή της ζωής σας που η τύχη φαινόταν να σας έχει εγκαταλείψει.
Θυμηθείτε πως νιώθατε τότε, δίνοντας προσοχή στα μηνύματα που σας στέλνει το σώμα σας καθώς αναβιώνετε αυτά τα συναισθήματα απελπισίας. Κατόπιν θυμηθείτε τη στιγμή της αλλαγής της πορείας και επιτρέψτε στον εαυτό σας να αισθανθεί την αυξανόμενη αίσθηση ανακούφισης και αυτοπεποίθησης καθώς τα πράγματα άρχιζαν να αλλάζουν προς όφελός σας. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιο σημαντικό γεγονός, μπορεί να πρόκειται για κάτι απλό.
Να θυμάστε ότι η θεραπεία είναι πάνω απ’ όλα μια μαθησιακή εμπειρία, και ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα που θέλει να σας διδάξει η ζωή, είναι ότι η ζωή χαρακτηρίζεται από προσωρινότητα και διακυμάνσεις. Αν καταφέρετε να μάθετε να αποδέχεστε την αλλαγή με ηρεμία, θα έχετε καταφέρει πολύ περισσότερα από το να νικήσετε μια ασθένεια.

Να έχετε ρεαλιστικούς στόχους

Αν και υπάρχει περίπτωση να δείτε ξαφνικά τα πράγματα από άλλη σκοπιά και να θεραπευτείτε μέσα σε μια στιγμή, το πιθανότερο είναι να χρειαστεί να ασχοληθείτε συνειδητά με τις ολιστικές μεθόδους για μια μακρά χρονική περίοδο. Όπως δεν μπορείτε να μάθετε να τρέχετε μαραθώνιο μέσα σε μια μέρα, έτσι και η υγιεινή ζωή ή η θεραπεία μιας ασθένειας προϋποθέτει την τακτική εφαρμογή των όποιων θεραπευτικών μεθόδων επιλέξετε, είτε πρόκειται για φαρμακευτική αγωγή είτε για αλλαγές στη διατροφή, για άσκηση ή διαλογισμό.

Αναπτύξτε τη δύναμη της θέλησής σας

Άλλο είναι να επιθυμεί κανείς να θεραπευτεί και άλλο να έχει τη θέληση να θεραπευτεί. Κάποιοι άνθρωποι που θέλουν να θεραπευτούν μπορεί να μην έχουν την θέληση να κάνουν τις αλλαγές που είναι απαραίτητες στη ζωή τους για να μπορέσουν να θεραπευτούν. Πρέπει να εξασκήσετε το μυαλό και τα συναισθήματά σας ώστε να ανταποκρίνονται στις θετικές εντολές που τους δίνετε.
Και αυτές οι θετικές σκέψεις πρέπει να γίνουν οι κύριες αντιλήψεις στις οποίες θα βασίζονται το μυαλό και τα συναισθήματά σας. Η διατήρηση της προσοχής σας σε μια θετική κατεύθυνση απαιτεί πειθαρχία, και ένα τέτοιο επίπεδο πειθαρχίας προϋποθέτει εξάσκηση.

Θα αρρωστήσεις ή θα θεραπευτείς; Εξαρτάται από τις σκέψεις σου 

Η θεραπεία δεν είναι μια έρευνα για να λύσετε τα μυστήρια που σας περιβάλλουν, αλλά για να μάθετε πως να ζείτε μαζί τους.
Η ζωή είναι γεμάτη μυστήρια. Για την ακρίβεια ολόκληρη η ζωή είναι ένα μυστήριο – ένα ταξίδι γεμάτο ομίχλη. Η ασθένεια παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ζωής. Γιατί συμβαίνει; “Γιατί σε μένα;”, “”Μήπως έκανα κάτι για να το αξίζω;”, “Άραγε θα καταφέρω να επιβιώσω;”
Προχωρήστε πέρα από τις ερωτήσεις. Συγκεντρωθείτε στη θεραπεία σας στο παρόν. Καλύτερα να στραφείτε στην ανακούφιση που χαρίζει η πίστη στη θεϊκή καθοδήγηση.. Εναποθέστε τις ερωτήσεις σας στο αντικείμενο της πίστης σας. Νιώστε απελευθερωμένοι από τις έγνοιες και τις αμφιβολίες, γεμάτοι με μια θεραπευτική, αχνή λάμψη που διαχέει κάθε κομμάτι του σώματος και του μυαλού σας.

Καλλιεργήστε τη χάρη

Όλες οι πνευματικές παραδόσεις διδάσκουν και ενισχύουν την ελπίδα. Μας επιτρέπουν επίσης να πάρουμε μια μικρή εικόνα της δύναμης και της φιλευσπλαχνίας του Θεού και της φύσης των θαυμάτων. Οι παγκόσμιες αλήθειες μπορούν να σας βοηθήσουν να δείτε τη ζωή σαν ένα αιώνιο ρεύμα, μια απεριόριστη δύναμη.
Το πνεύμα χρειάζεται τροφή για να θεραπευτεί, όπως ακριβώς το σώμα και το μυαλό. Βρείτε το θάρρος να δράσετε εμπνεόμενοι από τις ιστορίες και τη σοφία εκείνων που άλλαξαν τη ζωή τους για πάντα μέσα από τις πράξεις τους, μπαίνοντας άφοβα στη σκοτεινή νύχτα της ψυχής. Μαζέψτε δείγματα της σοφίας άγνωστων για εσάς παραδόσεων.
Όπως θα απορροφάτε αλήθειες και ιστορίες που τρέφουν το πνεύμα, θα νιώθετε να απελευθερώνεται ενέργεια μέσα σας. Είναι μια ενέργεια που δονείται στην ίδια συχνότητα με την παγκόσμια αλήθεια και σας κάνει ένα με τον κόσμο σας. Το μόνο όνομα που μπορεί να δοθεί σ’ αυτήν την ενέργεια είναι “χάρη”. 
Τα πάντα είναι ενέργεια που δονείται σε διαφορετικές συχνότητες 

Χρησιμοποιήστε ιερά σύμβολα

Η νοερή απεικόνιση ιερών συμβόλων θα έπρεπε να θεωρείται ένας τρόπος με τον οποίο οι πέντε αισθήσεις μας καταφέρνουν να δημιουργήσουν μια απτή σχέση με το θεϊκό στοιχείο. Αν έχετε κάποια αγαπημένη εικόνα ενός ιερού προσώπου, το άγιό σας ή κάποιον πνευματικό δάσκαλο, να την έχετε πάντα μαζί σας, ώστε να σας θυμίζει ότι στην πραγματικότητα δεν είστε ποτέ μόνοι.
Έχουμε ανάγκη από αυτή την πίστη και στήριξη, όχι μόνο για να θεραπεύσουμε το σώμα μα, αλλά και για να παραμένουμε συγκεντρωμένοι κάθε φορά που νιώθουμε ότι παρασυρόμαστε από τους φόβους και τις αγωνίες που γεννά η καθημερινή ζωή.

Να μαθαίνετε κάθε μέρα κάτι καινούργιο

Όταν μαθαίνετε καθημερινά κάτι καινούργιο, αποκτάτε μεγάλη δύναμη. Η μάθηση ενεργοποιεί το πάθος και το πάθος είναι δύναμη – μάλιστα, το πάθος είναι μία από τις ισχυρότερες μορφές ενέργειας που μπορούμε να διοχετεύσουμε στο σώμα μας. Το πάθος μας συνδέει με την ίδια τη ζωή, μας χαρίζει ένα λόγο να θέλουμε να αντικρίσουμε το αύριο.

Δημιουργήστε ένα νέο λεξιλόγιο

Αν και δεν είναι κακό να εκφράζετε στους άλλους τον πόνο και το φόβο που φέρνει η ασθένεια στη ζωή σας, θα πρέπει να αποφύγετε την παγίδα να λέτε συνέχεια “λόγια του πόνου”. Γι αυτό τον σκοπό, θα πρέπει να δημιουργήσετε για λογαριασμό σας ένα καινούργιο λεξιλόγιο που να περιγράφει την κατάστασή σας μέσα σε ένα αισιόδοξο, θεραπευτικό, πνευματικό πλαίσιο.
Μπορείτε, ας πούμε, να αναφέρεστε στην ασθένειά σας ως “‘ένα πνευματικό ταξίδι σε ένα καινούργιο κομμάτι του εαυτού σας”. Μια γνωστή μου έλεγε ότι η ασθένειά της ήταν “μια φίλη που είχε έρθει για να της διδάξει μεγάλες αλήθειες”. Ονομάζοντας την ασθένεια “φίλη” κατάφερε να περιορίσει το φόβο της για την κατάστασή της, επειδή ποτέ δεν φοβόταν τους φίλους της..
Είχε συνδέσει τους φίλους της με την αγάπη, τη χαρά και την εμπιστοσύνη, και σκεφτόμενη την ασθένειά της σαν μια φίλη, πίστεψε ότι θα μπορούσε να “επικοινωνήσει” μαζί της. Ένιωσε ότι η ασθένεια θα την εγκατέλειπε όταν θα ερχόταν το πλήρωμα του κοινού τους χρόνου, κι αυτό ακριβώς συνέβη.
Όταν μάλιστα θεραπεύτηκε, έκανε και μια τελετή για να αποχαιρετήσει τη φίλη της – τι τεράστια αντίθεση με τη γλώσσα των τραυμάτων στην οποία θα επαναπαύονταν οι περισσότεροι άνθρωποι!
Αντικατέστησε τις Αρνητικές λέξεις με Θετικές & Άλλαξε τη Ζωή σου 

Να ελέγχετε καθημερινά πως χρησιμοποιείτε την ενέργειά σας

Αποκτήστε την καθημερινή συνήθεια να σημειώνετε που επενδύσατε την ενέργειά σας. Να δίνετε σημασία σε κάθε αίσθησή σας ότι η ενέργεια αφήνει το σώμα σας και να προσπαθείτε να καταλάβετε που πηγαίνει και γιατί.
Αν η ενέργειά σας προσκολλάται σε ένα στόχο που την απορροφά και σας αποδυναμώνει, δώστε εντολή στον εαυτό σας “να αποστασιοποιηθεί”. Μάθετε να έχετε συναίσθηση της ροής της ενέργειας από και προς το σώμα σας – το μόνο που απαιτείται είναι να επιστήσετε την προσοχή σας.
Η σκέψη είναι ενέργεια. Η σκέψη δημιουργεί. Η σκέψη μπορεί να ελεγχθεί συνειδητά  

Εκφράστε την ευγνωμοσύνη σας όταν νιώθετε καταβεβλημένοι

Λίγα πράγματα κατευνάζουν το πνεύμα μας όσο η ευγνωμοσύνη. Όταν εκτιμούμε όλα αυτά που η ζωή μας έδωσε και συνεχίζει να μας δίνει, το σύστημά μας γεμίζει ζωντάνια. Κάντε την ευγνωμοσύνη συνήθειά σας. Μην αναζητάτε μόνο στα μεγάλα και στα προφανή ένα λόγο γι να είστε ευγνώμονες. Μάθετε να βλέπετε τη ζωή σας μέσα από έναν ευρυγώνιο φακό που δεν του ξεφεύγει καμία λεπτομέρεια.
Εξασκήστε την ευγνωμοσύνη σας και ωφεληθείτε! 

Τέλος, απ’ όλα αυτά που εκτιμάτε στη ζωή σας, μην αφήσετε απ’ έξω τον εαυτό σας.

Χαρίστε του το δώρου του χρόνου – χρόνο για να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας, χρόνο για να αγαπήσετε και να εκτιμήσετε αυτούς που αποτελούν κομμάτι της ζωής σας. Ή απλά ικανοποιήστε κάποιες επιθυμίες που πάντα είχατε αλλά ποτέ δεν επιτρέπατε στον εαυτό σας να τις πραγματοποιήσει. Βγείτε για μια φορά έξω από την πεπατημένη.
Η θεραπεία είναι, ομολογουμένως ένα μοναχικό ταξίδι. Λίγα εμπόδια απ’ όσα συναντάμε είναι απειλητικά για τη ζωή μας, αλλά η ασθένεια ανήκει σε αυτά. Να παραμένετε αφοσιωμένοι στην προσπάθειά σας να ανακτήσετε τη νοητική και σωματική σας υγεία. Μην αφήνετε τα εμπόδια που συναντάτε σήμερα να επηρεάσουν τα αυριανά σας βιώματα.
Χτίζοντας την αυτοεκτίμησή μας, βελτιώνουμε την υγεία μας 
Πηγή: enallaktikidrasi.com
Βοηθήστε τον εαυτό σας στο ταξίδι της αυτοθεραπείας

https://www.proionta-tis-fisis.com/voithiste-ton-eafto-sΚοινή χρήση